Niko nije savršen

Vreme čitanja: 6min | uto. 22.10.19. | 09:22

Virtus iz Bolonje je jedina ekipa iz vodećih evropskih liga koja nema poraz u dosadašnjem toku sezone

Polako, ali sigurno se odmičemo od početka sezone, za koji možemo da kažemo da je ispresecan mahom padovima evropskih košarkaških velikana. Zapravo, možda deluje frapantno podatak da nijedna ekipa iz Evrolige do sada nije uspela da sačuva perfektan skor, gledajući sva takmičenja. Najbliži su bili Real, Asvel i Himki, no i ova tri kluba su doživela bar po jedan neuspeh.

Ako se „pomerimo“ od Evrolige, videćemo da postoji samo jedan klub iz najjačih evropskih liga koji zasada nema poraz. To je Virtus iz Bolonje koji predvodi srpska legija sa Aleksandrom Đorđevićem na klupi i Milošem Teodosićem i Stefanom Markovićem na terenu. Italijanski velikan je upisao svih pet pobeda u domaćoj Legi A, a u Evrokupu drži prvo mesto u svojoj grupi sa skorom 3-0.

Izabrane vesti

Vredi tu pomenuti i Partizan. Košarkaši crno-belih su dominantnu formu iz pripremnog perioda preneli na početak sezone u Evrokupu i regionalnoj ABA ligi. Da nije bilo onog nesrećnog poraza od Primorske i Partizan bismo smestili rame uz rame sa Virtusom iz Bolonje.

Razloge ovakvog, klimavog početka sezone, dobar deo javnosti traži u neuigranosti košarkaša i njihovom umoru nakon Mundobasketa koji su igrali pre svega mesec dana. Ali da li je baš tako? Čini se da se odgovor krije negde između.

Pođimo od Crvene zvezde, koja je na planetarnoj košarkaškoj smotri imala samo jednog reprezentativca – Mohameda Fajea. Klub sa Malog Kalemegdana je, za razliku od ostalih, mogao da se pohvali i činjenicom da je zadržao najveći deo rostera iz prethodne sezone. Ipak, rezultati nisu ispratili crveno-bele, jer zasad imaju svega dva trijumfa i čak pet poraza.

Zvezda je samo jedan od četiri tima iz Evrolige koji u dosadašnjem delu takmičarske godine ima negativan odnos pobeda i poraza. U ovu grupu spadaju još dva tima iz španske ACB lige – Baskonija i Valensija, kao i Olimpijakos (uz određenu rezervu, uzimajući u obzir isključivo rezultate prvog tima).

Najslabiji početak još od Pešićeve Zvezde

Hajde da pričamo o Zvezdinim problemima

Baskonija je u sličnoj situaciji kao i Crvena zvezda. Okosnica tima je zadržana, nije izostao veliki broj košarkaša zbog reprezentativnih obaveza, ali je ipak zabeležen loš start. Valensija, sa druge strane, dosta toga je menjala, kako bi se prilagodila prelasku u znatno kvalitetnije takmičenje, dok Olimpijakos svoje tek treba da kaže. Predvođen sjajnim Nikolom Milutinovim i uz možda i previše vremena za odmor, grčki velikan će nešto morati da uradi kako bi se domogao mesta među najboljih osam u elitnom takmičenju.

Među timovima koji su najviše renovirali sastave su Zenit i Olimpija iz Milana. Međutim, još jednom se pokazalo da ulaganje ne mora uvek da donese i rezultat ako se ne radi planski, pa oba kluba imaju polovičan učinak u dosadašnjem toku sezone generalno. Manekeni su ostavili zasad nešto lošiji utisak jer su u italijanskom prvenstvu doživeli poraze od Kremone, Brindizija i Breše, što se nije očekivalo pod komandom legendarnog Etorea Mesine. Evidentno je da je i njemu potrebno vreme da počisti dvorište i reši se svih problematičnih faktora koji su klub onemogućili da napravi ozbiljniji rezultat u Evropi. Doduše, Zenit je u ponedeljak uveče pretrpeo iznenađujući poraz od Kaleva u Estoniji, što pokazuje koliko je tim Đoana Plaze daleko od najviše forme...

Dvoje perfektnih iz Evrolige, Barselona i CSKA iz Moskve, nisu uspeli da ostanu netaknuti u državnom, odnosno regionalnom prvenstvu. Od Blaugrane je u ACB ligi bila bolja Andora, dok su Armejci poraženi od Jeniseja na početku VTB lige. Ipak, čini se da su posledično uporni Svetislav Pešić i karakterni Dimitris Itudis brzo vratili stvari na mesto, bez obzira na to što je veći broj igrača propustio pripreme zbog Svetskog kupa.

Te sreće nije bio Fenerbahče koji se, ruku na srce, još od pripremnog perioda rezultatski muči sa gotovo svakim rivalom. Brojna odsustva zbog povreda mogu se uzeti kao olakšavajući faktor za tim Željka Obradovića. Ipak, deluje čudno da u tako kratkom vremenskom intervalu Žocova ekipa doživi toliko poraza, na šta definitivno nismo bili naviknuti.

Šta onda reći za Anadolu Efes, koji taman nakon što obraduje navijače nekom „velikom“ pobedom, doživi šokantan poraz (od kojih se najviše ističe onaj protiv Bandirme u nacionalnom prvenstvu). Brojke kažu da je Atamanov tim za sada među boljima u Evropi i to nije daleko od istine. Povremeni kiksevi su posledica „dečije igre“ nestaće kako sezona bude odmicala. Stoji da su tri važna igrača bila posvećena reprezentativnim obavezama, ali situacija je znatno lošija u nekim drugim klubovima.

Dolazimo i do onih najboljih koji, još jednom ponavljamo, ni sami nisu perfektni. Prvi u redu je Real Madrid sa čak devet pobeda i jednim porazom, koji je došao od Žalgirisa u prethodnom kolu Evrolige. Ako zanemarimo neuspeh u Litvaniji, možemo da kažemo da Real deluje zaista dobro, što i ne čudi, pošto okosnicu čine tri košarkaša iz Argentine, osvajači srebrnih medalja na minulom Svetskom prvenstvu. Prosto se čini da Pablo Laso i ove godine radi pravu stvar.

U vrhu su i dva tima koja su dosta uložila, ali kojima se odmah vratilo na rezultatskom planu. Asvel iz Liona je do minulog četvrtka bio perfektan, kada je doživeo pravi debakl od Bajerna iz Minhena u Evroligi. S obzirom na prošle rezultate, poraz od gotovo 50 poena razlike zaista je delovao neverovatno, ali ide u prilog činjenici da svako može svakoga da dobije ove godine u elitnom takmičenju.

Uz dva tima više u odnosu na prethodnu sezonu (a ujedno i četiri meča više), jasno je da timovi imaju znatno manje mesta za manevar. Stoga ne treba da čudi ukoliko s vremena na vreme uleti i po neki poraz za bilo koju od ovih ekipa. Jednostavno, niko ne može da ima toliki fond igrača da pokrije u proseku oko 80 utakmica koliko se odigra u razmaku od samo osam meseci (što je u proseku jedan susret na svaka tri dana)... Ali, Evroliga je ove sezone ponudila ono što su gledaoci donekle i tražili.


KOMPLETAN PREGLED UČINKA EKIPA I NJIHOVIH IGRAČA NA MUNDOBASKETU

ALBA BERLIN

SKOR OD POČETKA SEZONE: 6-2 (Evroliga: 1-2, domaće prvenstvo: 4-0, Kup: 1-0)
IGRAČI NA MUNDOBASKETU: Nils Gifi (Nemačka), Rokas Gideraitis (Litvanija), Johanes Timan (Nemačka)

ANADOLU EFES

SKOR OD POČETKA SEZONE: 6-2 (Evroliga: 2-1, domaće prvenstvo: 3-1, Superkup: 1-0)
IGRAČI NA MUNDOBASKETU: Doguš Balbaj (Turska), Sertač Sanli (Turska), Bugrahan Tundžer (Turska), Vasilije Micić (Srbija)

OLIMPIJA MILANO

SKOR OD POČETKA SEZONE: 4-4 (Evroliga: 2-1, domaće prvenstvo: 2-3)
IGRAČI NA MUNDOBASKETU: Amedeo Delavale (Italija), Pol Biliga (Italija), Luis Skola (Argentina)

CRVENA ZVEZDA

SKOR OD POČETKA SEZONE: 2-5 (Evroliga: 1-2, regionalno prvenstvo: 1-2, regionalni Superkup: 0-1)
IGRAČI NA MUNDOBASKETU: Mohamed Faje (Senegal)

CSKA MOSKVA

SKOR OD POČETKA SEZONE: 6-2 (Evroliga: 3-0, regionalno prvenstvo: 3-2)
IGRAČI NA MUNDOBAKSETU: Semen Antonov (Rusija), Johanes Fojtman (Nemačka), Andrej Voroncevič (Rusija), Danijel Heket (Italija), Mihail Kulagin (Rusija), Nikita Kurbanov (Rusija)

BARSELONA

SKOR OD POČETKA SEZONE: 8-2 (Evroliga: 3-0, domaće prvenstvo: 4-1, Superkup: 1-1)
IGRAČI NA MUNDOBASKETU: Pau Ribas (Španija), Pjer Oriola (Španija), Viktor Klaver (Španija)

BAJERN MINHEN

SKOR OD POČETKA SEZONE: 6-2 (Evroliga: 2-1, domaće prvenstvo: 4-0, Kup: 0-1)
IGRAČI NA MUNDOBASKETU: Vladimir Lučić (Srbija), Maodo Lo (Nemačka), Pol Cipser (Nemačka), Danilo Bartel (Nemačka), Matijas Lesor (Francuska)

FENERBAHČE BEKO

SKOR OD POČETKA SEZONE: 5-3 (Evroliga: 1-2, domaće prvenstvo: 4-0, Superkup: 0-1)
IGRAČI NA MUNDOBASKETU: Melih Mahmutoglu (Turska), Kostas Slukas (Grčka), Nando de Kolo (Francuska), Ahmet Duverioglu (Jordan), Luiđi Datome (Italija)

HIMKI MOSKVA

SKOR OD POČETKA SEZONE: 7-1 (Evroliga: 2-1, regionalo prvenstvo: 5-0)
IGRAČI NA MUNDOBASKETU: Sergej Karasev (Rusija), Stefan Jović (Srbija), Evgenij Valijev (Rusija)

BASKONIJA

SKOR OD POČETKA SEZONE: 3-5 (Evroliga: 1-2, domaće prvenstvo: 2-3)
IGRAČI NA MUNDOBASKETU: Luka Vildoza (Argentina), Patrisio Garino (Argentina), Majkl Erik (Nigerija)

ASVEL LION

SKOR OD POČETKA SEZONE: 8-1 (Evroliga: 2-1, domaće prvenstvo: 6-0)
IGRAČI NA MUNDOBASKETU: /

MAKABI TEL AVIV

SKOR OD POČETKA SEZONE: 6-3 (Evroliga: 1-2, domaće prvenstvo: 3-0, Liga kup: 2-1)
IGRAČI NA MUNDOBASKETU: Skoti Vilbekin (Turska)

OLIMPIJAKOS

SKOR OD POČETKA SEZONE: 1-2* (Evroliga: 1-2)
IGRAČI NA MUNDOBASKETU: Nikola Milutinov (Srbija), Jorgos Printezis (Grčka), Kostas Papanikolau (Grčka), Mindaugas Kuzminskas (Litvanija)

*u obzir nisu uzeti rezultati iz domaćeg šampionata u kojem nastupa rezervni tim Olimpijakosa

PANATINAIKOS

SKOR OD POČETKA SEZONE: 5-2 (Evroliga: 1-2, domaće prvenstvo: 4-0)
IGRAČI NA MUNDOBASKETU: Jorgos Papajanis (Grčka), Joanis Papapetru (Grčka), Nik Kalates (Grčka)

REAL MADRID

SKOR OD POČETKA SEZONE: 9-1 (Evroliga: 2-1, domaće prvenstvo: 5-0, Superkup: 2-0)
IGRAČI NA MUNDOBASKETU: Rudi Fernandez (Španija), Fakundo Kampaco (Argentina), Nikolas Laprovitola (Argentina), Gabrijel Dek (Argentina), Serhio Ljulj (Španija)

VALENSIJA

SKOR NA POČETKU SEZONE: 2-7 (Evroliga: 0-3, domaće prvenstvo: 2-3, Superkup: 0-1)
IGRAČI NA MUNDOBASKETU: Kvino Kolom (Španija), Moris Ndur (Senegal), Luj Labejri (Francuska), Bojan Dubljević (Crna Gora)

ŽALGIRIS

SKOR NA POČETKU SEZONE: 7-2 (Evroliga: 1-2, domaći šampionat: 6-0)
IGRAČI NA MUNDOBASKETU: Lukas Lekavičijus (Litvanija), Paulijus Jankunas (Litvanija), Džok Lendejl (Australija), Marijus Grigonis (Litvanija)

ZENIT SANKT PETERBURG

SKOR OD POČETKA SEZONE: 3-3 (Evroliga: 1-2, regionalno prvenstvo: 2-1)
IGRAČI NA MUNDOBASKETU: Endru Albisi (Francuska), Mateuš Ponitka (Poljska), Andrej Zubkov (Rusija)


Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara