PAO na Oli - da li će odigrati celu utakmicu?

Vreme čitanja: 4min | pet. 06.12.19. | 08:40

Ludnica u Atini...

U fokusu ovog petka naći će se verovatno najluđi gradski derbi košarkaške Evrope! Panatinaikos će dočekati Olimpijakos u OAKA Areni i biće to prvi zvanični okršaj najljućih protivnika posle bezmalo godinu dana!

Ako ne računamo ono poluvreme u polufinalu Kupa Grčke koje nije ni završeno do kraja, pred nama je tek prvi susret grčkih velikana još od evroligaškog obračuna u Pireju četvrtog dana januara, kada je Olimpijakos slavio s rezultatom 79:65.

Izabrane vesti

U međuvremenu se mnogo toga izdešavalo u trouglu Oli – KS Grčke – PAO. Crveno-beli su odbili da igraju utakmicu 19. kola, onda i kompletnu četvrtfinalnu seriju prvenstva, zbog čega su izbačeni u drugu ligu, dok je Panatinaikos ostao vladar Grčke. A otkako je nedavno legendarni trener Pitino postavljen za selektora Helena, igračima Olimpijakosa zabranjeno je da obuku dres nacionalnog tima, pošto je iskusni stručnjak ujedno i na klupi Panatinaikosa...

Zbog toga se ne očekuje ništa manje od potpuno lude utakmice u kojoj će svaki scenario biti realan. Pa čak i da se utakmica opet ne završi!

Olimpijakos je poslednjih sedmica drastično podigao formu u gostima u odnosu na početak sezone i od prethodna tri gostovanja dobio je dva, gde je srušen čak i aktuelni šampion Evrope CSKA, dok je poraz od Bajerna stigao tek posle drame... Doduše, Olimpijakos je u Oaki poražen u četiri prethodna navrata, i tu ne računamo recke za zelenim stolom. U prethodnih deset susreta kada je Panatinaikos domaćin, crveno-beli slavili su samo u tri navrata...

Konačni ishod teško je prognozirati, ali kako su konačne razlike poslednjih godina bile u rangu između sedam i petnaest poena, probajte s hendikepom.

Program u petak otvoriće Himki i Barselona. Oba tima doživela su bolne poraze minule sedmice, s tim da je Himki u negativnoj seriji od tri utakmice. Barselona je pretrpela debakl u svojoj Blaugrani od CSKA (67:96) i sada ekspresno mora da se oporavi i vrati u život. Kako je najavljeno, Šved će igrati za Himki!

Barselona voli da igra s Himkijem i u dosadašnjih osam susreta skor je 6:2. Prošle sezone Barsa je dobila oba meča, s tim što je tim Rimasa Kurtinaitisa sada u seriji od devet pobeda u svim takmičenjima na svom terenu. Barsa, opet, igra dosta šareno na strani kada nije u Kataloniji, a od prethodna tri evropska gostovanja dva je izgubio rutinski dok je nadigran samo Žalgiris koji je u ozbiljnoj krizi rezultata.

Da li juriti keca? Možda bi hrabriji mogli da probaju, ali ako neko zna kako da vrati ekipu posle teških poraza, onda je to Svetislav Pešić koji ipak raspolaže raznovrsnim sastavom u čijem je DNK urezana i dobra odbrana, što je Himkiju često znalo da bude ozbiljan problem...

Zenit na papiru ima jednu od retkih situacija gde može da odnese pobedu ove sezone na svom terenu, mada u goste dolazi Asvel koji je znao da „počisti“ njihove serije u poslednje dve sezone u Evrokupu. Oba sastava pokušaće da stave tačku na seriju poraza. Zenit je nanizao šest poraza, Asvel tri. Šta očekivati u ovakvom duelu? Kec je najbliži samo iz razloga što je Asvel veoma loš u gostima.

Pošto je zaređao dva trijumfa prvi put ove sezone, Fenerbahče će pokušati da sačuva momentum protiv Albe koja u Istanbul osokoljena s tri recke u prethodna četiri evropska meča. Susret će biti interesantan i zbog sudara dve trenerske legende – Željka Obradovića i Aita Garsije Renesesa, koji gaje rivalstvo punih 25 godina.

Efes se posle sedam meseci vraća u Fernando Buesa Arenu gde je u maju napravio istorijski uspeh i plasirao se u finale Evrolige nošen ubitačnim tandemom Micić Larkin. Ovaj susret ekipe dočekuju u različitom raspoloženju. Baskonija je pretrpela jedan od najtežih poraza u klupskoj istoriji od Panatinaikosa (68:100), dok je Efes jedan od najboljih timova novembra, nanizao je pet trijumfa, a prošle sedmice Šejn Larkin odigrao je najbrutalniju evroligašku partiju ikada viđenu sa 49 poena u pobedi nad Bajernom (104:75). Možda je najbolje gađati plus na poene, mada dvojka deluje primamljivo...

EVROLIGA – 12. KOLO

Četvrtak
CSKA - Žalgiris 85:82  (69:69)
/Strelnijeks 20 - Volkap 19/

Makabi - Bajern 77:55
/Vilbekin 16 - Lučić 10/

Olimpija Milano - Crvena zvezda 67:77
/Rodrigez 14 - Braun 21/

Real Madrid - Valensija 111:99
/Rendolf 18 - Lojd 21/

Petak
18.00: (2,30) Himki (14,5) Barselona (1,70)
18.00: (1,45) Zenit (15,0) Asvel (3,05)
18.45: (1,15) Fenerbahče (20,0) Alba (6,00)
20.30: (1,30) Panatinaikos (16,0) Olimpijakos (3,90)
21.00: (2,15) Baskonija (14,5) Anadolu Efes (1,80)

Napomena: Kvote su podložne promenama

FotoShutterstock



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara