Svetislav Pešić (©Star Sport)
Svetislav Pešić (©Star Sport)

Ovi Amerikanci su jači od Drim tima! Ne idemo tamo da bismo se slikali sa njima

Vreme čitanja: 3min | pon. 24.06.24. | 19:16

"Mi sada treba da vidimo kakva je košarka van SAD. O Amerikancima ćemo kada bude došlo vreme za njih", rekao je selektor koji je govorio i o ulasku Radanova u tim, stanju Jovića i tandemu Kalinić-Lučić

S početkom priprema za Olimpijske igre, grupnu fazu u Lilu i nadamo se nastavku takmičenja u Parizu, došlo je i mnogo pitanja na koja su selektor Svetislav Pešić i kapiten Bogdan Bogdanović odgovarali velikom broju novinara prisutnim u hotelu Kraun Plaza.

Osim onih generalnih stvari vezanih za prve dane priprema i plan rada, selektor je zaokružio priču na druge teme... Za početak, novo lice na pripremama je Aleksa Radanov, koji menja Vladimira Lučića.

Izabrane vesti

"Što se tiče ekipe, mi smo odredili tim. Umesto Lučića koji se zahvalio na pozivu iz razloga koje smo saopštili, pozvali smo Radanova koji je u našem programu treću godinu. Sa 16 igrača počinjemo pripreme, pa ćemo videti za dalje", poručio je Pešić.

Otkrio je selektor i kakva je situacija sa Nikolom Jovićem, koji je došao u Beograd sa povredom stopala?

"Nikola je u procesu terapije sa reprezentacijom. Zasad je sve dobro, nadam se da će narednih sedam dana poslužiti da se oporavi i priključi timu".

Kako najavljuje Pešić, neće biti velikih promena u timu u odnosu na prošli Mundobasket.

"Neće biti velikih promena. Generalno neće biti velikih promena, ne znam da li imate te podatke, ali mi smo na Prvenstvu sveta imali najbolje procente šuta za dva i tri, bili treći po broju postignutih koševa... Ovde će biti manje utakmica i ne treba očekivati da ćemo prosečno ubacivati 95 poena, ali kao što svi znate, sve počinej od odbrane, ne možemo da se suprostavljamo sa onima koji su na našem nivou ili bolji od nas samo napadom".

Poseban paragraf imao je o američkom timu, sa kojim će Srbija da odigra pripremnu utakmicu u Abu Dabiju, a onda i na otvaranju grupe u Lilu.

"Ova američka ekipa, iako se ne bavimo njima niti ću da pričam sa igračima o njima, je bolja od originalnog Drim tima iz 1992. godine. Bio sam tamo sa Nemcima i tada smo mislili da bolji igrači od takvih ne postoje. Ova ekipa koja će se pojaviti u Parizu biće jača od Drim tima, s tim da neće svi samo da se spremaju za ove Amerikance, kao što se ni 1992. godine nisu svi spremali samo za Drim tim. Mada su svi želeli da se slikaju sa njima, mi to ne želimo sada. Mi sada treba da vidimo kakva je košarka van SAD. O Amerikancima ćemo kada bude došlo vreme za njih".

Govorio je i o tome što Nikola Kalinić i Vladimir Lučić neće imati priliku da se od reprezentacije oproste na Olimpijskim igrama.

"Kaliniću i Lučiću, sa moje strane, ali verujem i sa strane predsednika Saveza, odaje se priznanje zbog svega što su uradili sve za srpsku košarku. Ali, dođe momenat kada se prioriteti menjaju, dolaze godine, povrede... Ono što sam i ranije pokušavao da objasnim svima, nije baš tačno da ti momci koji nekada otkažu, da ne vole svoju zemlju i ne navijaju za istu, nego jednostavno treba da se shvati da su pravi vrhunski sportisti pre svega odgovorni prema sebi, pa onda i prema drugima. Ako nisi do kraja spreman da prihvatiš sve zahteve, bolje je da napraviš pauzu ili da se povučeš, da se baviš drugim prioritetima u životu. Svakako, odajem im priznanje za sve što su uradili".



tagovi

Svetislav Pešićkošarkaška reprezentacija SrbijeOlimpijske igre 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara