Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)

Oprez - "klizav" parket u dvorani Leon Štukelj, a to dobro zna i Zvezda

Vreme čitanja: 5min | sub. 11.12.21. | 10:10

Košarkaši Crvene zvezde u 11. kolu ABA lige gostuju u Novom Mestu

Upisala je Crvena zvezda veliku pobedu u 14. kolu Evrolige, ali nije imala vremena pošteno ni da je proslavi. Već danas, dva dana kasnije, očekuje je gostovanje u Novom Mestu, gde je Krka po pravilu tvrd orah i najvećim favoritima (17.00). Umeli su i crveno-beli da se okliznu u dvorani Leon Štukelj, pa će oprezno morati da "gaze" protiv čete Dalibora Damjanovića. Dejan Radonjić ponovo neće imati kompletan igrački kadar na raspolaganju, što predstavlja veliki problem, s ozbirom da je Zvezda pre dva dana otpočela pakleni ciklus od osam mečeva u 22 dana.

17.00: (12,0) Krka (28,0) Crvena zvezda (1,03)

Izabrane vesti

Iako nisu imali vreme za odmor kao ostali timovi ABA lige tokom reprezentativne pauze, s ozbirom da su imali obaveze u Evroligi, košarkaši srpskog šampiona su posle duže vremena došli do daha. Situacija sa povredama se dovela u red, bilo je više prostora za treninge i pripremu mečeva, a kao rezultat su došle pobede nad Zenitom, Cibonom i Olimpijakosom. Ipak, još od duela sa Zagrepčanima, javili su se novi problemi.

Posle susreta sa Cibosima na zdravstvene tegobe se požalio Ostin Holins, ali je ipak uspeo da se oporavi na vreme i bude u timu za susret sa crveno-belima iz Pireja. Ipak, Amerikanac je upitan za gostovanje Krki, ali je i nastup Ognjena Dobrića neizvestan. Naime, posle utakmice sa grčkim velikanom i srpski košarkaš je dobio temperaturu. Izvesno je da u timu neće biti ni Erona Vajta, koji se nedavno oporavio od teške povrede, počeo da radi sa timom, ali nije dovoljno spreman da pomogne ekipi.

Zvezda će se, naravno, ponovo opkladiti na Nikolu Kalinića, koji igra neverovatnu sezonu, što je dokazao pre samo par dana protiv Olimpijakosa. Razbio je grčkog velikana sa 25 poena, šest asistencija i četiri uhvaćene lopte (indeks 27) i još jednom dokazao da je pravi lider ekipe. Prvi je strelac ekipe u oba takmičenja, pa tako u Evroligi prosečno beleži 12,1 poena, dok je u ABA ligi na proseku od 14,6 poena po meču. Pristalice srpskog šampiona može da raduje i sasvim solidno izdanje drugog strelca tima u regionalnom šampionatu Nikole Ivanovića (14,29 poena po meču) u okršaju sa timom iz Pireja. Ubacio je 10 poena uz četiri asitencije za nešto više od 15 minuta na terenu, ali je u ključnim trenucima dolazio do pametnih rešenja u napadu i čvrstu odbranu rivala koristio da iznudi prekršaje. Pet puta su ga košarkaši grčkog tima faulirali, izveo je devet bacanja i pogodio sedam.

Kadrovska situacija svakako dodatno otežava posao ekipi Dejana Radonjića, s obzirom da je poznato da u dvorani Leon Štukelj svaki gost mora da ostavi i poslednju kap znoja na parketu da bi došao do trijumfa. Krka je ove sezone pretrpela samo jedan poraz kod kuće (od Borca), dok su u Novom Mestu padali Mornar, Zadar i Studentski centar. Damjanovićeva ekipa ima i maksimalan učinak na svom parketu u slovenačkom šampionatu - 5/5.

Padala je i Zvezda u Novom Mestu, poslednji put pre dve godine (77:79). Bio je to četvrti trijumf Krke nad crveno-belima pred svojim navijačima (ukupno šest). Uz Zvezdu su u Leon Štukelj dvorani znali da se okliznu i Partizan, Budućnost, Igokea, Mornar (poražen i ove sezone), Mega... Zato je jasno da Crvenu zvezdu ne čeka nimalo jednostavan zadatak, iako je na papiru i prema svemu dosad prikazanom veliki favorit.

Koliko Krka može da bude nezgodna ako joj protivnik pravilno ne pristupi, najbolje se oslikava kroz poslednju četvrtinu utakmice koju je slovenačka ekipa odigrala u minulom kolu Jadranske lige sa FMP-om. Sastav iz Železnika je u svojoj dvorani imao i 23 poena prednosti, u poslednjih 10 minuta ušao je sa 20 poena viška. A onda se ekipa Nenada Stefanovića opustila, dok su gosti odbili da se predaju. Serijom trojki Templa Gibsa i Roka Stipčevića sveli su zaostatak na samo pet poena. Totalno su se zamrzli košarkaši FMP-a, dok su se Gibs i Stipčević usijali do te mere da nisu mogli da promaše. Nije ipak Krka uspela da napravi senzacionalan preokret, ali su dešavanja iz poslednjih 10 minuta utakmice u Železniku upozorenje za svakog narednog protivnika sastava iz Novog Mesta - pa tako i za Zvezdu.

Prva violina ekipe Dalibora Damjanovića svakako je iskusni hrvatski košarkaš Rok Stipčević - trenutno prvi strelac i najkorisniji igrač ABA lige. Sjajni šuter je na 10 odigranih mečeva u proseku beležio 18,4 poena uz prosečan indeks 20,6. Prvi je trojkaš takmičenja sa 3,7 ubačenih šuteva sa distance po nastupu i fantastičan procenat uspešnosti - 54,4 odsto. Gibs je sa druge strane u Železniku odigrao daleko najbolju partiju ove sezone (24 poena), ali je pokazao da kada namesti ruku može da bude izuzetno nezgodan.

Trener crveno-belih Dejan Radonjić je pred meč u Sloveniji bio kratak, ali je jasno istakao da ne očekuje lak posao u Novom Mestu.

"Svesni smo činjenice da idemo na gostovanje ekipi koja će dati sve od sebe da nas savlada na svom parketu. Moramo biti spremni da u otežavajućim okonostima damo sve od sebe kako bi došli do novih bodova", rekao je crnogorski stručnjak.

Njegov kolega sa klupe Krke Dalibor Damjanović je napomenuo da ni u ekipi u Novog Mesta ne vlada idealna kadrovska situacija, kao i da je pod znakom pitanja nastup Adonisa Tomasa. Istakao je i da mu je najbitnije da se popravi odbrani, ali i da njegovi izabranici daju sve od sebe protiv apsolutnog favorita.

"Crvena zvezda je renomirani protivnik. Igraju sjajno u ABA ligi i vodeći su na tabeli, jedini neuspeh je bio na gostovanju kod Igokee, koja je iskoristila njihov umor, a potom i kraću rotaciju igrača, jer su imali problema i sa dosta povreda. Beograđani imaju izuzetan individualni i kolektivni kvalitet. Njihov najveći kvalitet je odbrana, koja zadaje probleme praktično svim protivnicima u Evroligi, gde je tim sa najboljom odbranom. Takođe igraju timski veoma dobro u napadu, sa velikom rotacijom kvalitetnih igrača. Sigurno nas čeka težak meč. Trenutno se nosimo sa svojom igrom i svojim problemima. Pokušavamo da se vratimo u sistem odbrane od početka sezone, jer u poslednje vreme, i pored toga što dajemo prilično veliki broj koševa, posebno u slovenačkoj ligi, ne igramo dobro u odbrani. Pokušaćemo da to poboljšamo i pokažemo već u meču sa Zvezdom. Ne očekujem čuda od momaka, ali biće nam to jedna od najlakših utakmica, jer su Beograđani favoriti cele lige i njeni višestruki šampioni, a imaju i veoma dobrog trenera koji ih odlično vodi. Samo želim da momci daju sve od sebe", izjavio je Damjanović.

ABA LIGA - 11. KOLO

Petak

Borac - FMP 77:80

/Marinković 17 - Nevels 23/

Subota

17.00: (12,0) Krka (28,0) Crvena zvezda (1,03)

19.00: (1,30) Partizan (16,0) Cedevita Olimpija (3,90)

21.00: (2,55) Studentski centar (14,5) Igokea (1,60)

Nedelja

12.00: (1,20) Mega Mozzart (19,0) Split (5,00)

19.00: (3,50) Cibona (16,0) Budućnost (1,35)

21.00: (2,15) Zadar (14,5) Mornar (1,80)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKrkaDejan RadonjićNikola KalinićNikola IvanovićOgnjen DobrićOstin HolinsRok Stipčević

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara