Vladimir Lučić i Svetislav Pešić (©Starsport)
Vladimir Lučić i Svetislav Pešić (©Starsport)

Pešić potvrdio, Srbija bez Lučića na Mundobasketu: Čekamo Jokića i Bogdanovića

Vreme čitanja: 3min | pon. 08.05.23. | 22:12

"Ne vidim pojačanje za reprezentaciju u stranim igračima u ovom momentu", dodao je selektor Srbije

Košarkaška reprezentacija Srbije dobila je rivale na predstojećem Mundobasketu u Japanu, Indoneziji i na Filipinima. Boriće se sa Južnim Sudanom, Kinom i Portorikom za drugu fazu, a biće smeštena u Manili.

Nedavno se par reprezentativaca podelilo, pa postoji bojazan da bi povrede mogle da kroje spisak Srbije za Svetski Kup, a Svetislav Pešić je istakao da Vladimir Lučić neće biti u stanju da pomogne državnom timu, dok postoji nada da se bek Partizan Mozzart Beta Aleksa Avramović oporavi na vreme.

Izabrane vesti

"Što se sastava Srbije tiče neće biti velikih promena u odnosu na ekipu koja je igrala na Evropskom prvenstvu. Mnogo toga će zavisiti od priprema, zdravstvenog biltena. Avramović je doživeo povredu, ali se nada da će moći da igra na Mundobasketu, Lučić definitivno neće biti u sastavu tima, a nema potrebe da pričam o tome koliko nam znači", istakao je Pešić, prenosi Sport klub.

Ljubitelji košarke u Srbiji se nadaju da bi mogli da vide Nikolu Jokića i Bogdana Bogdanovića u tandemu sa državnim grbom na grudima, kao i Alekseja Pokuševskog i Nikolu Jovića iz NBA.

"Nadam se da neće više biti povreda, sledi završnica klupske sezone. Pokuševski se vratio, treniraće do početka jula, čekamo da vidimo kakva će biti situacija sa Jovićem. Tarlać i ja smo pričali sa Nikolom Jokićem. Videćemo dokle će da stigne u NBA plej-ofu, Nikola je zadovoljan u državnom timu, želi da igra, ali moramo da sačekamo malo. Čekamo i Bogdanovića, koji se oporavlja od naporne sezone", dodao je Pešić.

Srbija je jedna od retkih koja odoleva da uvrsti stranca u reprezentativni tim, hoće li se to promeniti?

"U ovom momentu neće. Jel ako pozovem Pantera, onda ću morati i nekoga iz Zvezda, da ne bi bilo sukoba", našalio se selektor pa nastavio: "Ne vidim pojačanje za reprezentaciju u stranim igračima u ovom momentu, nadam se da nam neće trebati inostrani igrači u timu, ali ne isključujem mogućnost da se to desi u periodu koji sledi", istakao je Svetislav Pešić.

"KAD ZVEZDA I PARTIZAN DOBIJU STALNO MESTO U EVROLIGI, DA FORMIRAMO PROFESIONALNU LIGU NA PROSTORU SRBIJE"

Govorio je srpski selektor i o klupskim takmičenjima i istakao da je pravo rešenje da se najbolji srpski timovi vrate u domaću ligu.

"ABA liga je dana neosporno mnogo produbila kvalitet. Ja sam uvek za Evropu, da svi zajedno igramo. Međutim, smatram da bi srpsku košarku bilo fantastično da to bude kao u svim zemljama košarke kao što su Španija, Italija, Turska, Grčka, Litvanija... Iz svih tih liga najbolji idu u Evroligu, doduše zahvaljućui vlasništvu i ugovorima".

Dodaje i da je idealan trenutak za to kada Crvena zvezda i Partizan dobiju višegodišnje ugovore u Evorligi.

"Po mom dubokom ubeđenju, 2025/26 doći će do promena u Evroligi, kako će da izgleda ne znam, postoje različite ideje i mišljenja. Mi za to treba da se pripremimo. Kad Crvena zvezda i Partizan dobiju stalno mesto u elitnom takmičenju, to je momenat da imamo profesionalnu ligu i da se sve dešava na prostoru Srbije uz napomenu da sam uvek za to da igramo Evropu, ali da igramo kao članovi srpske lige".

Smatra da je učešće u međunarodnim takmičenjima ključno.

"Osim Zvezde i Paritzana nijedan naš klub ne igra u Evropi. Kako je moguće da košarka napreduje, igrači razvijaju, treneri budu bolji i ukupan kvalitet i popularnost bude veća ako naših timova nema u međunarodnim takmičenjima. Iz ove perspektive je nemoguće. To je lični stav i moja želja", zaključio je Svetislav Pešić u razgovoru za Sport klub.


tagovi

Svetislav PešićVladimir LučićNikola JokićBogdan BogdanovićAleksa AvramovićKevin PanterAleksej PokuševskiNikola Jovićkošarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara