Partizan čeka protivnike u drugoj fazi: Virtus najbliži iz Grupe A, osam varijanti u Grupi C, Budućnost još nije u potpunosti otpisana

Vreme čitanja: 4min | čet. 12.12.19. | 08:26

Neverovatna zbrka u grupi u kojoj se nalazi Cedevita Olimpija...

Nakon poraza od Lokomotive Kubanj u Krasnodaru, jasno je da je Partizan izgubio i teoretske šanse da se zauzme prvo mesto u grupi nakon prve faze takmičenja. Doduše, crno-beli ne mogu da skliznu ni koji stepenik niže, pa sa zacementiranog drugog mesta čekaju protivnike iz preostalih grupa za drugu fazu takmičenja.

Izabrane vesti

Kao što smo rekli, crno-beli ne mogu da se nađu na prvom mestu, čak i ukoliko bi u poslednjem kolu savladali Limož, a Venecija izgubila od Ritasa. Razlog leži u činjenici da italijanski klub ima bolji međusobni skor od Partizana, pošto je u Beogradu pobedio sa 14 poena razlike, naspram „svega“ tri poena sa koliko je crno-beli tim trijumfovao u zalivskom gradu.

Raspored u narednoj fazi takmičenja pravi se na sledeći način. Pošto se Partizan nalazi u Grupi B i sa drugog mesta ulazi u dalje borbe, to znači da će motriti na to ko će zauzeti prvo mesto u Grupi A, te treće mesto u Grupi C, odnosno četvrtu poziciju u Grupi D. Zbog toga, ali i zbog velike ujednačenosti Evrokupa ove sezone, čini se da nije ni previše bitna činjenica zbog koje su crno-beli završili na drugom mestu u grupi.

GRUPA A - VIRTUS DOLAZI U BEOGRAD, AKO POBEDI MONAKO

Navijače Partizana svakako najviše zanima koga će dobiti iz Grupe A sa prvog mesta. Pred jučerašnje utakmice situacija je bila takva da je sve moglo da bude rešeno, ali je za sve to bio neophodan poraz Monaka od Ulma na gostujućem terenu. Međutim, nemački tim nije uspeo da pruži ni dostojan otpor sastavu iz Kneževine, pa je sve i dalje otvoreno.

Trenutno prvo mesto u Grupi A zauzima ekipa Virtusa iz Bolonje, koja ima bolji međusobni skor od sve tri ekipe koje se trenutno nalaze ispod. Pobeda u poslednjem kolu ih svakako smešta na prvo mesto, ali bi u slučaju poraza od Monaka u poslednjem kolu mogli dodatno da zakomplikuju već zamršenu situaciju. Tako uz njihov neuspeh, ali i trijumf Promiteasa protiv River Andore na prvom mestu završava Monako, dok bi u slučaju pobede španske ekipe o konačnom pobedniku grupe odlučivala koš-razlika.

Tada Virtus ne bi imao nikakve šanse za prvo mesto, dok bi Monako morao da pobedi italijanski klub sa čak 24 poena razlike kako bi zauzeo prvo mesto u grupi. To znači da je u takvom raspletu događaja, najbliža prvom mestu u grupi ekipa River Andore.


1. OPCIJA: pobeda Virtusa - VIRTUS BOLONJA
2. OPCIJA: 
pobeda Monaka i Promiteasa - MONAKO
3. OPCIJA: 
pobeda Monaka i River Andore - RIVER ANDORA


POSLEDNJE KOLO - GRUPA A
Promiteas – River Andora
Monako – Virtus Bolonja
Makabi Rišon – Ulm


GRUPA C - ČAK OSAM MOGUĆIH OPCIJA

Najveća nedoumica je trenutno u Grupi C u kojoj apsolutno svi timovi u opticaju da prođu dalje sem Cedevita Olimpije. Zmajevi nisu mogli do velikog čuda, pošto su juče ispustili čak 26 poena prednosti u Nanteru i tako su se kolo pred kraj oprostili od svake šanse da odu dalje.

Pred poslednje kolo, četiri ekipe koje se nalaze na prva četiri mesta imaju skor 5-4, što odmah ukazuje na to da nas očekuje prava mala zbrka. Veliki je broj kalkulacija u ovoj grupi, pa tako imamo čak osam različitih solucija.


1. OPCIJA: pobede Uniksa, Cedevita Olimpije i Breše - DARUŠAFAKA
2. OPCIJA: 
pobede Uniksa, Huventuda i Breše - BREŠA
3. OPCIJA: 
pobede Uniksa, Huventuda i Nantera - DARUŠAFAKA
4. OPCIJA: 
pobede Uniksa, Cedevita Olimpije i Nantera - HUVENTUD
5. OPCIJA: 
pobede Darušafake, Cedevita Olimpije i Nantera - NANTER ako pobedi Brešu do šest poena razlike ili HUVENTUD ako Nanter pobedi sa sedam ili više poena razlike
6. OPCIJA: pobede Darušafake, Cedevita Olimpije i Breše - HUVENTUD
7. OPCIJA: 
pobede Darušafake, Huventuda i Breše - BREŠA
8. OPCIJA: 
pobede Darušafake, Huventuda i Nantera - BREŠA ako Nanter pobedi sa jednim ili dva poena razlike ili NANTER ako pobedi Brešu sa tri ili više poena razlike


POSLEDNJE KOLO – GRUPA C
Breša – Nanter
Uniks – Darušafaka
Cedevita Olimpija – Huventud


GRUPA D - BUDUĆNOST I DALJE VREBA

Za kraj, čeka se protivnik iz Grupe D. I pored činjenice da je Budućnost savladala Galatasaraj, ipak će mnoge kockice morati da se poklope kako bi prošli dalje, pošto joj je sinoć u Poljskoj dosta više odgovarala pobeda domaće Arke. Ona se nije desila, trijumfovao je Trento, pa timu iz Morače u poslednjem kolu sada odgovara jedino sledeći scenario: da trijumfuje protiv Oldenburga, da Trento izgubi od Unikahe, a da Arka slavi protiv Galatasaraja. Samo u tom slučaju će oni biti na četvrtom mestu.

Jasno je ipak da je bliža opcija da će o poslednjem putniku dalje odlučivati ekipe Arke i Trenta, a da je tom mestu trenutno dosta bliži italijanski sastav koji ima pobedu više od Poljaka. Doduše, ima gori međusobni skor, pa bi Arka mogla na četvrto mesto samo ako trijumfuje u Istanbulu protiv Galate, uz poraz Trenta na domaćem terenu protiv Unikahe. I naravno pod uslovom da Budućnost ne pobedi u Nemačkoj.


1. OPCIJA: pobeda Trenta - TRENTO
2. OPCIJA: porazi Trenta, Arke i Budućnosti - TRENTO
3. OPCIJA: porazi Trenta i Budućnosti, pobeda Arke - ARKA GDINJA
4. OPCIJA: porazi Trenta i Arke, pobeda Budućnosti - TRENTO
5. OPCIJA: 
poraz Trenta, pobede Arke i Budućnosti - BUDUĆNOST


POSLEDNJE KOLO – GRUPA D
Trento – Unikaha
Galatasaraj – Arka Gdinja
Oldenburg – Budućnost


GRUPA B - PARTIZAN SIGURNO DRUGI, RITAS MOŽE DO TREĆEG MESTA

Što se Partizanove grupe tiče, jasno je da će Venecija biti prva, Partizan drugi, a preostala dva putnika dalje se čekaju, tačnije i dalje nije poznat njihov raspored. Šansu da ode dalje jedino nema Limož, a Ritas je već obezbedio mesto u drugoj fazi, a pobedom u Italiji bi mogao do trećeg mesta. Lokomotiva Kubanj i Tofaš će u Turskoj odlučivati o poslednjem putniku, pošto pobednik „odnosi sve“.

POSLEDNJE KOLO – GRUPA B
Tofaš – Lokomotiva Kubanj
Venecija – Ritas
Partizan – Limož


Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: MN Press, Shutterstock

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara