Košarkaši Partizan Mozzart Beta (©Star Sport)
Košarkaši Partizan Mozzart Beta (©Star Sport)

Panterovom odlukom, Partizan kreće u totalni remont: Na platnom spisku ni cela petorka

Vreme čitanja: 6min | sub. 15.06.24. | 07:59

Crno-beli ponovo grade kuću od temelja, dva pojačanja su dogovorena

Dva brda, dve potpuno drugačije slike! Dok u Crvenoj zvezdi gledaju da glavnicu posla završe već do kraja juna i sa potpunim mirom dočekaju letnju pauzu, Olimpijske igre i start priprema, Partizan Mozzart Bet se sprema za totalni remont!

Sa informacijom Mozzart Sporta da je Kevin Panter godinu dana pre isteka ugovora prihvatio uslove Barselone, čime posle tri sezone završava svoj boravak u Humskoj, postaje apsolutno jasno da odgovorni u klubu iz Humske moraju da zasuku rukave i ponovo krenu da grade kuću od temelja. Tako je bilo i pre godinu dana, kada je takođe sve zavisilo najviše od toga za šta će da se odluči košarkaš iz Bronksa. Tada je izabrao ostanak čime je proces bar na papiru bio nešto lakši, pošto je na delu bilo svega, sada je očigledno odlazak i tek treba da se pokaže kako će to da utiče na Partizan Mozzart Bet.

Izabrane vesti

Panter je bio jedan od Partizanovih stubova tokom ove tri godine, mada se još čeka zvanična objava Barselone da je transfer realizovan, odnosno da je dojučerašnji kapiten beogradskog sastava sporazumno izašao iz ugovora. Druga potpora bio je Zek Ledej o čijem se odlasku takođe spekuliše. On je u Partizan Mozzart Bet stigao leta 2021. godine u paketu sa Panterom iz milanske Olimpije i njih dvojica su dugo nosili tim na svojim leđima. Međutim, posle tri sezone sa jednim osvojenim peharom, čini se da je vreme za velike promene, u klubu i kod jednog od najtraženijih krilnih centara u Evropi.

Italijanski mediji su prethodnih dana pisali čak i o Ledejevom dogovoru sa Armanijem u koji bi se vratio posle tri leta, mada je od te informacije prošlo nešto više od nedelju dana i ništa se nije dogodilo. Nije se Ledej proslavio u završnom delu sezone za nama i posebno je pao u periodu kada je doživeo porodičnu tragediju zbog čega mu je bilo omogućeno da otputuje kući na nekoliko dana. U finalu Jadranske lige bio je daleko ispod svih standarda, baš kao i Panter, zbog čega je Crvena zvezda osvojila titulu već posle tri utakmice.

Kako se može čuti, Panter je u prethodnom periodu želeo da vidi kako će Partizan Mozzart Bet da reaguje na tržištu, čak i kada ga je Barselona zvala bio je na raskrsnici jer je čekao klub, ali je onda ipak izabrao da okrene novi list i dogovori se sa klubom kojem je bio jako blizu i prošlog leta. Tada je vrhuška Partizan Mozzart Beta uspela da realizuje jedan od najvećih poslova leta, pisalo se o ugovoru vrednom 2.600.000 dolara po sezoni. No, deluje da drugu godinu, ukupno četvrtu Panter u Partizanu neće dočekati.

KO JE OSTAO POD UGOVOROM?

Aleksa Avramović (©Star Sport)Aleksa Avramović (©Star Sport)

U klubu iz Humske situacija je gotovo dijametralno suprotna u odnosu na ono što poslednjih dana gledamo na Malom Kalemegdanu. Partizan Mozzart Bet pod ugovorima nema ni celu petorku! Na papiru Zek Ledej, Aleksa Avramović, Balša Koprivica i Bruno Kaboklo imaju važeću saradnju za narednu sezonu, plus sa Mateušom Ponitkom postoji opcija na još jednu godinu. Ognjen Jaramaz je trebalo da bude u grupi igrača sa aktivnim ugovorima, ali je od ruskih medija već stigla vest da je on na putu da potpiše za moskovski CSKA. Što i ima smisla, pošto mu povratnička sezona u crno-belom nije bila ni izbliza toliko dobra kao što se očekivalo, a pred kraj sezone nije ni bio u sastavu Željka Obradovića.

Ledej je prava enigma, mada prema trenutnim informacijama deluje da je bliži odlasku nego ostanku. Avramović sada pokušava da odmori i spremi se za pripreme pred Olimpijske igre, mada se pisalo da ga hoće Dubai. Koprivica je tu, mada su njegov dosadašnji boravak obeležile česte povrede, koje su mu usporile igrački rast. Kaboklo je posebna priča. On je pred start finala Superlige svojevoljno i bez dozvole kluba otišao u SAD zbog sudskog spora, zbog čega je u pitanje bio doveden njegov dalji status. Ipak, predsednik crno-belih Ostoja Mijailović je tokom gostovanja u podkastu Telcast rekao da će "Kaboklo platiti kaznu i ostati", mada je i pored toga neizvesno hoće li biti tako.

SA KIM JE ZAVRŠENA SARADNJA?

Bez angažmana su ostali Alen Smailagić, Džejms Naneli, Frenk Kaminski, Uroš Trifunović, Danilo Anđušić, Pi Džej Doužer i Džejlin Smit. Kako je Mozzart Sport pisao, Partizan Mozzart Bet je spremio novi ugovor za Smailagića, a onda je list El Koreo iz Baskije pustio vest da se Baskonija uključila u trku za njegov potpis. Nanelijev povratak je neizvestan posle svega što se dogodilo pred treći meč finala Jadranske lige, odnosno sa svim odlascima koji se najavljuju... Kaminski je svoje završio, izvesno i Doužer, Anđušić je na otvaranju svog šuterskog kampa rekao da "čeka poziv kluba" i da će pričati, dok je Smit za Mozzart Sport poručio da već razgovara sa crno-belima o nastavku saradnje i da su obe strane zadovoljne. Oko Trifunovića i Ponitke, koji ima pomenutu opciju, još nema konkretnih informacija.

KO DOLAZI, SPEKULACIJE...

Vanja Marinković i Kevin Panter (©Star Sport)Vanja Marinković i Kevin Panter (©Star Sport)

Mada je izostala zvanična objava, već je jasno da se u Humsku vraća Vanja Marinković, a da će njegovim putem i Arijan Lakić. Nekadašnji kapiten Partizana stiže kao slobodan igrač posle rastanka sa Baskonijom i očekuje se da bude izuzetno važan deo sistema Željka Obradovića. Ne samo zbog višegodišnjeg iskustva u Evroligi i statusa reprezentativca, već zato što je u pitanju domaći proizvod što daje posebnu težinu u trenutku kada nema mnogo slobodnih i dostupnih naših košarkaša na tržištu. Pride mu je poslednja godina u Baskoniji statistički bila najbolja u dosadašnjoj karijeri.

Lakić dolazi posle vrlo dobre sezone u Zadru i očekuje se da ima značajniju ulogu u Jadranskoj ligi i polako se kali za Evroligu. Na hrvatskom primorju su plakali zbog toga što odlazi jer je bio jako bitan igrač tima, i srpskog sina su savladale emocije kada je postao šampion Hrvatske, zbog svega što je prošao u mladoj karijeri sa povredama. Transfer u Humsku biće mu velika nagrada za ogroman trud i rad.

Partizan Mozzart Bet se stidljivo dovodi u vezu sa još nekoliko domaćih košarkaša. Pominje se povratak Aleksandra Aranitovića koji je dve godine bio najbolji igrač Cibone, kao i MVP ABA 2 lige Filip Barna koga navodno subotički Spartak želi da zadrži za najviši rang regionalne košarke. Bilo je spekulacija i o Mariju Nakiću, momku rođenom u Beogradu i sinu nekadašnjeg Partizanovog asa Iva, ali je ta priča zatajila.

Ogromna želja navijača, a reklo bi se i uprave Partizana je Mario Hezonja. U Španiji je nastala prava konfuzija oko njegovog prelaska iz Real Madrida u Barselonu, jer se više izvora javilo sa oprečnim informacijama o tome šta je dogovoreno i potpisano ili ne, spekuliše se da od Hrvata nije odustao ni Panatinaikos, a da u Partizanu prate situaciju. U proteklom periodu bili su nuđeni Ife Lundberg i Džordan Lojd koji su bez ugovora u Virtusu, odnosno Monaku. Partizan takođe stoji u redu i za potpis harizmatičnog Čime Monekea. Još se nekoliko imena pominje, ali sve su to zasad više čaršijske priče.

I ovog leta je pregršt spekulacija, ipak ono što je evedentno u novim košarkaškim okolnostima sa NBA i Razvojnom ligom, te NCAA jeste da maltene svi klubovi jure ista imena i tržište nije bogato kao ranijih godina. Fakat je da odgovorne u Partizan Mozzart Betu čeka pregršt posla da Željku Obradoviću sastave tim konkurentan za sve titule i kadar za mnogo bolji rezultat nego u sezoni za nama. Fokus je na domaćim imenima kako bi ekipa imala srpsko jezgro, na koje će se dodavati inostrana pojačanja.

Sprema se dinamično i vruće leto u Humskoj.


tagovi

Džejms NaneliDanilo AnđušićDžejlin SmitBruno KabokloKošarkaški transferiKevin PanterZek LedejAleksa AvramovićŽeljko ObradovićABA ligaPartizan Mozzart BetKK PartizanDžordan LojdIfe Lundberg

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara