Nikola Jokić i Nemanja Bjelica (©MN Press)
Nikola Jokić i Nemanja Bjelica (©MN Press)

Pešićev spisak za Evrobasket: Jokić, Teodosić i Kalinić su tu, nema Bogdana i Bobija!

Vreme čitanja: 2min | uto. 12.07.22. | 15:20

Selektor izabrao 22 imena, isti važi i za sledeće dve utakmice kvalifikacija za Mundobasket

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić objavio je širi spisak kandidata za Evrobasket koji će se u Nemačkoj, Češkoj, Italiji i Gruziji igrati od 1. do 18. septembra.

Na listi se nalaze: Aleksa Avramović, Nemanja Bjelica, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Marko Gudurić, Marko Jagodić Kuridža, Ognjen Jaramaz, Nikola Jokić, Nikola Jović, Nikola Kalinić, Balša Koprivica, Vladimir Lučić, Vanja Marinković, Vasilije Micić, Nikola Milutinov, Nemanja Nedović, Aleksej Pokuševski, Filip Petrušev, Dušan Ristić, Boriša Simanić, Alen Smailagić i Miloš Teodosić.

Izabrane vesti

Kao što je već i bilo jasno, Srbiju na Evropskom prvenstvu neće moći da predstavlja Bogdan Bogdanović. Vrsni šuter propustiće kontinentalno prvenstvo zbog operacije kolena koja zahteva višemesečni oporavak i Atlanta je već objavila kako će on biti spreman za početak klupske sezone. Takođe, očekivano na spisku nema ni Bobana Marjanovića, koji je minute u Dalasu dobijao na kašičicu, kao ni novog košarkaša Partizana Danila Anđušića.

Što se tiče onih koji su tu, Svetislav Pešić računa na standardne asove, kao i one sa kojima je već sarađivao tokom kvalifikacija za Mundobasket, poput Alekse Avramovića, Marka Jagodić Kuridže, Ognjena Jaramaza, novog člana Majamija Nikole Jovića, te Filipa Petruševa, Dušana Ristića, Boriše Simanića, Vanje Marinkovića, Alena Smailagića, Balše Koprivice...

U konkurenciji su kapiten i osvajač Evrokupa sa Virtusom Miloš Teodosić, te dvostruki uzastopni MVP NBA lige Nikola Jokić, te NBA šampion sa Golden Stejtom Nemanja Bjelica, potom prvak Evrope sa Efesom i MVP završnog turnira Vasilije Micić, centar Nikola Milutinov... U reprezentaciju se vraća i Nemanja Nedović, a u konkurenciji će se naći Aleksej Pokuševski kome Oklahoma nije dozvolila da igra za Srbiju protiv Letonije i Belgije krajem prošlog i početkom ovog meseca. Iz redova Crvene zvezde Srbiju bi mogao da predstavlja Ognjen Dobrić, dok Partizan ima trojicu predstavnika.

Prve zvanične utakmice srpski nacionalni tim će odigrati 25. avgusta protiv Grčke na domaćem terenu, odnosno tri dana kasnije na gostovanju Turskoj. Radi se o uvodnim mečevima druge faze kvalifikacija za odlazak na Svetsko prvenstvo 2023. U novoformiranoj grupi, Letonija, Belgija i Srbija su se pridružile Turskoj, Velikoj Britaniji i Grčkoj u borbi za jedno od tri mesta na planetarnom šampionatu.

Nakon toga, srpski nacionalni tim će se takmičiti na Evropskom prvenstvu. Orlovi će šampionat započeti u D grupi u Pragu, a rivali biće Izrael, Holandija, Finska, Poljska i Češka. Srbija brani srebro osvojeno pre pet godina u Istanbulu.



tagovi

Nemanja BjelicaMiloš TeodosićVladimir LučićNikola KalinićBogdan BogdanovićEvrobasket 2022Nikola JokićSvetislav Pešićkošarkaška reprezentacija SrbijeBoban MarjanovićAleksa Avramović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara