Partizan opomenut pred derbi: Igra koja zabrinjava i umalo prosuta razlika iz Beograda

Vreme čitanja: 4min | sre. 13.11.19. | 19:58

Tofaš savladao crno-bele u sedmom kolu Evrokupa, ali nije uspeo da nadoknadi minus iz Štark Arene, što bi moglo da bude od velikog značaja ako se napravi krug s više timova na istom skoru - 82:72

Ako se ubedljiv poraz od Venecije prošle sedmice mogao posmatrati kao slab dan, onda je "hendikep" iz kojeg je započeo utakmicu u Bursi pokazatelj da je Partizan u sve primetnijem padu koji nikako nije poželjan četiri dana uoči večitog derbija. Tofaš je iskoristio mlak i anemični početak crno-belih, nabio solidnu dvocifrenu razliku iz koje je kasnije gradio novu evropsku pobedu na domaćem terenu, a lideru grupe poslao možda i poslednju opomenu da neke stvari moraju ekspresno da se promene - 82:72 (21:10, 24:21, 21: 23, 19:18)

Jedina pozitivna stvar za beogradski sastav u Bursi jeste konačna razlika. Ma koliko čudno zvučalo... Crno-beli su na kraju uspeli da izgube manjom razlikom od one kojom su dobili Tofaš u Beogradu (13 poena - 93:80) što bi potencijalno moglo da bude od ključne važnosti kada se bude podvukla crta na kraju grupne faze, u slučaju da se nađe u krugu timova sa istim skorom. Srljao je Partizan u poraz gde bi izgubili praktično sve, imali čak 16 poena minusa na tri minuta pre kraja posle dva realizovana bacanja iskusnog Meta Lodžeskog (80:66), ali je potpuno niotkuda iskočio Vil Mozli s nekoliko važnih pogodaka. Uspeo je Partizanov atleta da prvo pokupi ofanzivni skok na Gordićev promašaj i umanji zaostatak, da bi onda na minut pre kraja praktično uz zvuk sirene za istek napada pogodoo svoju prvu trojku u sezoni i to jako važnu za pomenutu razliku. Tofaš je tada ostao na 11 poena viška (80:69) i opuštanje izabranika Orhua Enea iskoristio je Markus Pejdž da novim dalekometnim hicem definitivno ublaži poraz. 

Izabrane vesti


TOFAŠ – PARTIZAN 82:72
/18:10, 24:21, 21:23, 19:18/

Dvorana: Tofaš Spor Salonu, Bursa;
Gledalaca: 4.773;
Sudije: Robert Lotermozer, Gitis Vilijus, Vasiliki Caruša.

TOFAŠ: Durmaz 1, Ugurlu 3, Ermiš -, Tuna -, Vajt 5, Mehija 26, Satir -, Filip 14, Acuren -, Lodžeski 15, Vilijams 12, Jašar 6.

PARTIZAN: Zagorac 4, Pejdže 9, Gordić 15, Jaramaz 2, Miletić -, Veličković 5, Birčević 11, Janković 2, Tomas 7, Pejners 1, Trifunović 7, Mozli 9.


Ostaje, ipak, da Partizan sve više postaje žrtva rotacije u kojoj je bez povređenog Korija Voldena limitiran s raspoloženim šuterima, ali i ranjive centarske linije dodatno oslabljene izostankom Artjoma Parahovskog. Nije se centar rodom iz Minska proslavio otkako je zadužio crno-belu opremu, ali je bar u onom prvom meču s Bursom bio neko ko je pod kontrolom držao danas vrlo raspoloženog Devina Vilijamsa. Rezultat takvog deficita u izboru za trenera Andreu Trinkijerija je i nedostatak potrebne energije da se u meč uđe na pravi način od prvog sudijskog podbacivanja i sve je više evidentno da je Partizanu potrebna sveža krv koja će rasteretiti nosioce igre, pogotovo Rašona Tomasa i Nemanju Gordića. Na kraju svega je košarka bez glave i repa, što bi Partizanu moglo da predstavlja ozbiljan problem u narednom periodu, odnosno već protiv Crvene zvezde u nedelju. 

Svima je uoči gostovanja u Bursi bilo jasno da će samo dobrom odbranom Parni valjak moći da parira napadačkoj raznovrsnosti Tofaša, ali se umesto toga Partizan našao u rolekosteru iz kojeg je izvukao sve ono negativno. Koliko su gosti loše otvorili susret možda i najbolje govore sledeći podaci - svega deset poena postignuto je u prvoj četvrtini, bez jedne podeljene asistencije, a posle četrnaest i po minuta bili su na samo 14 poena, uz košmarnih 3/18 iz igre (0/9 za tri) gde su koš uspevali da pogode samo Zagorac, Tomas i Gordić. Sve ostale poene Partizan je upisao sa linije penala, da bi se trgnuli do kraja prvog poluvremena i onda u završna četiri i po minuta ubacili čak 17 poena i vratili utakmici takmičarsku notu...

Dobra završnica prvog dela omogućila je Partizanu da se razigra u pokušaju da napadne preokret. Ali, zna dobro i Andrea Trinkijeri da jedna dobra četvrtina ne može da nadomesti sve propuste u preostale tri. Partizan je odigrao jako dobro u najvećem delu trećeg kvartala, ubacio čak pet trojki i na dva minuta pre odlaska na poslednji mali odmor imao samo četiri poena manje (58:54), ali dalje od toga se nije moglo. 

Jako bitne poene u poslednjem minutu ovog perioda vezao je Tarik Filip i podigao Tofaš iz nokdauna u kojem se našao posle hitaca Veličkovića, Pejdža i Gordića, da bi Di Džej Vajt iskoristio faul Partizanovog kapitena na šutu za tri poena i podigao distancu na devet poena. Bili su to i momenti kada se prelomila utakmica. Partizan je ostato bez gasa u nastavku, a Filipova trojka za novu dvocifrenu prednost dala je ton finišu susreta u kojem je samo pitanje bilo kakva će konačna razlika biti... Srećom po Partizan, nije sve bilo uzaludno u Bursi...

Iskusni Sami Mehija je briljirao sa 26 poena (10/16 iz igre, 8/12 za dva), uz četiri asistencije i tri skoka. Met Lodžeski je dopisao 15, Tarik Filip 14, a Devin Vilijams 12 poena, uz devet skokova, od čega četiri u napadu. Muhsin Jašar bio je jedan od džokera domaćeg sastava i skupio je šest poena, pet skokova i četiri blokade! Kod Partizana 15 poena imao je Nemanja Gordić, 11 je ubacio Stefan Birčević uz šest skokova, dok je Vil Mozli skupio devet poena i šest uhvaćenih lopti. Dobru rolu imao je mladi Uroš Trifunović koji je po povratku s pozajmice iz Mege upisao prve minute za crno-bele u sezoni i meč završio sa sedam poena. 

Partizanov sledeći izazov je Crvena zvezda, a meč je na programu u nedelju od 20 časova u Štark Areni. 

EVROKUP - 7. kolo

Grupa B

Sreda
Ritas – Limož 92:78
/Kruz 22 – Kriston 17/

Tofaš – Partizan 82:72
/Mehija 26 – Gordić 15/

19.45: (1,85) Venecija (14,0) Lokomotiva Kubanj (2,10)

Foto: Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara