Svetislav Pešić (© Star Sport)
Svetislav Pešić (© Star Sport)

Pešić: Teodosić ne dolazi, čekamo Anđušića, Jović se javio, Bjelica i Marjanović su zdravi

Vreme čitanja: 4min | pet. 24.06.22. | 18:51

Selektor Srbije o utakmicama protiv Letonije i Belgije i koliko su važne za reprezentaciju

Nije lako selektoru Svetislavu Pešiću kada god dođu kvalifikacioni prozori. Srbija se sada sprema za mečeve protiv Letonije i Belgije, a popularni Kari je ponovo morao pošteno da se namuči kako bi uspeo da sastavi spisak igrača koji su spremni da igraju u vrlo zgusnutom rasporedu.

Srbija prvi meč u ovom prozoru igra u Rigi 30. juna, a potom 3. jula u Nišu dočekujemo Belgiju.

Izabrane vesti

“Bez obzira što smo se Belgija, Letonija i mi kvalifikovali, jako je važno kako ulazimo u drugu rundu. Ne treba zaboraviti da je Belorusija, koja se nalazila u grupi sa Turskom, Grčkom i Velikom Britanijom, suspendovana pa se rezultati ne računaju, kao na primer trijumf nad Turskom. Imamo najtežu grupu i imaćemo je u drugoj fazi jer su Turska i Grčka kandidati za medalju, uz nas“, poručio je Pešić i dodao:

“Letonija ne igra Evropsko prvenstvo, imaju sada cilj da idu na Mundobasket. Neću da kažem da su bolji od Litvanije koja je kandidat na sledećem Evrobasketu, ali ako znate da su ih pre neko veče dobili sa 20 razlike, onda znate koliko je to talentovana ekipa, jedan od glavnih favorita za prolaz na Mundobasket uz Grčku, Tursku i nas. Biće borbe do kolena, pogotovo u Rigi. Mi smo spremni na sve izazove, polako se skupljamo. Svako jutro kad ustanem izvučem magnet i samo privlačim igrače sa svih strana“.

Spisak igrača koji su prisutni na treninzima predvode NBA igrači – Nemanja Bjelica i Boban Marjanović.

“Nama su se u četvrtak priključili Bjelica i Marjanović. Treniramo, borimo se, pokušavamo da se što pre uigramo. Momci pokazuju veliki entuzijazam, želimo dobro da se spremimo za ono što sledi“.

Da li će se neko naknadno priključiti?

“Čekamo Anđušića, na spisku je novi NBA igrač Jović koji mi se javio. Možda budu tu za Belgiju. Ovo su sad igrači koji su u kombinaciji za Belgiju. Trifunović ima problem sa preponama, bio je sa nama do četvrtka, Radanov... Idemo za Niš u subotu, tamo ćemo da treniramo do 29. i onda putujemo za Rigu. Igramo utakmicu, odmah se vraćamo nazad i spremamo se za Belgiju“.

Da li će kapiten Miloš Teodosić i Balša Koprivica doći?

“Neće. Teodosić je preživao ovu sezonu, trenutno je na lečenju. Nadamo se da će igrati Evropsko prvenstvo. Igrao je napornu sezonu, finale italijanskog prvenstva igrao pod injekcijama, sada mu je potreban odmor, da bi bio spreman za naredne akcije“.

Šta je sa Aleksejem Pokuševskim?

“Mi ga želimo, bez sumnje, on je hteo da igra, ali mu njegov klub nije dao dozvolu. Oni ne gledaju kvalifikacije drugačije, samo dozvoljavaju da igra velika takmičenja. On je kandidat za dres Srbije i Evrobasket“.

Da li vas je neko iznenadio što je pristao da zaigra za reprezentaciju?

“Niko me posebno nije iznenadio. Znam da je sezona za igrače bila jako izazovna. U svakodnevnom kontaktu smo sa igračima. Ima mnogo povreda, čak mnogo njih koji su operisani ili treba da budu operisani. Nije humano da vršimo pritiske na njih. Nemanja i Marjanović su zdravi, Bjelica je slobodan igrač i za njega ne važi pravilo 28 dana. Bogdan je operisan, upitno je još sve oko njegovog učešća na Evrobasketu, ali kada se vrati sa rehabilitacije iz SAD znaćemo više“.

Kako gledate na to što je Nemanja Bjelica osvojio šampionski prsten?

“Radujemo se što je tu, ne samo ja već i svi igrači. On je oduvek bio vrhunski igrač i znači nam što je tu. Srećni smo zbog njegovog uspeha“.

O igračima koji su u kombinaciji za meč sa Letonijom...

“Avramović i Uskoković su u dobrom stanju, Jagodić Kuridža je top, Petrušev nije igrao cele sezone, pa se uzdamo u njegovu svežinu, mada mu fali takmičarske forme. Davidovcu smo dali nekoliko dana da se odmori. Ristić dobar, Jaramaz odličan, Dangubić takođe nije igrao neko vreme, ali ima atletiku i spremnost da pomogne ekipi, Todorović je spreman, Marinković dobar, Pecarskog smo pozvali da vidimo dokle je stigao, veoma je angažovan. Novaković je novi u reprezentaciji, trojka i jedan od najboljih igrača u ABA ligi. Boriša je tek završio sezonu, Marjanović ima iskustvo, respektuju ga protivnici. Za Nemanju smo već rekli“.

Svoje izlaganje imao je i direktor reprezentacije Dragan Tarlać.

“Najavili smo ga kao najzahtevniji zbog termina, važnosti rezultata koji se prenose u drugu fazu, što dalje utiče na plasman na Svetski kup. Nekima je sezona završena odavno, nekima još traje, kao što je Danilo Anđušić, ali mi smo tu u službi igrača. Mi smo obavestili klubove na nedavnom sastanku u prostorijama KSS, upoznali ih sa onim što nas čeka u ova dva meča, pa onda i avgustu, rekao je Tarlać i nastavio:

“Sastanak je bio dobar i konstruktivan u kojem smo pokušali maksimalno da iskoristimo pozicije i razumemo situaciju, ali i mi želimo da reprezentacija bude najbolja moguća u ovom trenutku. Zamolio bih da se u ovom trenutku najveća pažnja onom što je ispred nas, da se ovim momcima koji su tu sada pruži najveća moguća podrška, jer dve veoma zahtevne utakmice nas čekaju“.



tagovi

Nemanja BjelicaBoban MarjanovićDanilo AnđušićSvetislav Pešićkošarkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Mundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara