Partizanu bio neophodan neverovatni Tomas da preživi FMP i Radanova

Vreme čitanja: 3min | sub. 02.11.19. | 21:48

Crno-beli slomili goste tek u poslednjim minutima

Muke, borba, ali na kraju ipak pobeda. I čini se, najviše zahvaljujući Rašonu Tomasu. Američki košarkaš držao je crno-bele na površini i onda kada se činilo da je sve potonulo, a na kraju je bio glavni i odgovorni kreator pobede Partizana protiv FMP-a, koji je u Pioniru po prvi put pao u ABA ligi - 90:85.

Izabrane vesti

Tokom čitave utakmice gledali smo veoma dramatičnu borbu. Nijedna od ekipa nije uspevala da se rezultatski odlepi na osetniju rezultatsku prednost. To su prvi uspeli da urade crno-beli krajem treće deonice, ali i ta prednost je bila kratkog daha. Na kraju je do samog kraja viđena potpuna drama, koja je rešena u poslednjem minutu.

Može se reći da je Partizan još jednom imao katastrofalno veče na šutu sa distance, a u isto vreme nije imao sreće da FMP bude gotovo, pa perfektan po ovom parametru tokom većeg dela meča. Tim iz Železnika je tokom čitave utakmice pogađao trojke onda kada je bilo najvažnije, što je dodatno otežavalo posao crno-belima.

Na kraju, Partizan se držao u utakmici najviše zahvaljujući dobroj igri Rašona Tomasa, kao i Žanisa Pejnersa, naročito u prvom poluvremenu. Sa druge strane, FMP je igrao timski, pa su poeni gotovo idealno bili raspoređeni na sve košarkaše. Ipak, najviše se istakao Aleksa Radanov, koji je bio gotovo nepogrešiv na šutu tokom čitavog susreta.

I kako smo rekli, ceo meč je protekao u potpunom egalu, pa tako i prva četvrtina. FMP je imao blagu rezultatsku prednost, ali je Partizan konstantno bio za vratom. Pejners, Tomas i Zagorac su uspevali da održe crno-bele „blizu“, pa je na kraju uvodnih deset minuta na semaforu pisao samo poen prednosti za Pantere - 19:20.

Potpuno identična situacija i u drugoj četvrtini. Doduše, Partizan je na startu ovog kvartala „diktirao ritam“ imavši minimalnu prednost u svojim rukama, ali se sve preokrenulo nakon nekoliko dobrih poteza Radanova i Rita. Igralo se u visokom ritmu tokom čitavog ovog perioda, gledali smo zanimljivu košarku, a epilog je bio možda i najpravedniji mogući - nerešen rezultat na poluvremenu, 40:40.

Odlična košarka i u nastavku. Delovalo je da će Partizan imati ogromne muke da savlada FMP večeras, pošto je tim Vlade Jovanovića odlično igrao i po povratku sa odmora. U par navrata, sastav iz Železnika dolazio je i do pet poena prednosti, ali se nešto ipak desilo pred poslednja tri minuta ove deonice.

Grešku za greškom su ređali Panteri, Radanov i Đorđević su neobjašnjivo promašili čak četiri slobodna bacanja, a nekako u isto vreme su se probudili Birčević i Jaramaz. Koš po koš, Partizan je došao do najveće rezultatske prednosti u dotadašnjem delu meča - 66:59.

Iako su crno-beli poenima Nemanje Gordića otišli na devet poena razlike, FMP je uzvratio. Odličnom igrom Alekse Radanova u ovom delu igre, Panteri su ponovo prišli na samo dva poena zaostatka, ali tada se dešava nova eksplozija Rašona Tomasa i Nemanje Gordića. Ali Panteri se nisu predavali...

Igrao se Aleksa Radanov sa odbranom Partizana, postigao je trojku, a potom poentirao uz faul. Da nije bilo Rašona Tomasa na drugoj strani, ova utakmica bi možda otišla i u potpuno drugom smeru, ali ovako, crno-beli su i dalje održavali minimalnu rezultatsku prednost.

I nakon tajm-auta Andree Trinkijerija sve je rešeno. Jaramaz je prvo pogodio oba bacanja nakon faula Radanova, Pot je izblokiran na šutu za tri, a Tomas je nakon toga pogodio iz veoma važnog poseda. Pokušao je Vlada Jovanović da nešto promeni, ali Zagorac je zakucavanjem samo stavio tačku na ovu utakmicu. Ulubaj je trojkom samo ublažio poraz.


PARTIZAN - FMP 90:85 (19:20, 21:20, 26:19, 24:26)

Arena: Aleksandar Nikolić, Beograd
Gledalaca: 5.200
Sudije: Jakub Zamojski, Josip Radojković, Gordan Terlević

PARTIZAN: Zagorac 8, Pejdž 6, Gordić 15, Parahovski, Jaramaz 10, Miletić, Veličković, Birčević 5, Janković 8, Tomas 23, Pejners 9, Mozli 6
FMP: Rit 14, Uskoković 4, Pecarski, Jeremić 5, Pot 7, Đoković 5, Simović, Radanov 18, Tejić 9, Šešlija, Ulubaj 11, Đorđević 12


ABA LIGA - 5. KOLO

Petak
Krka - Primorska  71:89
/Jošilo 20 - Heris 23/

Subota
Mornar - Cedevita Olimpija 77:70
/Pulen 17 - Miler-Mekintajer 14/

Partizan - FMP 90:85
/Tomas 23 - Radanov 18/

Nedelja
12.00: (4,40) Mega (17,0) Budućnost (1,25)
18.00: (5,50) Cibona (20,0) Crvena zvezda (1,17)
20.00: (1,30) Igokea (16,0) Zadar (3,90)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: ABA liga (Partizan NIS)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara