(©AFP)
(©AFP)

Ovako nešto nije viđeno skoro tri decenije: 12 od 15 najboljih igrača sveta na Olimpijskim igrama

Vreme čitanja: 3min | uto. 09.07.24. | 18:02

Jokić, Lebron, Gober, Kari, Šaj, Janis... Svi oni su razlog zašto će košarkaški turnir biti najpraćeniji

Manje od 20 dana je ostalo do početka najiščekivanijeg sportskog događaja na svetu - Olimpijskih igara. Od ukupno 32 sportske discipline koje će moći da se vide u Parizu, najviše spektakla i kvaliteta iznedriće košarkaški turnir koji će prema mnogima biti možda i najjači u istoriji takmičenja.

Takva pretpostavka je zasnovana na količini individualnog talenta i paklenoj konkurenciji za zlatnu medalju, a njom su se u svom istraživanju bavile kolege sa "Basket newsa".

Izabrane vesti

Ovogodišnje Igre će pokazati izuzetan nivo NBA talenta koji nije viđen punih 28 godina s obzirom da će u Lilu i Parizu nastupati 12 igrača iz ovosezonskog prvog, drugog i trećeg najboljeg tima najjače lige sveta. Poslednji put je tako nešto viđeno u Atlanti 1996. godine kada je takođe učestvovalo 12 All-NBA igrača.

Kao i 1996. godine, i sada će biti po četvorice iz idealne postave (Janis Adetokumbo, Šaj GIldžes-Aleksander, Nikola Jokić, Džejson Tejtum), četvorice iz drugog tima (Entoni Dejvis, Kevin Durent, Entoni Edvards, Kavaj Lenard) i isto toliko igrača iz trećeg tima (Devin Buker, Stef Kari, Tajris Halibarton, Lebron Džejms).

Jedina tri preostala All-NBA igrača koji neće učestvovati u Parizu su Luka Dončić (prvi tim, Slovenija), Džejlen Branson (drugi tim, SAD) i Domantas Sabonis (treći tim, Litvanija). Branson nije uspeo da se nađe među 12 u izuzetnoj konkurenciji Amerikanaca, dok su Dončić i Sabonis izgubili na nedavnim kvalifikacionim turnirima. Šta bi tek bilo da su se i oni našli na letu za Grad svetlosti...

Pored toga, na Olimpijskim igrama će nastupati aktuelni MVP NBA lige, Nikola Jokić. Uz njega će biti najbolji odbrambeni igrač godine Rudi Gober i najbolji ruki Viktor Vembanjama (obojica Francuska).

Popularni Džoker je tek četvrti MVP u istoriji, posle Lebrona Džejmsa (2012), Kobija Brajanta (2008) i Majkla Džordana (1992), koji će predvoditi svoju reprezentaciju na najvećoj sportskoj smotri. Na njoj će se naći i poslednjih pet laureata (Džoel Embid, Jokić, Adetokumbo), koji ukupno imaju 12 MVP nominacija.

Poređenja radi, 1992. godine, kultni „Drim tim“ je predstavljalo devet All-NBA članova, svi iz prvog i drugog tima. Jedina trojica momaka koji nisu bili deo nekog od najboljih ekipa lige bili su Lari Bird, koji se povukao odmah posle Olimpijade, Medžik Džonson, koji je već bio u penziji, i NCAA zvezda Kristijan Letner, koji je upravo bio draftovan.

Devet najvećih tadašnjih zvezda lige je viđeno i 2008. i 2012. godine, međutim, ukupan broj članova tima SAD u All-NBA timovima bio je manji, jer je u Londonu 2012. učestvovala i francuska zvezda Toni Parker, dok su u Pekingu 2008. nastupili Dirk Novicki (Nemačka), Jao Ming (Kina) i Manu Đinobili (Argentina).

Na Olimpijskim igrama 2004. i 2021. bilo je najmanje All-NBA članova. U Atini samo dva (Tim Dankan, Jao Ming), a u Tokiju tri (Luka Dončić, Demijan Lilard, Rudi Gober).

Ono što će biti viđeno u Parizu, a nije nikada ranije jeste da će čak četiri reprezentacije imati svoje predstavnike iz nekog od tri najbolja tima (Grčka, Kanada, Srbija i SAD), nasuprot 1996. kada je svih 12 bilo iz selekcije SAD.

Takođe, treba podsetiti da je američkim NBA igračima dozvoljeno da predstavljaju reprezentaciju tek od 1992. godine.

Ovaj raznoliki fond talenata obećava intrigantno takmičenje za zlato. Od svog neuspeha u Atini 2004. godine, SAD su se na četiri poslednja turnira peli na najviše postolje. Sada će im ponavljanje tog uspeha biti teže nego ikad ranije.


tagovi

Pariz 2024Nikola JokićJanis AdetokunboLebron DžejmsNBA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara