Dijara oduševljen što ga navijači pamte: Jovetić saigrač za sva vremena, voleo bih da sam igrao sa Mitrovićem

Vreme čitanja: 4min | ned. 05.04.20. | 08:35

“Partizan mi je dao sve, nikada nisam imao želju da odem", poručuje Senegalac

Kao Dok Holidej – došao je tiho i ušao u legendu! Dugo je važila izreka u Partizanu da je Lamin Dijara jedini igrač koji je prošao čuvenu probu i postao deo prvog tima.

Priča kaže da kada se Dijara pojavio na prvom treningu crno-belih na pripremama u Holandiji svi su ostali u šoku, jer je zaigrao kao da je sto godina tu i da je sa Stevanom Jovetićem odrastao u istoj zgradi u Podgorici. Maltene odmah je dobio i ugovor. I ostalo je legenda.

Izabrane vesti

Kakve je igra Senegalac prikazivao u Partizanu najbolje govore glasovi navijači u anketi MOZZARTA za idealni tim decenije. Iako je 2012. otišao u Tursku, Dijara je iza sebe ostavio Đurđevića, Škuletića, Tavambu, Rikarda...

Malo je reći da se Dijara iznenadio kada je dobio vest da je u idealnih 11 Partizana. Zvučalo mu je na prvu loptu neverovatno.
Sjajna vest, jako sam se obradovao. Mnogo mi znači ovo priznanje, govori mi da me navijači nisu zaboravili iako ima dosta godina otkako sam otišao. Bilo je u Partizanu posle mene mnogo odličnih napadača i baš mi znači što sam dobio podršku navijača ispred svih njih”, kaže Dijara za MOZZART Sport.

Bilo je u Partizanu odličnih stranaca i pre i posle Dijare, ali malo koji je baš toliko prirastao srcu navijačima, što zbog igara na terenu, što zbog simpatičnog ponašanja van njega. I ovaj razgovor vodili smo na srpskom jeziku, koji Lamin i dalje govori perfektno.

Ipak, zna Senegalac po čemu ga grobari najviše pamte.
Golovi su ono zbog čega sam navijačima ostao u sećanju. Bio sam dosta uspešan dok sam igrao u Partizanu, odgovarao mi je napadački fudbal, pa sam imao dosta šansi na svakoj utakmici i mislim da sam ih dobro koristio. Sigurno da su u najvećem sećanju svima ostali moji golovi i asistencije protiv Crvene zvezde, bio sam dosta uspešan u okršajima sa večitim rivalom (smeh)”.

I posle osam godina otkako je otišao iz Humske, Dijara razvuče širok osmeh na pomen Partizana.
Meni je Partizan sve dao! Sve što sam uradio u karijeri posle crno-belih, zasluga je u velikoj meri Partizana, jer ne znam kako bi mi se karijera razvijala i gde bih danas bio da nisam u pravom trenutku došao u pravi klub. A i dalje mi je u najsvežijem sećanju kada su crno-beli u pitanju – atmosfera. I među igračima i među navijačima. Prihvatili su me na sjajan način kada sam došao, tako da mi je adaptacija bila laka, posle kratkog vremena osećao sam se kao kod kuće. Mislim da nije neka tajna da nisam nikada imao želju da odem iz Partizana, često sam o tome govorio i zaista sam tako osećao”.

U idealnom timu Dijari bi partner u napadu bio Aleksandar Mitrović. Golgeter Fulama je rekao da bi misli kako bi on i Lamin, kao dva različita tipa špiceva, bili odlični u tandemu.
Kada sam igrao u prvom timu, Mitrović je bio u Teleoptiku, tako da nismo “stigli” da se upoznamo, ali naravno da znam ko je. Baš zimus kada sam svratio da pozdravim igrače Partizana na pripremama u Turskoj Stojković je preko skajpa pozvao Aleksandra pa smo pričali. Pratim njegove igre, sjajan je napadač, igra odlično i za klub i za reprezentaciju. Bili bismo zanimljiv tandem, mislim da bismo odlično funkcionisali, jer baš kao što je i on rekao, drugačiji smo i lepo bismo se dopunjavali”.

Promenio je Lamin za tih nekoliko sezona u Partizanu razne saradnike u napadu, ali jednog ne može a da ne istakne.
Stevan Jovetić! Neverovatno je kako smo “kliknuli” maltene od prvog treninga. On je bio fenomenalan igrač, pa još i kapiten Partizana, a po godinama veoma mlad. Ali, ključ tog sjajnog tandema je bilo – poštovanje. Od dana kada sam došao osetio da me istinski respektuje, kao što sam i ja njega. Taj odnos smo preneli na teren i kroz njega doneli crno-belima mnogo golova i trofeje te sezone koju smo proveli zajedno”.

Poslednji Laminov klub je bio Elazig, od letos je slobodan igrač, bez angažmana, ali smatra da još može da pruži toga na terenu.
Možda nisam brz kao nekada, ali za golove sam i dalje spreman. Nadam se da ću sledeće sezone biti ponovo na terenu”, kaže Lamin Dijara, crno-bela Crna mamba.

Foto: MN Press/Starsport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara