(MN Press)
(MN Press)

Partizan opet režao, Zvezda opet ujela: Ledej promašio šut za pobedu, crveno-beli na korak od triplete

Vreme čitanja: 6min | pon. 03.06.24. | 22:17

U ludačkom prvom meču finala domaće Superlige, tim Janisa Sferopulosa nakon neverovatne drame slavio sa 89:88

Ma ni da je najprijateljskija i najbeznačajnija utakmica, okršaji između Partizana i Crvene zvezde ne mogu da prođu mirno. A ni bez primese istinskog spektakla! Tako nije bilo ni na startu borbe za titulu u domaćem prvenstvu u koje su oba tima ušla bez posebne euforije i prilično emotivno i fizički ispražnjena. Ali, na kraju je bilo svega u izobilju, možda čak i više nego u finalu ABA lige koje se odigralo pre samo dve nedelje. Nakon 40 minuta još jednog "večitog rata", srećniji, koncentrisaniji, snalažljiviji i pametniji bili su crveno-beli koji su slavili sa 89:88

Neverovatno šta se desilo u poslednjem minutu pri rezultatu 87:87. Čiste trojke su promašili Teodosić i Giedraitis, dok je lopta iz obruča na laganom polaganju ispala Ledeju. Potom je jedno slobodno bacanje pogodio Mitrović, a na osam sekundi pre kraja su sudije svirale faul u napadu istom tom Ledeju prilikom borbe za ofanzivni skok nakon promašene trojke Avramovića. Ni tu nije bilo gotovo jer je Mitrović opet bio polovičan sa linije penala za 89:87.

Izabrane vesti

Lopta je posle tajmauta išla u ruke tada sveprisutnog Ledeja koji je fauliran od strane Ilića, a da nije ni primio loptu! Tražili su sa klupe "parnog valjka" nesportski faul i dobili ga pa su uz jedno slobodno imali i loptu sa strane. Spustio je Amerikanac razliku na pola koša, a onda i sam odlučio da rešava pitanje pobednika. Leđima se gurao, okrenuo i iz prepoznatljivog šuta ipak promašio za sedmi vezani poraz u derbijima! Možda bilo drugačije da su odlučujući šut uzeli Avramović ili Anđušić koji su bili ekstra motivisani večeras. Ovako će Zvezda za dva dana u Areni biti u prilici da eventualnom pobedom osvoji triplu krunu.

Svemu tome je pak prethodio višeminutni prekid za zapisničkim stolom, što je do ludila dovodilo publiku i igrače. Nije uspeo Partizan da pogodio šut za veliki brejk. Još jednom u sezoni je ostao kratak i tako ponovo dopustio da mu iz ruku isklizne trijumf.

Na kraju je došlo i do utrčavanja navijača koji su želeli da se obračunaju sa protivničkim igračima. Srećom, obezbeđenje i trener Sferopulos zajedno sa Brankom Lazićem i Lukom Mitrovićem su uspeli da spreče veći incident. Što se tiče poenterske kolone, najefikasniji u pobedničkom sastavu je bio Dejan Davidovac sa 23 poena, dok je kod poraženog najbolji bio Aleksa Avramović sa 20.

U nedostatku centarskih opcija, crno-beli su meč započeli sa četiri spoljna igrača i Ledejem. Crveno-beli sa druge strane sa Ilićem na "petici" s obzirom da je Bolomboj zbog povrede definitivno bio ispao iz konkurencije.

U tom neobičnom odabiru snaga, domaćin je zaradio tri faula već u prvom minutu, međutim to ga nije omelo u agresivnosti. Posle ujednačenog početka, prva osetnija prednost došla je na četiri minuta pre kraja uvodnog perioda igre kada je Jago Dos Santos sa dve vezane trojke odveo crveno-bele na 19:10.

Fantastično su i jedni i drugi šutirali za tri. Osim omalenog Brazilca koji je u startnom periodu igre ubacio tri šuta sa linije 6,75 metara, kod Zvezde su precizni bili još Nedović i Davidovac, dok su u gostujućem sastavu pogađali Smit, Ponitka i Trifunović.

Napadačka predstava je kod oba tima bila na zavidnom nivou jer su za deset minuta združeno ubacili 54 poena (31:24)! Ono što je crveno-belima donosilo sigurnu prednost bila je mnogo brža igra u tranziciji i očekivano, velika prednost u reketu gde je Luka Mitrović lako uspevao da izlazi na kraj sa silnim udvajanjima.

Ono što pak nikako nije moglo da se spotiča crno-belima jeste prisutnost želje i pored podređenog položaja u kojem su započeli ovu utakmicu. I to u svakom aspektu. Ipak, neki prkos je postojao što se jasno videlo u ponašanju nosioca poput Pantera, Ledeja i Avramovića, ali i momaka poput Trifunovića i Anđušića koji su na ovom meču silom prilika dobili konkretniju šansu,

Serijom 10:4 u drugom kvartalu koju je u najvećoj meri kreirao Avramović je Partizan došao do potpunog egala (36:36). Ozbiljno se zainatio energični Čačanin da stane na kraj negativnom nizu u derbijima. Kao između ostalog i ceo tim koji je uspeo da na minut i po trojkom Anđušića iz ugla dođe do prednosti (47:49). Dodatno je zapenilo kada je Anđušić stavljanjem ruke na uvo gestikulirao u pravcu navijača u prvim redovima koji mu nisu ostali dužni.

Do tog trenutka prilično mirna utakmica na tribinama i parketu je poprimila drugačiju notu. Nastavio je bivši reprezentativac Srbije da provocira domaću publiku, ali i da sipa u protivnički koš. Uz koš i faul je postigao poene kojim su crno-beli na veliki odmor otišli sa prednošću - 51:52.

Sva ta dešavanja u završnici su poslednično doveli do toga da nastavak utakmice bude skoro zapaljiv(iji) kao oni megdani koja su dva tima imala u finalu ABA lige.

Sa poenterskom žetvom sa obe strane se nastavilo i u trećem periodu. Nakon nove Anđušićeve trojke povredu pri padu je doživeo Nedović koji je uz pomoć medicinskog tima iznesen sa terena (vratio se u poslednjoj deonici). Taj peh je pokrenuo Zvezdu u dobrom smeru jer je povratila lepih plus devet. Taman kada je delovalo da su pod naletom agresije sa tribina krenuli da lome rivala, našao je Partizan važne pogotke sa polukružne linije iz ruku Smita i Avramovića kojim su pred odlučujućih deset minuta zaostatak spustili na samo četiri (77:73).

Na ulazu u četvrti kvartal je došla nova nezgoda za Zvezdu pošto je Dos Santos slično kao Nedović nešto ranije, završio na parketu i uz bolnu grimasu odnet u svlačionicu. Jasni su to bili indikatori koliko su igrači izmoreni posle naporne sezone...

Uveo je tada po prvi put na meču trener Sferopulos, Treja Tompkinsa koji je imao svežu krv u svojim venama. Odmah je pružio vidljiv doprinos, ali ne onaj koji bi slomio rivala.

Iako je domaćin imao kontrolu, Partizan nije želeo da se preda. Pogotovo ne Avramović i Anđušić koji su na pet minuta pre kraja sa minus sedam doveli crno-bele na minus jedan (83:82).

Za razliku od susreta u jadranskom takmičenju sada nije moglo da prođe bez incidenata jer su navijači posle jedne sudijske odluke koja nije išla njima u prilog i tehničke greške Teodosića na parket ubacili šaržer raznih predmeta. Svi zajedno su učinili uslugu protivniku koji je dobio veštačko disanje u tim trenucima.

Došlo se time do dramatičnog finiša koji je rešen na sreću Crvene zvezde.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN MOZZART BET 89:88

(31:24, 20:28, 26:21, 12:15)

Dvorana: "Aleksandar Nikolić"

Gledalaca: 6.135

Sudije: Jovčić, Obrknežević, Jevtović

C. zvezda: Lazarević 2, Teodosić 2, Tompkins 3, Davidovac 23, Mitrović 12, Lazić 2, Ilić 4, Nedović 11, Giedraitis 12, Dos Santos 18

Partizan: Smit 14, Ledej 8, Drezgić, Avramović 20, Panter 12, Smailagić, Jaramaz, Dimitrijević, Trifunović 8, Anđušić 17, Ponitka 9

FINALNA SERIJA – SUPERLIGA

Ponedeljak:

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 89:88 (1-0 u seriji)

/Davidovac 23 - Avramović 20/

Sreda (05. jun)

20.00: Partizan Mozzart Bet – Crvena zvezda

Subota (08. jun)*

20.30: Crvena zvezda – Partizan Mozzart Bet

* Ukoliko bude bilo potrebno

** Finale se igra na dve pobede



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanKLSfinale

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara