Nikola Jokić vs Mark Gasol

Vreme čitanja: 3min | ned. 08.09.19. | 10:45

Najbolji centar današnjice, superzvezda najveće scene i igrač franšize protiv nekog ko je to, bar u nekim segmentima, bio donedavno. Sadašnjost i budućnost ove igre, naspram asa koji i dalje igra vrhunsku košarku uprkos godinama, dok se iz njega preliva iskustvo nakupljeno na svim frontovima. Klupskim i reprezentativnim, iznad svega. Ko će izaći iz duela kao pobednik?

(Od specijalnog izveštača MOZZART Sporta iz Vuhana)

Kontinentalni sudar divova na košarkaškom Svetskom kupu u Kini može da se posmatra iz mnogo uglova. Istorijskog, jer su generacije iza današnjih u zalog ostavile veliko rivalstvo i mnogo fantastičnih mečeva. Igračkog, jer selektori oba tima raspolažu sa rosterima nakrcanim zvezdama evropske i svetske košarke. Statističkog, jer ipak bez te čudesne igre brojki se ne može. I na kraju individualnog, kada se snaga tima kao celine razloži na proste činioce.

Izabrane vesti

Tu dolazimo do okršaja koji će potencijalno izazvati najveću pažnju u dosadašnjem, a možda i celom turniru. Na jednoj strani je Nikola Jokić, na drugoj Mark Gasol. Najbolji centar današnjice, superzvezda najveće scene i igrač franšize protiv nekog ko je to, bar u nekim segmentima, bio donedavno. Sadašnjost i budućnost ove igre, naspram asa koji i dalje igra vrhunsku košarku uprkos godinama, dok se iz njega preliva iskustvo nakupljeno na svim frontovima. Klupskim i reprezentativnim, iznad svega. 

Kada večeras brazilski arbitar Kristijano Maranjo bude podbacivao loptu otvoriće i prvi reprezentativni sudar dve dominantne figure u reketu. Iza sebe imaju trogodišnju istoriju duela u lepršavom svetu NBA košarke i jedanaest utakmica u kojim Gasol vodi za jednu pobedu, gde je u čak osam susreta izašao kao bolji iz direktnog okršaja sa Jokićem.

Treba, ipak, ovaj duel proći s velikom pažnjom na vremensku distancu. Gasol je u vreme Jokićevog pojavljivanja u najjačoj košarkaškoj ligi sveta prolazio kroz zenit karijere. Tokom prve dve Jokićeve sezone u Denveru jedan od najboljih defanzivaca sveta i zvanično najbolji u ovoj kategoriji 2013. godine znao je u međusobnim sudarima da ga “uguši“ i jednostavno mu ne dopusti da igra u svojoj zoni komfora, a opet kazni svaki put kada bi mlada zvezda iz Sombora pomislila da može da se “prošvercuje“ u odbrani. Tako je uglavnom bilo sve do sezone 2017/18, kada se Jokić definitivno profilisao među čudima svetske košarke i nadolazeće sile u budućnosti. 

Jokića je od tada Gasol uspeo da spusti ispod dvocifrene granice samo dva puta, dok je šef tima iz Kolorada u istom intervalu  tri puta skupio dabl-dabl i Denveru omogućio svih pet trijumfa. Suština ovog duela može da leži u napadu, jer defanzivno prevagu ima Španac. Kako je Mark i dalje među najboljim defanzivcima svoje vrste, Jokić će morati da iznese odgovor tako što će da nadmaši rivala u najvažnijim statističkim kategorijama.

Činjenica je da je najbolji igrač Srbije najviše vremena dosad provodio kao četvorka, ali protiv Furije pitanje u kojoj meri će Jokić zapravo biti krilni centar pored Nemanje Bjelice kome je potreban prostor da izvrši svoj igrački manevar i pravi ogromnu razliku. Uostalom, Jokić je trenutno jedini centar koji kvalitetom, NBA iskustvom i fizički može da parira Marku Gasolu. A kako je protiv Italije odigrao jednu od najlošijih utakmica u reprezentativnoj karijeri zahvaljujući dobroj taktičkoj postavci Azura, teško da će Gasol dva puta zaredom ponoviti takvo izdanje. 

Braća Gasol su ostavila jedinstven pečat. Jedni su od prvih Evropljana koji su uneli i uobličili kontinetalni šmek u eri zastrašujućih centarskih veličina NBA lige i pokazali da petice znaju da razigravaju saigrače i zapucaju sa poludistance, ne samo da dominiraju reketom. Nikola Jokić se idealno uklopio u taj kalup, ali je svojim jedinstvenim igračkim kvalitetima započeo novu revoluciju među igračima najbližim košu. Jokić je zvezda koja tek treba da dostigne svoj puni sjaj i gledaoci širom sveta zaljubljeni su u njegovu igračku klasu. Gasolovo vreme prolazi, ali nikako ne sme da bude potcenjen i izuzetno treba poštovati njegov status aktuelnog NBA šampiona, sve što je postigao u karijeri i ulogu u španskom timu.

Zato će predstojeći okršaj biti dodatno zanimljiv. A rezultat će umnogome zavisiti baš od njihovog učinka...

PišeNikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
FotoFIBA Basketball


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara