Detalj sa Beogradskog sajma (FOTO: Star Sport)
Detalj sa Beogradskog sajma (FOTO: Star Sport)

Partizan Mozzart Bet umalo izgubio dobijeno: Dejvis se na kraju iskupio za dva loša poteza

Vreme čitanja: 6min | ned. 15.09.24. | 23:03

Crno-beli ostvarili i drugu pobedu pred beogradskom publikom u Hali 3, sledi put u Atinu pa otvaranje sezone sa Borcem Mozzart

Partizan Mozzart Bet je ovogodišnje predstavljanje na Beogradskom sajmu završio u pobedničkom tonu. Posle ubedljivog trijumfa nad Aekom u petak, ekipa Željka Obradovića imala je dosta teže odmeravanje snaga sa evroligaškim debitantom Parizom koji je savladan rezultatom - 83:82 (21:20, 25:23, 22:22 15:17).

Crno-belima se umalo desio isti scenario kao sa Dertonom na Siciliji. Od dvocifrene prednosti, dozvolili su dramatičnu završnicu u kojoj je Brendon Dejvis postigao koš za pobedu. Nekadašnji centar Valensije je umalo bio tragičar jer je posle trojke Karlika Džonsa za vođstvo rezultatom 81:78 skrivio faul nad Ti Džej Šortsom iz kojeg je omaleni plejmejker ubacio koš, a onda kada je promašio dodatno slobodno bacanje Dejvis je zajedno sa Mikaelom Jantunenom ugurao loptu u koš i doneo prednost gostima. Poslednji napad nije Partizan odigrao kako je verovatno planirao, ali je imao srećni kraj jer je Brendon Dejvis ostao hladan kao druga strana jastuka i protnuo loptu kroz obruč za konačnih 83:82.

Izabrane vesti

Dejvis je na kraju ubacio 10 poena uz pet skokova. Efikasniji od njega bili su samo Karlik Džons, Frank Nilikina i Sterling Braun sa po 13, odnosno Tajrik Džons sa 12 poena. Kod Pariza Nadir Hifi je imao 19, Ti Džej Šorts 18, a Tajson Vord 16 poena.

Ono što je već sada potpuno jasno jeste da će Tajrik Džons biti možda i omiljeni košarkaš ove generacije Parnog valjka. Ako je prošle godine nedostajao neko ko bi mogao da uskoči u patike Matijasa Lesora, ove se već nazire da bi to mogao da bude nekadašnji centar Efesa. Od svega onoga što radi u napadu, do posvećenosti u defanzivi i tome koliko upija podršku navijača, te prenosi na teren visok intenzitet kakav je ekipi potreban ispod koša. Opet, njegov prezimenjak Karlik biće uz Sterlinga Brauna Partizanova vedeta i prva opcija u napadu, tu više nema ni trunke dileme, ako je uopšte i bilo. Nekadašnji NBA plejmejker pokazao je takođe živce jake kao strune jer je u presudnim momentima utakmice pogađao maltene sve što mu se nudilo, mada je sličnim samopouzdanje odisao i Sterling Braun. Ipak, Tajrik Džons je zbog svojih zakucavanja i neverovatnih atletskih sposobnosti pokupio simpatije navijača.

Ni naglo zahlađenje, kao ni nešto kasniji termin utakmice u večeri pre početka radne sedmice nisu obeshrabrili sve one koji su želeli da dođu u Halu 3 Beogradskog sajma i pogledaju crno-bele poslednji put tokom ovih priprema, jer sledeće njihovo pojavljivanje biće 25. septembra u Beogradskoj areni protiv Borca Mozzart.

Nisu krcate tribine zaboravile svog nekadašnjeg miljenika Bandžu Sija. Čim su košarkaši Pariza istrčali na parket uoči zvaničnog dela zagrevanja, sa tribina se začulo glasno: “Si, Si, Si“. Uzvratio je francuski košarkaš aplauzima, svestan da ga je publika zaboravila samo po dobrom, iako je član Partizana bio u nekim drugačijim težim vremenima... Da ni klub nije zaboravio Sija videlo se kroz gest kapitena Vanje Marinkovića koji je nekadašnjem saigraču uručio dres na poklon.

Prvi put ozbiljno su se zatresle konstrukcije Hale 3 u trenutku kada je Željko Obradović došao do svog mesta na klupi. Bilo je to deset minuta uoči početka susrea, a tribine su iz sveg glasa zapevale: “Obradović Željko“ i “Uzmi Željko evrotitulu“. Uprkos sjajnom ambijentu i jedinstvenom iskustvu igranja na Beogradskom sajmu, nije sve bilo tako savršeno. Nije bilo ništa dramatično, ali na startu drugog poluvremena Karlik Džons se požalio sudijama da koš na koji njegov tim napada stoji pomalo nakrivo. Međutim, pošto nije ugrožavao regularnost igre i dalji tok utakmice, nije moglo previše toga da se uradi, pa se sa utakmicom brzo nastavilo. U jednom trenutku pretilo je da se susret čak i prekine zbog neprikladnih skandiranja sa tribina, ali su i to sa klupe Partizana uspeli da preduprede reakcijom trenera Obradovića.

Pre starta utakmice osetilo se u vazduhu da su partizanovci željni košarke, da im je AEK poslužio samo kao uvod u ono što dolazi, počev od duela sa Parizom koji je bio dosad svakako najozbiljniji test za crno-bele.

Bez obzira na dramu u završnici, imali su razloga da budu zadovoljni, najviše Partizanovim zalaganjem i energijom uloženom da svaki napad Pariza bude bude maksimalno otežan. Ima još dosta detalja na kojima Željko Obradović i njegovi saradnici treba da rade zajedno sa igračima kako bi sve došlo na svoje, posebno da se smanje intervali pada ritma i pronađe kontinuitet, ali sve je to nešto što treba da se dogodi kada takmičarska košarka počne. Ova utakmica jeste imala takav karakter, ali je i dalje pripremna, kontrolna. Navijače svakako može da zadovolji usmerenje kojim ekipa ide u obe faze igre. Čini se da je ova ekipa ipak skladnije sastavljena od prethodne, ali to bi zaista moglo da se potvrdi tek kada sezona odmakne.

Prošlogodišnjem osvajaču Evrokupa treba odati priznanje jer maltene sve što je ubacivao, a najvećim delom susreta malo šta je razdvajalo dva tima, bilo je preko ruke ili iz prilično teških situacija. Čak ni precizni hici Parižana iz tako komplikovanih pozicija nisu obeshrabrili domaćina koji je redovno pronalazio načine da vrati na drugoj strani. Partizan Mozzart Bet ipak je pokazao mentalnu snagu i pregurao sve što mu je protivnik servirao, da bi na kraju pobedio.

Svaka Partizanova dobra odbrana bila je propraćena gromoglasnim aplauzima, a koliki će značaj za ovaj imati Sterling Braun videlo se po tome što se nije štedeo ni u jednoj defanzivnoj akciji. Već u prvom poluvremenu zabeležio je dve ukradene lopte, po jednu još u prvom delu imali su Ife Lundberg i Isak Bonga.

Mora se reći da su crno-beli ipak dosta problema imali sa trilingom Šorts – Hifi – Vord koji je i vodio Pariz do evropskog trofeja prošle sezone. Sa njima na parketu gosti su potpuno drugačije funkcionisali i disali. Sva trojica su bili dvocifreni ili na granici, na kojoj se našao Hifi, a koliko su veliki uticaj imali na igru Pariza najbolje govori to što su posle dve četvrtine ubacili 30 od 43 timska poena.

Partizan Mozzart Bet je nešto slabije, bolje rečeno nervoznije otvorio susret, ali čim je pronašao svoj ritam lakše se funkcionisalo. Sterling Braun je ponovo bio pogonsko gorivo Parnog valjka, njegova trojka u trenutku kada je Pariz pretio da se rezultatski odlepi pokrenuo je ekipu, a njegove dve pomenute ukradene lopte dizale su temperaturu kako na tribinama, tako i na terenu jer je ekipa dobijala više na samopouzdanju. I, što je najvažnije, iz svake greške rivala Partizan Mozzart Bet našao bi brzo rešenje. Pre svih Sterling Braun koji je nekoliko puta znao da pokrene mašinu, onda Frank Nilikina i Isak Bonga iz tranzicije, te Tajrik Džons i Brendon Dejvis pod košem. Džons je delovao posebno motivisan, u svaki duel ulazio je sa izuzetnom energijom, a njegova blokada nad Šortsom u drugoj četvrtini kojom je sprečio kontru izazvala erupciju oduševljenja kod gledalaca, a i među saigračima.

Na kraju su detalji odlučili, a Partizan Mozzart Bet može da odahne. Pariz sa ovakvim stavom može da bude tvrd orah za svakog protivnika u sezoni koja dolazi.

Još jedan problem kojim crno-beli treba ozbiljno da se pozabave su promašena slobodna bacanja. Čak devet, sve u prvom poluvremenu (9/18, na kraju 13/22) što je na toliki uzorak suviše veliki broj. Da su realizovali samo pola neiskorišćenih penala, imali bi komotniju prednost od 46:43. I ko zna onda kako bi sve teklo u nastavku...

Možda i nije toliko loše što je Pariz pružio ovako jak otpor, jer Partizan Mozzart Betu u završnici priprema sledi gostovanje Panatinaikosu u Atini. A onda kreće ono pravo.


PARTIZAN MOZZART BET - PARIZ 83:82

/21:20, 25:23, 22:22, 15:17/

Beograd, Hala 3 Beogradskog sajma

PARTIZAN: Dejvis 10 (5sk), Lundberg 3, K. K. Džons 13 (5as), Nilikina 13, Voašington 2, Koprivica , Nakić 2, Bošnjaković, Marinković 2, Pokuševski 3, Braun 13, Bonga 10, Dimitrijević, T. Džons 12.

PARIZ: Šorts 18, 7as, Malkom 6, Hifi 19, Vord 16, 10sk, Kavalije, Si 7, Kesens, Erera, Kracer, Lo 5, Hejs 4, Šarvrin, Jantunen 7, 7sk.


tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetKK ParizTajrik DžounsTi Džej ŠortsIfe LundbergKarlik Džons

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara