Miloš Teodosić (©Star Sport)
Miloš Teodosić (©Star Sport)

Pešić precrtao Teodosića!

Vreme čitanja: 2min | pon. 08.08.22. | 15:57

Srbija bez dugogodišnjeg kapitena na Evrobasketu

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić odlučio je da precrta kapitena Miloša Teodosića za predstojeće mečeve sa Grčkom i Turskom u kvalifikacijama za Mundobasket, odnosno za predstojeće Evropsko prvenstvo, nezvanično saznanje Mozzart Sport.

Iznenađujuća i čudna odluka trofejnog stručnjaka da se već u ovoj fazi priprema zahvali najiskusnijem reprezentativcu Srbije i lideru koji je u A selekciji već 15 godina. Ovo je prvi put da je Miloš Teodosić precrtan sa spiska reprezentacije. On nije nastupao na Evrobasketu 2017. i ranije 2013. godine zbog povreda, kao i Mundobasket u Kini 2019. Uvek je bio uz nacionalnu selekciju i nije tajna da je njegov uticaj na svlačionicu Srbije ogroman.

Izabrane vesti

Teodosić je bio jedan od najvažnijih faktora srebrnih pohoda u Madridu na Mundobasketu 2014. i Olimpijskim igrama u Riju dve godine kasnije. Za Srbiju je debitovao kod Zorana Moke Slavnića na Evropskom prvenstvu 2007. godine i perjanica je novog talasa, odnosno generacije koja je kasnije osvojila srebrna odličja na nekoliko različitih takmičenja.

Teodosić je kod Pešića odigrao dve utakmice u kvalifikacijama za Svetski kup, na startu u tesnoj pobedi nad Letonijom i u porazu od Belgije. Od tada prekaljeni kreator i jedan od najboljih plejmejkera današnjice više nije igrao u dresu sa državnim grbom.

As iz Valjeva oduvek je isticao da mu je reprezentacija iznad svega. Dolazio je na pripreme i velika takmičenja posle dugih i napornih sezona, povređen i rovit, nakon dugog oporavka ili kada je bio bez kluba, kao u februaru 2019. godine, pošto je otišao iz Los Anđeles Klipersa i na poziv tadašnjeg selektora Aleksandra Đorđevića bio tu da pomogne ekipi. Počev od najmlađih dana, Teodosić je bio jedan od vodećih generacija svih reprezentativnih selekcija za koje je nastupao. Osvojio je veliki broj medalja i takmičenja u mlađim kategorijama, od 2003. na kadetskom prvenstvu Evrope, te juniorskom Evropskom prvenstvu dve godine kasnij. Na kontinentalnom takmičenju za igrače do 20 godina takođe uzima zlato sa svojim klasićima, a proglašen je i za najkorisnijeg igrača turnira.

Prvu seniorsku medalju uzeo je kod Dušana Dude Ivkovića 2009. godine u Poljskoj, vodio je Srbiju i do polufinala Svetskog kupa 2010. kada je našem timu ukradeno finale posle one završnice meča sa Turskom. Ima takođe srebra i sa Mundobasketa 2014. i Olimpijskih igara 2016.

Srbija je sa pripremama počela 1. avgusta, otkad ekipa radi u Sportskom centru u Staroj Pazovi. Za 13. avgust zakazana je prva kontrolna utakmica protiv Crne Gore u Beogradu, a četiri dana kasnije Orlovi će biti gosti Slovenije u Ljubljani.



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeEvrobasket 2022Kvalifikacije za Mundobasket 2023Miloš TeodosićSvetislav Pešić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara