Janis i Jokić (Starsport)
Janis i Jokić (Starsport)

Orlovi protiv Helena upalili plamen i pokazali spremnost za uzlet ka Olimpu

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.07.24. | 21:54

Košarkaši Srbije savladali selekciju Grčke u generalnoj probi pred početak Olimpijskih igara - 94:72

Olimpijski plamen će se zapaliti 26. jula u pariskim vrtovima kraje Sene, ali su Orlovi varnicu istog pokrenuli šest dana pre prve zvanične utakmice. Pobedom nad selekcijom Grčke u generalnoj probi pred start najvećeg planetarnog sportskog događaja rezultatom 94:72 su pokazali da su zreli, sposobni i spremni za uzlet ka Olimpu na čijem vrhu ih čeka mesto u hramu olimpijskih Bogova.

Da li će se na njemu naći, ne može niko da im garantuje, međutim prikazana partija u večerašnjem duelu može zasigurno da njih same, ali i svih preko 18.000 navijača koji su se našli na tribinama beogradske Arene, uveri da nadanja u osvajanje jedne od medalja nisu iluzorne, već itekako imaju utemeljenje.

Izabrane vesti

Mnogi su ovaj duel posmatrali kao sudar dve sile u vidu Nikole Jokića i Janisa Adetokunba, ali ovaj susret je bio mnogo više od toga, Pre svega pravi prikaz timske igre našeg tima, potom i pokazatelj značajnog napretka u odbrani u odnosu na prošli meč sa Japanom (tada primili čak 100 poena), pa onda i demonstrtacija celokupne raskoši napadačkog talenta koji leži u Pešićevim momcima.

Iako običaj nalaže da se poslednja pripremna utakmica pred neko veliko takmičenje odigra u intezitetu koji je prigladan utakmicama koje nemaju takmičarski značaj, oba tima su na startu duela izašla sa otvorenim gardovima. Bez štedenja, odmah u meso.

Gosti više od tri minuta nisu mogli da pronađu put do koša, a za to vreme je naš sastav uspeo da dođe do prednosti od 6:0. Mogao je (i morao) taj plus da bude veći s obzirom koliko uzastopnih napada su Grci bacili niz vodu na startu.

Četa Vasilisa Spanulisa kao da je gledala sinoćni okršaj koji su Orlovi odigrali sa azijskom reprezentacijom i videli da dosta slabije brane liniju za tri poena. Odatle su stigli prvi poeni za njih koje je postigao Jorgos Papajanis čime je upalio motore svojih saboraca. Najviše Adetokunba koji je nastojao da pokaže nadmoć pred očima beogradske publike.

U određenim momentima i jeste, te su na njegov pogon, Heleni uspeli da do kraja prve deonice prepolove razliku (26:21) koja je u jednom momentu bila i dvocifrena.

Primetna je bila dominacija naših momaka u skoku, do sredine drugog kvartala su imalu deset uhvaćenih lopti više od rivala, ali su isto tako, kao i protiv Japana, iz preterane želje da zabave navijače, ulazili u određene egzibicije i nepotrebno komplikovali akcije koje su mogle vrlo lako da reše.

Ne treba im na tome (previše) zameriti. Ako ništa drugo, to je još jedan pokazatelj da je atmosfera među njima besprekorna. A to je jedan od bitnijih preduslova za uspeh. Samo što je to opet dovelo do toga da sa minus 11, Grci priđu na minus četiri u poslednja tri minuta prvog poluvremena.

I taman kada je zaličilo da se Grci potpuno vraćaju, Pešić u igru ponovo ubacuje Jokića koji postavlja stvari na svoje mesto. Jeste imao Nikola Milutinov fenomenalnu blokadu nad Adetokunbom koja je raspalila masu, jeste Marko Gudurić odigrao nekoliko sjajnih defanzivnih sekvenci, jeste Aleksa Avramović pogodio trojku na isteku 20. minuta igre, međutim, sve to je svojom pojavom i umotvorinama na parketu zasenio stasiti Somborac.

Kada je on u igri, igra Srbije ne pati ni najmanje. Jasno je to i kroz statistiku, ali i izvan nje. Toliko da je za tili čas uspeo da svoju ekipu na veliki odmor odvede na 48:39.

Nastavak utakmice bio je još ubedljivi. Zapavo, dosta ubedljiviji. Defanziva Orlova bila je na elitnom nivou, zaštita reketa neverovatna, dok su u napadu isprobavali sve moguće i nemoguće akcije. Uigrane i neuigrane. Takoreći, igrali su se sa svojim protivnikom koji definitivnim ispadanjem Nika Kalatesa iz rotacije za Pariz, sa dosta manje šansi odlaze put Francuske.

To nije naša briga. Nek se Orlovi ovako poigravaju sa svojim protivnicima i na Igrama, nije nikakav problem. Samo da ponovo, kao i prošlo leto, ulepšaju nekom od medalja.

Da mogu, mogu. Videlo se to posebno večeras.

SRBIJA - GRČKA 94:72

(26:21, 22:18, 24:19, 22:14)

Dvorana: Beogradska arena

Gledalaca: 18.000

Sudije: Juras, Nikolić, Prpa

Srbija: Marinković 2, Jović 10, Petrušev 15, Jokić 16 (8sk., 6as.), Gudurić 2 (5as.), Micić 4, Avramović 6 (8as.), Jaramaz, Milutinov 11, Plavšić 2, Pokuševski, Radanov, Ristić, Bogdanović 19, Dobrić 7

Grčka: Vokap 7 (4as.), Luncis, Larencakis 6, Moraitis 8, Tolipulos 2, Kalaicakis 5, Papajanis 6, Čarlampolus 2, Papanikolau 10, Čurguz, Andetokunbo 17 (6sk., 4as.), Mitoglu 5


tagovi

košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija GrčkeJanis AdetokunboNikola JokićPariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara