Svetislav Pešić (MN Press)
Svetislav Pešić (MN Press)

Pešić: Ostao sam zbog igrača, o Čoviću može da se priča ovako i onako, ali ima rezultate

Vreme čitanja: 3min | pon. 21.10.24. | 19:03

Novi-stari selektor Srbije u magazinu "Oko" pričao o razlozima ostanka na klupi nacionalnog tima

Poslednji let sa Orlovima će imati Svetislav Pešić. Iskusni strateg je juče produžio ugovor sa KSS do oktobra 2025. godine i tako se obavezao da će voditi naš seniorski košarkaški tim i na prvenstvu Evrope naredne godine. O razlozima ostanka, budućnosti, ali i pregovorima sa novim predsednikom Saveza Nebojšom Čovićem, popularni Kari je govorio u magazinu "Oko" na RTS-u.

Prvo što je upitan bilo je koja je najbolja reprezentacija sa kojom je radio u karijeri?

"To je baš dobro pitanje, ali mene odmah jeza prođe. Da nisam bio sa njima, ne bih došao na taj nivo trenera kakav sam sad. Ne bih bio bolji trener, to je prvo. Biti trener takvim igračima i biti selektor reprezentacije, baš se ponosim. Da to nisam doživeo bio bih siromašniji kao čovek i trener. Prioriteti se menjaju, život se menja. To su sve jedinstveni talenti. To je vrh vrhov, ne u Evropi, već svetu. Raditi sa njima je nešto spektakularno. Vrednost svega toga je da ostaneš i dan danas sa njima povezan. Znači dobro smo radili", rekao je Pešić u razgovoru za "Oko".

Da li mogu uspesi na Svetskom prvenstvu u Manili i Olimpijskim igrama u Parizu, mogu da se porede sa Indijanapolisom, Istanbulom i Bormijem?

"Po prvi put u istoriji se slavi bronzana medalja, što je neverovatno. Kod nas se priznaje samo zlato. Navijači i publika su prepoznali ogromnu strast i kvalitet koji su ti momci doneli i u Manili i Parizu ove godine. Teško je sve to upoređivati, praviti uspeh u sportu i životu. Nailaziš na prepreke. To je jedan proces. To te ojačava i stvara još bolju povezanost među ljudima koji tu učestvuju. Mi želimo da pobedimo i da osvojimo zlatnu medalju, ali sve kroz proces. To je jednostavno nešto što ne možeš da doživiš na drugom mestu. To te ispunjava, verovatno mene ta strast još motiviše da ponovo budem selektor naše reprezentacije".

Razlog ostanka?

"To je ovo poslednje što sam rekao. Ja sam još uvek trener i to je to. Jednostavno ta strast prema sportu koji volim i za koji živim i od kog živim, verovatno to. Osećam obavezu i odgovornost, prema igračima i preprekama. Verovatno ta odgovornost prema timu je presudila. Tim je na prvom mestu, svi moramo zajedno da pravimo taj timski duh, a onda trener odustane. Ta odgovornost prema igračima i strast prema košarci. Biti trener reprezentacije Srbije je čast, obaveza i ogromno zadovoljstvo. Kada sam razgovarao sa odgovornima, rekao sam: Samo nemoj da mi uskraćujete zadovoljstvo, onda me nemate. Želim da pomognem i sebi, igračima i košarci. Samo me pratite, i nemojte da mi skratite zadovoljstvo koje osećam. Desili se to da ja nisam zadovoljan, neće biti rezultata."

Kakvi su bili razgovori sa predsednikom Čovićem?

"Šta on meni može da kaže. On je novi predsednik, formira novi tim i ulazi sa velikim ambicijama i odgovornošću. Nebojša kao Nebojša, o njemu možeš da pričaš ovako ili onako, ali iza njega su rezultati. On ima način kako stiže do rezultata, naravno da i njemu treba pomoć, ne samo moja nego čitave košarkaške Srbije", zaključio je Pešić.



tagovi

Svetislav PešićKSSselektor A reprezentacije

Ostale vesti


Najviše komentara