Foto: Star Sport
Foto: Star Sport

Partizan Mozzart Betu ne sme da se ponovi prošla sezona - Asvelu dokazati da je najlošiji tim Evrolige

Vreme čitanja: 5min | čet. 12.10.23. | 09:22

Crno-beli prvu pobedu ove sezone u Evroligi žele da zabeleže u Lionu protiv Asvela (20.00, Sportklub 1)

Asvel je prošle sezone u Evroligi po svim mogućim parametrima bio najgori tim Evrolige. Dovoljno je samo da se prisetimo da je sezonu završio sa čak 13 uzastopnih poraza, ali kao takav znao je da namuči pojedine timove, a među njima je i Partizan Mozzart Bet koji je izgubio meč u Lionu, a sada u istom gradu u novoj sezoni ne želi sebi da dozvoli takav kiks, posebno ako se uzme u obzir kako je tim Željka Obradovića izgledao pre sedam dana u Tel Avivu. U četvrtak od 20 časova u Astrobal dvorani crno-beli tim po svaku cenu želi prvu pobedu u elitnom takmičenju i popravi utisak iz uvodnog kola.

Oba tima ulaze u ovaj meč posle izuzetno loših izdanja prošle nedelje. Već se sve zna o Partizanovoj partiji u Izraelu. Malo šta je bilo za pohvalu, samo je Aleksa Avramović bio na potrebnom nivou, a kada igrate protiv Makabija u Tel Avivu, to ne može da bude ni blizu dovoljno. Na sličnom nivou odigrao je i Asvel u Beogradu. Crvena zvezda je bila nemilosrdna, a jedini raspoložen za igru bio je Žofri Lovernj.

Izabrane vesti

Ime koje je dobro poznato navijačima Partizana, a i igračima koji će na njega obratiti posebnu pažnju. Nekadašnji kapiten kluba iz Humske se oporavio od teške povrede prošle sezone i sada je udarna igla tima Ti Džej Parkera.

Imamo mnogo novih imena u odnosu na prošlu sezonu. Talentovaniji smo i imamo prostor da napredujemo“, rekao je Lovernj u razgovoru za Mozzart Sport koji možete da pročitate OVDE.

Činjenica je da Asvel zaista ima novih imena u timu. Francuski predstavnik je posle kataklizmične prošle sezone gde nije bio konkurentan u Evroligi, a ni u nacionalnom šampionatu je pokušao sada da promeni sve dovođenjem donekle proverenih imena.

Jači su za nekoliko igrača sa solidnim NBA iskustvom, kao što su Frenk Džekson, Majk Skot i Timoti Luvavu Kabaro. Daleko je iskusniji nego prethodne sezone, što je čini se bio jedan od osnovnih ciljeva tokom sastavljanja tima.

Vratio je čak i Edvina Džeksona na glavnu pozornicu. Kao jedna od najboljih akvizicija izdvaja se doskorašnji plejmejker Panatinaikosa, Paris Li, koji je imao odličnu individualnu sezonu u Atini u dresu Panatinaikosa. Ipak, uprkos svim pojačanjima, čini se će se i dalje sve vrteti oko Nanda de Koloa, s tim što će ovoga puta imati i pomoć u bivšem kapitenu Partizana, Žofriju Lovernju. Sigurno je ljubimac navijača crno-belih veoma motivisan da pomogne ekipi, jer je prvu sezonu u klubu proveo van stroja zbog teške povrede.

Po svim projekcijama, ali i do sada prikazanom, čini se da će Asvel ponovo biti u donjem domu tabele. Samo je pitanje da li će baš biti ubedljivo najlošiji tim ili će donekle popraviti taj utisak.

Ipak, sve ovo ne treba previše da zanima ekipu Željka Obradovića koja je definitivno reagovala žestokim treninzima posle uvodnog poraza. Naime, najtrofejni trener Evrope je još u Izraelu odlučio da ništa ne prepušta slučaju. Tim je još u hotelu imao sastanak i video analizu gde se otvoreno pričalo o svim problemima. Čak je navodno ukinut slobodan dan kako bi se treniralo i ispravilo sve što se može ispraviti do puta u Francusku. Svojevrsni test je bio meč u Novom Mestu koji je položen najvišom ocenom, ali Krka u ABA ligi i Asvel u Evroligi su dve potuno drugačije stvari koje, budimo realni, nisu za poređenje.

Čak se možda više treba osvrtnuti na prošlosezonski okršaj ova dva tima u Lionu. Bio je to period sezone kada je Partizan bio u najvećoj krizi. Porazi su se nizali, a najbolniji je bio baš protiv Asvela koji je iskoristio neverovatne greške crno-belih u samoj završnici meča. Mnogi su tada pomislili da se Partizan oprostio od bilo kakve borbe za plasman među osam najboljih. Ipak, desilo se nešto sasvim drugo u tom momentu. Čitava sezona kluba iz Humske se promenila baš posle tog meča u Lionu.

Sada bi tim Željka Obradovića ipak da izbegne takav scenario gde se čitava sezona preokreće u neverovatnom maniru, mnogo bolje, za živce svih u crno-belom je da se ide postepeno pobedama. A pobeda bi u ovom momentu mnogo značila crno-beloj ekipi. Dramatično bi se popravio utisak, jer nije isto početi sezonu sa 1-1 ili 0-2.

Tokom svih sezona u Evroligi (od 2000. godine), a crno-beli ulaze u 15. sezonu, čak sedam puta su kretali takmičenje sa dva poraza, što sada svakako žele da izbegnu. Najgori početak šampionata imali su u sezoni 2012/13 kada su elitno takmičenje otvorili sa čak pet uzastopnih poraza.

Asvel je sa druge strane tim sa znatno slabijom tradicijom. Ulaze u 10. sezonu takmičenja, ali najbitniji trenutak za klub iz Liona dogodio se onog momenta kada je legendarni Toni Parker preuzeo kormilo pa je tim redovni učesnik elitnog takmičenja od 2019. godine. Uglavnom nisu imali rezultate vredne pažnje. Retko kada bi uspevali da pobede u serijama, ali one klubove koje pobede, nanosili bi im najteže poraze jer nekako smo svi navikli da se pobede protiv Asvela unapred računaju, a baš takve računice umeju da uprskaju mnogo toga.

Sada je na crno-belima da batale računice i izađu na parket i pokažu ono lice iz prošle sezone kada su gazili najveće klubove Evrope, a u toj seriji je Asvel bio samo uputna stanica kao protivnik koji je pregažen sa 20 poena razlike. Bilo je to u Beogradu, tada je klub iz Humske na najbolji mogući način režirao osvetu Francuzima... sada bi ipak najbolje bilo da se ostavi trijumf na gostujućem terenu.

Sve će biti poznato kada utakmica krene od 20 časova.

EVROLIGA, 2. kolo:

Četvrtak

19.30 (1,80) Efes (15,00) Real Madrid (2,25)

20.00 (2,25) Alba (15,00) Baskonija (1,80)

20.00 (2,65) Asvel (16,00) Partizan Mozzart Bet (1,60)

20.15 (1,45) Panatinaikos (16,00) Bajern (3,20)

20.30 (2,40) Olimpija Milano (15,00) Makabi (1,70)

Petak

19.00 (1,30) Monako (17,00) Virtus (4,10)

19.00 (1,80) Žalgiris (15,00) Crvena zvezda (2,25)

20.15 (1,90) Olimpijakos (15,00) Barselona (2,10)

20.30 (2,25) Valensija (15,00) Fenerbahče (1,80)

** Kvote su podložne promenama





tagovi

KK PartizanKK Asvel

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara