(©Starsport)
(©Starsport)

Pešić: Imao sam neke druge planove, ali ispunio sam želju igrača

Vreme čitanja: 4min | ned. 20.10.24. | 12:34

Svetislav Pešić se obratio naciji nakon što je zvanično odlučio da ostane na poziciji selektora Srbije

Sada je i zvanično. Svetislav Pešić ostaje na poziciji selektora Srbije posle velikih uspeha na prethodna dva velika takmičenja. Novo rukovodstvo KSS, na čelu sa Nebojšom Čovićem, uspelo je da dogovori nastavak saradnje, iako popularni Kari nije planirao da ostane na klupi. Na konferenciji za medije, objasnio je svoje razloga.

Izabrane vesti

"Imao sam druge ciljeve, druge planove i obaveze. Uspeli smo to da regulišemo. Nije tu bilo pregovora, već razgovori. Mislio sam stvarno da sam svoje obaveze prema reprezentaciji završio, ali eto... Nikada ne reci nikada", rekao je Pešić na početku obraćanja i nastavio u istom tonu:

"Eto, trudio sam se koliko sam mogao i nadam se da sam ispunio želju igrača, javnosti i Nebojše Čovića. Imamo kontinuiitet, međutim, neko taj kontinuitet neko drugi mora da nastavi".

Naglasio je, ipak, da je potrebno pronaći njegovog naslednika jer Svetislav Pešić ima 75 godina.

"Trener je u godinama, ali strast je duboko u meni, to je i razlog što smo ušli razgovore i napravili taj dogovor, nadam se na zadovoljstvo svih. Sada nam predstoji rad. Nije da nisam hteo da ostanem, ali potrebni su i drugi ljudi. Trenutno sebe vidi kao trenera, drago mi je što ljudi žele da vodim reprezentaciju. To je i priznanje za mene".

Ključnu ulogu da se Pešić zadrži odigrali su igrači, Aleksa Avramović, Bogdan Bogdanović i Nikola Jokić su javno istakli da žele Karija na klupi i dalje.

"Znači njihova podrška, siguirno da znači. Povećava odgovornost. Nije baš uvek dobro kada te igrači previše dobro kada te hvale, ali stvorilo se uzajamno poverenje. Povezali smo se. Te prepreke koje smo imali na putu do ciljeva te ujedine. Bilo je poraza, ali više pobeda. Stići do tih ciljeva, to ponekada izgleda dosta jednostavno, ali to je jedan proces u kome svi učestvujemo. Biti trener reprezentacije i biti trener kluba je nešto sasvim različito. Od komunikacije do aspekta igre, metoditke treinga. Igrači su osetili to zajedništvo. U reprezentaciji ne igraju statistički najbolji igrači, nego igrači koji se najbolje dopunjuju. Na taj način se povezuju između sebe. Šta nas povezuje, pa interes.... Interes uspeha. Tako je bilo u ovom našem procesu. Igrači očigledno žele da nastave taj proces. Naravno treba i treneru motivacija, mene motiviše njihova želja".

Upitan je i o Boriši Simaniću koji se vratio košarci.

"Radujemo se svi. Znamo svi kroz šta je sve prošao i mi sa njim. Evo ga, igra sjajno. Izabrao je odlično mesto u Igokei. Trener mu je dao priliku, želim mu sve najbolje. Samo neka nastavi i naravno, sigurno je kandidat. Samo mora da nastavi ovako".

Dotakao se trofejni trener o narednim ciljevima.

"Mi imamo četiri stuba košarke. To su KSS, košarkaška liga Srbije i dva kluba, Partizan i Zvezda. Svi moraju da se dogovaraju. To je meni mnogo važno kao treneru koji je zadužen za reprezentaciju. Igrači se mnogo bolje osećaju kada znaju da iza njih stoji čitava srpska košarka ujedinjena. Sistem mora da bude na mnogo višem nivou. Ne kažem da nije urađen, ali je potrebno još bolje".

Prvi i osnovni izazov je plasirati se na Evrobasket, gde je velika želja svih da se osvoji toliko željeno zlato.

"Približavaju se kvalifikacije, čuveni prozori za iduću godinu. Mi smo već jedan odradili u februaru. To smo nekako prošli. Skupili smo se, napravili ekipu i pobedili utakmici. Ipak, ništa tu nije gotovo. Imamo još četiri utakmice, dve u novembru sa Danskom, a onda ostaje februarski prozor gde igramo na strani sa Finskom i kući sa Gruzijom. Naravno, verujem da ćemo se kvalifikovati, ali najveći uspeh mog rada, mojih ljudi, stafa... Najveći uspeh je plasman na Mundobasket u Manili, jer da nismo se kvalifikovali, ne bi bilo medalja, otišli bi ko zna gde. Sve to je nam je doneo sistem ovih kvalifikacija, taj sistem je imao preko 40 igrača svaki prozor drugi igrači, druga ekipa.

Veliki problem je raspored klubova, pre svega Crvene zvezde i Partizana.

"Ponovo 21. novembra igra se Evroliga, a naša okosnica ekipe je tamo u Evroligi ili NBA ligi. Na njih ne možemo da računamo, a istog dana u Beogradu igra se večiti derbi u Evroligi. Moraće Crvena zvezda i Partizan, nikoga ne prozivam, ali moraće da učestvuju u formiranju tog tima. Ako ne sa po tri igrača, onda sa po jednim. Svi moramo da budemo svesni da imaju obavezu da nam pomognu. Iz toga svi ćemo profitirati u budućnosti jer mislim da je svima jasno da su uspesi reprezentaciji važni".

U svom stilu je dao završnicu.

"Vidim već se prave kombinacije za zlato u Los Anđelesu, super, lepo. Ciljevi su super, ali gospodo, dalek je to put", završava Pešić.


tagovi

Nebojša Čovićkošarkaška reprezentacija SrbijeSvetislav PešićKSS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara