Odličan, pet! Srbija se oprostila od Praga sa +27, Milutinov se vraća u formu

Vreme čitanja: 4min | čet. 08.09.22. | 22:42

Vreme je za selidbu u Berlin, a tamo će nam rival u nedelju biti - Italija

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Praga)

Odličan, pet! Srbija je položila sve testove u praškoj školi košarke i sa svih pet trijumfa seli se u Berlin gde će u nedelju na startu nokaut faze rival biti - Italija. Nije se očekivalo ništa manje pete recke, ni Poljaci se nisu previše trudili svesni da im je daleko bolja varijanta da idu na Ukrajinu, nego na Azure. To ni za jedan procenat ne umanjuje našu pobedu jer smo odigrali utakmicu za našu dušu i dobili Nikolu Milutinova koji je uzeo prve minute na Evropskom prvenstvu - 96:69 (28:14, 24:19, 20:17, 24:19).

Izabrane vesti

Mnogo će za Srbiju i pogotovo centra moskovskog CSKA značiti to što je osetio teren i iskoristio ono što mu je Svetislav Pešić dao s obzirom da je duže bio van stroja, da se zatim uhodavao postepeno i sada tek kreće da traži prepoznatljivu formu. S obzirom na sve, bila je ovo savršena utakmica za njega da podigne radnu temperaturu i videlo se koliko mu je značilo što se vratio. Na kraju je za nešto manje od 20 minuta imao 16 poena i tri skoka, dobro se rvao sa poljskim centrima i osetio bar deo onoga što ga čeka u Berlinu od nedelje.

Dobra vest je i povratak Vanje Marinkovića u sastav posle nekoliko dana pauze zbog stomačnih problema. Odigrao je poslednjih pet i po minuta kako bi rasteretio Vasilija Micića, ali ni on sam nije forsirao mnogo. Samo njegovo prisustvo na parketu znak je da njegov oporavak ide u pravom smeru.

Nije bilo mesta za bilo kakvu dramu u ovoj utakmici. Nismo dozvolili Poljacima da dišu, konstantno smo im disali za vratom i odbranu igrali na sada već prepoznatljivom nivou. Uz visok intenzitet, mnogo udvajanja i rotacija iz kojih smo dolazili do lakih poena mahom iz kontri što je dovelo do toga da na kraju zabeležimo čak 26 asistencija, te 11 ukradenih lopti čime smo kompenzovali 10 izgubljenih poseda.

Moći će selektor Svetislav Pešić da bude zadovoljan, ponovo smo rano i relativno lako uspostavili kontrolu i kroz reket kao centar delovanja razbili smo protivnika poštujući sve principe na kojima se ovih dana insistira. Sa maksimalnom koncentracijom i diktiranjem ritma nije bilo prostora za nepredviđene okolnosti, niti potrošnju veću od potrebne da bi se došlo do pozitivnog ishoda. Jer, držali smo strašno visok procenat šuta, uz potpunu kontrolu skokova i rezultata. Kada se podvuče crta imali smo iznad 65 odsto preciznosti iz igre i 10 trojki na više od 50 odsto preciznosti.

S tim na umu, centralna figura utakmice ponovo je bio nezaustavljivi Nikola Jokić. Odavno ne postoje reči koje bi dočarale lakoću i jednostavnost sa kojom rešava napade. Teško je takođe opisati kakav uticaj naš MVP ima na protivnike koji unapred znaju da ne mogu ništa posebno da urade kako bi ga zaustavili, a u obavezi su da probaju. Srpski centar je utakmicu završio sa 19 poena, pet skokova, te po jednu asistenciju i "krađu" za 17 minuta.

Dobar deo posla završio je već u prvom delu, kada je doneo i učvrstio vođstvo Srbije za lakše funkcionisanje u nastavku. Već posle osam minuta skupio je 10 poena, dve uhvaćene i po jedne podeljene i ukradene lopte, a Aleksandru Balcerovskom i Dominiku Olejničaku delio je lekcije na katedri za dominaciju centara. Do poluvremena je imao 13, a do odlaska na poslednji mali odmor konačnih 19 poena. Kao izraz nemoći Jokića su ponovo tukli preko granice dozvoljenog, zbog čega je u završnici poluvremena izgubio živce i na parket bacio Lukaša Kolendu koji ga je vukao za ruku bez sudijske reakcije.

Važno stvar za stručni štab jesu dobro raspoređeni minuti o kojima je toliko bilo reči proteklih dana. Vasilije Micić je ponovo imao najveći obim vremena na parketu, što je pretvorio u 12 poena, devet asistencija, četiri skoka i jednu ukradenu loptu za 25 minuta. Razlog tome je nedostatak bekova u rotaciji. Zamenio ga je Marinković pred završnih pet minuta, kada smo već imali +34, tako da nije ni bilo razloga za forsiranje. Srbija je uz Jokića i Micića imala još četvoricu dvocifrenih. Nikola Kalinić je ubacio 11 poena uz tri trojke, a Marko Gudurić i Dejan Davidovac koga nije na terenu bilo protiv Izraela dodali su 15, odnosno 10 poena. Novi član CSKA podelio je četiri, a Fenerov as tri asistencije.

Svi su ponovo igrali, što je takođe dobra stvar. Kod Poljske 17 poena Mihala Mihalaka, 10 Lukaša Kolende. Ej Džej Sloter je podbacio sa samo tri, dok je Mateuš Ponitka imao sedam poena.

Idemo u Berlin po pobedu nad Italijom.

EVROBASKET DANAS

Finska - Holandija 88:67

Hrvatska - Ukrajina 90:85

Estonija - Grčka 69:90

Češka - Izrael 88:77

Srbija – Poljska

Velika Britanija – Italija



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeEvrobasket 2022Nikola JokićVasilije MicićNikola Kalinić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara