OSVETA! Raspucana Budućnost ohladila mamurnu Zvezdu

Vreme čitanja: 3min | ned. 13.10.19. | 21:55

Ekipa Slobodana Subotića šuterskom klinikom iskoristila trenutak nepažnje i zasluženo savladala crveno-bele

Blještava svetla Štark Arene, podsećanje na glamur evropske košarke i žurka sa 17.000 gostiju u kojoj je pobeđen Fenerbahče ostavio je tragove na igračima Crvene zvezde! Svojevrsni mamurluk posle uvodnog trijumfa u Evroligi doveo je branioca titule u nimalo prijatnu situaciju, što se jasno videlo u nedeljnom derbiju Jadranske lige, ujedno i reprizi prošlosezonskog finala protiv Budućnosti. Na kraju je Budućnost dodatno ohladila opijenu ekipu Milana Tomića i apsolutno zasluženo slavila na mestu gde je pre samo šest meseci predala mesto na jadranskom tronu - 89:81 (26:20, 18:22, 22:21, 23:18).

Budućnost je uprkos svemu zaslužila mnogo veće poštovanje košarkaše javnosti od onog koje je dobila u dosadašnjem toku sezone. Posle velikih promena u rosteru i stručnom štabu, trener Slobodan Subotić skrojio je tim koji će sigurno imati šta da kaže do kraja sezone. Istina, Plavi su Zvezdu mučili i bacali u očaj najviše zahvaljujući odličnim procentima šuta, pogotovo za tri poena (12/21). Budućnost je, jednostavno, imala mnogo više raspoloženih šuterskih opcija na parketu, što je na kraju i odnelo prevagu u korist gostiju. Čak petorica igrača Budućnosti imali su dvocifreni učinak, a možda najveći uticaj u prelomnim minutima susreta imali su Danilo Nikolić, Skot Bamfort i Džastin Kobs. Ne treba zaboraviti ni agilnog Hasana Martina, koji je uprkos strahovitoj borbi s Džejmsom Gistom u reketu na kraju bio najefikasniji igrač Đetića sa 17 poena, uz još četiri skoka, tri asistencije i dve blokade, odnosno oporavljenog Nikolu Ivanovića, koji je koš Zvezde zatrpavao iz drugog plana. 

Izabrane vesti

Nikolić je ponovo bio u prepoznatljivoj šuterskoj formi, pa je svojim strelicama na ulasku u poslednju četvrtinu uterao strah u kosti svih u crveno-belom, što je domaćina nateralo da izvuče i više od maksimuma kako bi se domogli trijumfa. Isti je na kraju izostao, pošto je Budućnost rutinski privela susret kraju u svoju korist...

Učinilo se na trenutak da bi trojka i dalje uspavanog Bilija Berona na tačno šest minuta pre isteka vremena mogla psihički da preoptereti goste iz Podgorice, ali je upravo Bamfort već u narednoj akciji pokazao koliko je takva procena bila pogrešna! Budućnost je u poslednjih pet minuta ušla s kapitalnim vođstvom od sedam poena (79:72)! Vicešampion Jadranske lige delovao je potpuno smireno, što je i psihički oslobodilo ekipu koja je lakšim putem stigla do pobede. A nju je do velikog brejka odveo Kobs s nekoliko vrsnih, hladnokrvnih poteza u završnim minutima. Pobeda je bila sigurna, još i slađa posle svega što se dešavalo na istom mestu krajem aprila... Kobs je meč završio s 16 poena i četiri asistencije, poen manje ubacio je Suad Šehović, dok su Nikolić i Ivanović imali po 14 poena.

Zvezda se nalazi u sve ozbiljnijem napadačkom problemu. Iako su se svi izuzev Boriše Simanića - nije igrao - upisali u listu strelaca, samo je Džejms Gist zaista bio spreman da odgovori zadatku. U nešto većoj minutaži Gist je ubeležio 27 poena (10/14 iz igre) i po šest skokova i asistencija, uz dve blokade, za indeks korisnosti 31! 

Ostali su bili previše pasivni i malo ko je zaista želeo da preuzme odgovornost kada je Budućnost hvatala zalet za brejk. Beron je proigrao tek na kraju i ubacio 11 poena, jedan manje postigao je Čarls Dženkins, dok su ostali bili ispod dvocifrene granice. Povremeno je Ognjen Dobrić pokazivao znake da bi mogao da bude taj „X faktor“ utakmice, ali su ga česte izmene ispresecale u toj nameri. Na kraju je ubacio osam poena.

Ovoj Zvezdi definitivno ne odgovara da igra na poen više, a dobra odbrana je večeras izostala. Imaće Milan Tomić još dosta materijala za analizu i dug put da ovu ekipu pripremi za najviše ciljeve. Tačnije, da prvenstveno eliminiše „mamurluk“ faktor i uvede je u dobar kontinuitet igara...

CRVENA ZVEZDA – BUDUĆNOST 81:89 (20:26, 22:18, 21:22, 18:23)

Dvorana: Aleksandar Nikolić

Gledalaca: 300

CRVENA ZVEZDA: D. Braun 3, Čović 6, L. Braun 5, Davidovac 4, Lazić 2, Faje 2, Beron 11, Dobrić 8, Gist 27, Dženkins 10, Simanić, Odžo 3.

BUDUĆNOST: Kobs 16, Ivanović 14, Bamfort 8, Šehović 15, Starovlah, Martin 17, Ilić, Nikolić 4, Božić 1, Popović, Mejrs, Nikolić 14.  


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara