Detalj sa utakmice (© MN Press)
Detalj sa utakmice (© MN Press)

Panter i Ledej stegli mišiće i doneli prednost Partizan Mozzart Betu na startu finala

Vreme čitanja: 4min | uto. 13.06.23. | 21:59

Američki tandem je doneo pobedu na startu finalne serije ABA lige protiv Crvene zvezde. Partizan Mozzart Bet je slavio rezultatom 88:80

Finale ABA lige počelo je pobedom Partizan Mozzart Beta. Crno-beli su na krilima Kevina Pantera i Zeka Ledeja stekli 20 poena prednosti što je bilo sasvim dovoljno da u drugom poluvremenu zaustave nalet Zvezde i povedu sa 1:0 u seriji. Crveno-beli nisu imali previše raspoloženoh igrača, u većem delu meča je Fakundo Kampaco vukao sam, a to je bilo dovoljno za poraz rezultatom 88:80.

U prvom poluvremenu je samo jedan tim postojao na parketu. Željkovi izabranici su izgledalo kao dobro podmazana mašina koja melje sve pred sobom. Kevin Panter i Zek Ledej su nemilosrdno pogađali za čak20 poena prednost na poluvremenu. U tom periodio izvanredno je domaći tim šutirao, čak devet pogođenih trojki iz 12 pokušaja su najviše doprinele da se crno-beli tim odvoji. Ispostaviće se da je ova prednost bila prevelika da se Crvena zvezda vrati ozbiljnije u igru. Pripretili su crveno-beli, borili se do samog kraja. Najžešće su pripretili sredinom četvrte deonice kada su prišli na pet razlike, ali je Panter pogodio ključne koševe, a Zek Ledej odigrao dobru odbranu koja je obezbedila trijumf.

Izabrane vesti

Zablistao je Ledej sa 24 poena, a pratio ga je Panter sa 19. Dvocifren je bio još Alen Smailagić sa 11.

Kod Zvezde je poenterski na kraju prednjačio Ognjen Dobrić sa 17 poena, dok je Kampaco imao 15 poena i 10 asistencija.

Nije na ovakvim mečevima potrebno ispitivanje snaga, od prve sekunde se krenulo žestoko, a Partizan je bio inspirsaniji. Pre svega u šutu sa distance. Kevin Panter je krenuo da rešeta iz svih pozicija. Za manje od pet minuta je ubacio osam poena za početnu prednost crno-belih. Da nije bilo prodora i asistencija Kampaca, Zvezda bi bila na dvocifrenom minusu već posle tri minuta, ovako je bila na 18:9 posle ukradene lopte i lakih poena Jama Madara. To je bio znak za Ivanovića da prekine seriju domaćina, a to je na kratko uspeo Mitrović pre nego što je novi trojku ubacio Panter. Crno-beli su ubacili čak pet trojki iz šest pokušaja u prvom kvartalu što je u jednom momentu i donelo dvocifrenu prednost pre nego što je Nemanja Nedović pogodio ludu sa devet metara.

Međutim, jasno je bilo da Zvezda nije pronalazila ritam i dobra rešenja u napadu, postizala je poene isključivo zbog propusta Partizana, a kako je vreme odmicalo tako ih je bilo sve manje. Nova trojka Pantera je ponovo pokrenula seriju koju je Ledej produžio sjajnim zakucavanje za 34:21 na semaforu.

 Najveći problem u ovom periodu za Partizan bio je treći faul Pantera. Kapiten crno-belih je sa 14 poena morao da se preseli na klupu, ali kada se očekivalo da Zvezda možda napravi seriju i iskoristi odsustvo glavnog košgetera crno-belih, desilo se potpuno suprotno. Eksplodirao je Zek Ledej. Pogađao je sa distance, iz reketa, hvatao skokove i doneo čak 20 poena prednosti klubu iz Humske na poluvremenu (56:36).

Početak drugog poluvremena prvi put donosi bolju igru Zvezde. Najzad su izabranici Duška Ivanovića pohvatali konce u igri, sprečili lake poene Partizana i ako je vreme odmicalo tako je Kampaco krenuo da topi prednost kluba iz Humske. Sa 20 je spala na 15 posle trojke Argentinca, a onda i na 13 posle poena Mitrovića. Bio je to znak za Željka Obradovića da u igru vrati Kevina Pantera. Odmah je se to osetilo na parketu. Svi u Zvezdi su se okrenuli ka kapitenu Partizan Mozzart Beta što je izvanredno iskoristio Smailagić. Sa tri brutalna zakucavanja je vratio vazduh u pluća crno-belih, ipak i to je bilo kratkog daha jer niko kod domaćina nije uspeo da zaustavi Kampaca koji je održavao crveno-bele u igri.

Žestoka borba se samo nastavila na startu četvrte deonice kada je posle dva minuta Željko Obradović reagovao minutom odmora. Nemanja Nedović se posle duže pauze na klupi vratio na parket i odmah ubacio trojku za 75:64. Uvukla se tada nervoza, a na pet minuta do kraja nagoveštavala se drama s obzirom da je Zvezda prišla na 79:71. Nije pomogao ni tajm-aut Obradovića, posle novog promašaja Anđušića, crveno-beli prilaze na samo minus pet. Jasno je tada bilo kod koga ide lopta u Partizanu. Zvezda je bila spremila odbranu na pantera, ali je kapiten crno-belih uspeo da izvuče faul i pogodi dva slobodna bacanja. Zvezda posle toga više nije mogla da preokrene.

Drugi meč finala igra se več u četvrtak, isto u Štark Areni.

Partizan Mozzart Bet – Crvena zvezda 88:80

/29:21, 27:15, 17:25, 15:19/

Partizan Mozzart Bet: Ledej 24, Avramović, Koprivica, Panter 19, Smailagić 11, Papapetru 1, Egzum 8, Naneli 3, Lesor 9, Trifunović, Anđušić 5, Madar 8.

Crvena zvezda: Lazarević 2, Kampaco 15, Mitrović 4, Lazić, Martin 4, Dobrić 17, Ivanović, Ilić 4, Nedović 10, Marković 3,Petrušev 11, Bentil 10.



tagovi

KK PartizanKK Crvena zvezdaABA liga

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara