"Momčilo Bajagić Bajaga"
"Momčilo Bajagić Bajaga"

PET NA PET - BAJAGA: Obožavao sam Kiću i Moku

Vreme čitanja: 3min | uto. 25.07.17. | 08:35

Manje poznati detalji iz života Momčila Bajagića

Momčilo Bajagić Bajaga

Momčilo Bajagić Bajaga je srpski rok muzičar sa kojim smo razgovarali  o sportu i njegovim pogledima na sport uopšte. A sve to naravno u rubrici „Pet na pet“ MOZZART Sporta.

Izabrane vesti

Početkom 80-tih godina, Bajaga je postao vođa jednog od najpopularnijih pop rok bendova tadašnje Jugoslavije, Bajaga i instruktori. Muzikom je počeo da se bavi još od malih nogu, tako da je svoju muzičku karijeru prvo zabeležio u grupi TNT, u svojoj 14. godini. Četiri godine kasnije ulazi u sastav grupe Riblja čorba, svirajući ritam gitaru. U početku se pojavljuje samo u nekim pesmama na koncertima, ali vrlo brzo postaje koautor nekih pesmama, a potom i autor sa zapaženim hitovima. Jedan od najvećih hitova je njegova autorska pesma Kad hodaš. Sa Čorbom je ukupno snimio pet albuma, da bi 1984. godine osnovao svoj bend Bajaga i instruktori, a prvi album koji su izdali bio je Pozitivna geografija. Stoga ime se i naziv benda menja u Instruktore pozitivne geografije, a potom postaju samo Instruktori. Drugi po redu album je Sa druge strane jastuka, zatim se ređaju Jahači magle, Prodavnica tajni, Muzika na struju, Daljina, dim i prašina.

Naročito je bio popularan kod generacije rođene 70-ih godina. Grupa je održala veliki broj koncerata širom zemlje i punila dvorane zaljubljenika muzike koju su oni svirali. Na pesmu Zažmuri uvek su se palili upaljači, koji su atmosferu činili romaničnom. I sada, posle više od 32 godine, neke nove, mlađe generacije slušaju Bajagu i njegove instruktore. Da li je Bajagina preokupacija bila isključivo muzika i da li se možda bavio sportom saznajemo upravo kroz naših pet pitanja i isto toliko odgovora.

Da li ste svojevremeno trenirali neki sport i koji?

„Nisam trenirao nijedan sport. Muzika i gitara su bili moj izbor. To me je zanimalo i bio sam im maksimalno posvećen, ali sam voleo da pratim veliki broj sportova, prvenstveno košarku i fudbal.“

Ko vam je bio sportski uzor u tinejdžerskim danima?

„Prosto sam obožavao Slavnića i Kićanovića. Za mene su oni bili pravi virtuozi na terenu.“

Koji sportski klub nosite u navijačkom srcu?

„Normalno - Zvezdu. Otac mi je bio partizanovac, a majka je navijala za Crvenu zvezdu. Moj sin naslednik je zvezdaš.“

Sportski događaj koji vam je ostao u sećanju i koji nosite u navijačkom srcu?

„To je bila fudbalska utakmica između Crvene zvezde i Bajerna koju sam gledao s tribina. Revanš polufinala Kupa evropskih šampiona. Bombardeski gol Siniše Mihajlovića u prvom poluvremenu, zatim dva gola Bajerna i vođstvo od 2:1. A onda, minut pre kraja Prosinečki dodaje loptu Mihajloviću koji šutira, ali se lopta odbija od noge Bajernovog igrača i završava u neverovatnom luku u golu Bajerna. A Zvezda odlazi u finale. Pamtim i OI u Sidneju. U to vreme sam bio na turneji po Australiji. Tada sam posetio Olimpijsko selo i navijao svim srcem za naše reprezentativce. Odbojkaši su tada osvojili prvo mesto i zlatnu medalju.“

Životni i sportski moto?

„Samo napred i sve će biti OK.“

Pišu: Nela i Đurđe Mečanin

(Foto: MN PRESS)


tagovi

Momčilo Bajagić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara