Pažnja, Duda Ivković upozorava: Prvenstva sve slabija, moramo da vratimo struku na staro mesto

Vreme čitanja: 3min | sre. 23.10.19. | 09:43

Legendarni košarkaš i trener prokomentarisao zbog čega mladi treneri dobijaju sve manje šanse

Prošlo je nešto više od mesec dana od završetka Svetskog prvenstva u košarci na kojem je Srbija zauzela petu poziciju. Selektor Aleksandar Đorđević je nakon toga podneo ostavku, a Košarkaški savez je od tada u potrazi za novim imenom.

Isti zadatak i pred upravom Crvene zvezde i Nebojšom Čovićem posle odlaska Milana Tomića. Rekao je prvi čovek crveno-belih da crveno-beli jednostavno nemaju novac za vrhunske trenere iz Evrope. I pride pokrenuo suštinski važnu debatu koja se tiče budućnosti srpske košarke. Nekada je bilo nezamislivo gledati završnicu evropskih takmičenja bez srpskih trenera. I još se dičimo živim košarkaškim legendama kakve su Željko Obradović i Svetislav Pešić, uzdamo se da bi i Đorđević, Saša Obradović i možda još poneko morao da krene njihovim stopama. Međutim, kako evropska košarka postaje sve koncetrisanija mladi treneri sve ređe dobijaju šansu.

Izabrane vesti

I trenutno, nijedan od srpskih stratega novije generacije – recimo da tu računamo one mlađe od 35 godina - nije na klupi nekog od učesnika Evrolige, pa ni Evrokupa.
Zagovornici smo da mladim trenerima treba pružiti šansu. Kako je Duda Ivković postao trener, pa Željko Obradović? Moramo da imamo strpljenje. Srbija ostaje bez trenera, gotovo da ih nema. Nismo baš dobar ambijent za strane trenere. A strani treneri kod nas da bi radili moraju da imaju osvojeno nacionalno prvenstvo, da je napravio uspeh u NBA ili reprezentaciji", rekao je Nebojša Čović.

I zaista je pogodio suštinu. Pojavi se tu i tamo poneki mladi trener, ali se brzo izgubi u proseku, jer šansu na velikoj sceni skoro po pravilu niko ne dobije. Ne tako davno su Žoc, Duda, Kari učili Evropu košarci. A ko će nas da uči kroz koju godinu? Pisali smo baš legendarnog Dudu Ivkovića, koji je u sklupu akcije kompanije MOZZART “Sto terena za jednu igru” na Crvenom Krstu prisustvovao otvaranju terene sa imenom njegovog brata Slobodana Pive Ivkovića.

Duda podseća, moderno vreme donelo je internet, a samim tim i više pritiska. Ali problem vidi i u kvalitetu samih liga.


Godinama, jugoslovenski i srpski treneri su bili avangarda. Na neki način smo imali najjaču ligu, imali smo najjače trenere manje-više. Na Fajnal foru Evrolige je uvek bilo nekoliko naših trenera, na nacionalnim prvenstvima svih starosnih kategorija. Na prvom mestu ono što treba da produkuje i afirmiše mlade igrače su prvenstva svih kategorija. Ona su sve slabija, treneri imaju sve veće pritiske, tako da imaju manje šanse za iskažu i da prikažu svoj rad. Situacija je evidentna i mi moramo da na određeni način reagujemo. Struka bi morala da se vrati na mesta na kojima je bila u evropskim okvirima”, upozorava Ivković.

Jedan od najboljih trenera u istoriji košarke je takođe iskoristio priliku da čestita kompaniji MOZZART na otvaranju 81. igrališta u sklopu akcije “Sto terena za jednu igru”.
Čestitam kompaniji MOZZART na akciji, kao što je naša legenda Dragan Kićanović danas otvorio igralište, tako sam i ja bio u Čačku, kada je kod Železničke stanice teren dobio ime Dragana Kićanovića. Ovo je 81. teren koji kompanija MOZZART renovira i ja im čestitam na tome. Stvarno sam im zahvalan na akciji otvaranja terena, ovaj ovde je na prelepom mestu i deca će dobiti šansu da igraju košarku i da se razvijaju”, zaključio je Ivković.

Ali za ozbiljnu košarku pored terena potrebni su i učitelji. A ko će tu decu učiti ako nemamo učitelje?

(FOTO: Branko Starčević/MOZZART Sport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara