Tuga posle ispuštene pobede (©Starsport)
Tuga posle ispuštene pobede (©Starsport)

Nijedna utakmica se ne dobija isključivo odbranom

Vreme čitanja: 4min | sre. 15.12.21. | 11:44

Crvena zvezda je protiv prvog napada Evrolige imala 30 minuta frenetične odbrane, ali su dva boda otišla u Kataloniju...

Poslednji trenuci prvog poluvremena. Nikola Kalinić ulazi u kontakt posle dvokoraka i ne uspeva da završi akciju. Lopta završava u rukama Ognjena Kuzmića. Promašuje zicer. Novi ofanzivni skok. Ponovo je neprecizan, ali dobija i treću šansu. Ovog puta polaže na tablu.

U te četiri sekunde, koliko je trajala pomenuta sekvenca, kompletna dvorana "Aleksandar Nikolić" i verovatno svi kraj malih ekrana prolaze kroz emotivni rolerkoster. U kratkim intervalima dešava se prava bura emocija koja se završila izdahom olakšanja jer je Kuzmić uspeo da pronađe dno mrežice.

Izabrane vesti

Tako bi ukratko mogla da se opiše i Zvezdina košarka. Kao ceo niz amplituda koje iz učesnika i posmatrača izvlače širok spektar emocija. I zato istovremeno zabrinjava, oduševljava i tera na razmišljanje...

Crvena zvezda je u dosadašnjih 15 kola Evrolige odigrala sedam neizvesnih završnica. Tri su imale srećan kraj (Žalgiris, Asvel i Olimpijakos), uz poraze na gostovanjima Fenerbahčeu, CSKA i Monaku, te u jučerašnjem obračunu sa Barsom.

Ima razloga Dejan Radonjić da bude i zabrinut i optimističan, ako ne zadovoljan posle Barselone. Crvena zvezda je bila nadomak trijumfa protiv najofanzivnijeg tima Evrolige - do jučerašnjeg duela prosek 84 poena - uz samo tri pogođene trojke i 15 odsto uspešnosti (3/20), devet neiskorišćenih slobodnih bacanja (18/27), 32,5 odsto iz igre (24/62) i samo deset podeljenih asistencija!

Rotacija je bila svedena na deset igrača pošto je Stefan Lazarević dešavanja posmatrao sa klupe, dok Ognjen Dobrić nije dobio minute jer je i dalje rovit posle prehlade. Ognjen Kuzmić se vratio uprkos problemu sa skočnim zglobom, dok Luka Mitrović vuče povredu leđa zbog čega je tokom istrčavanja na parket i boravka na klupi nosio specijalni pojas. Nije ni Barselona imala Nika Kalatesa, Korija Higinsa i Aleksa Abrinesa, ali klupa Šarunasa Jasikevičijusa je i pored svih nedostataka dugačka, a objektivna razlika u kvalitetu ne mora posebno da se ističe.

Tri četvrtine perfektne odbrane ostale su bez nagrade u vidu pogođenih hitaca u odlučujućim trenucima, kako bi se osetilo da ogromna potrošnja ima smisao i uticaj na konačni rezultat. Pričao je o tome i Nemanja Nedović uoči Panatinaikosovog gostovanja u Beogradu, da se i odbrana igra sa više elana kada lopta na drugoj strani prođe kroz obruč...

“Bili smo zaista blizu, ali smo napravili dosta grešaka. Počevši od mene, pa do ostatka tima... Sitne greške, loši procenti šuta, moja slobodna bacanja... I pored toga došli smo na samo jedan šut do izjednačenja. Ima dobrih i loših stvari, na kraju ipak ostaje žal za povratkom i preokretom koji smo mogli da napravimo“, kaže Stefan Marković posle utakmice.

Dejan Radonjić i košarkaši Zvezde (©MN Press) Dejan Radonjić i košarkaši Zvezde (©MN Press)

Nijedna utakmica ne dobija se isključivo odbranom. Sama definicija košarke govori da je to igra u kojoj je pobednik ekipa koja postigne koš više. A kada dođu momenti odluke, tada se najbolje vidi ko je i od kakvog materijala satkan.

“U životu mogu da se traže izgovori za sve situacije koje se dogode, lično nisam sklon ka tome. Posao mi je da dođem na utakmicu, budem koncentrisan da odradim neke stvari. Nismo igrali protiv bilo koga, već najbolje ekipe u Evroligi. I najmanju grešku će kazniti. Zaista mi je krivo što nismo veliku energiju krunisali pobedom. Ovo je već prošlost, sledeća utakmica je već u petak, ovo sa Barselonom bukvalno treba da nam bude u kratkotrajnoj memoriji. Idemo dalje“, napominje Marković, čija je trojka na dva minuta do poslednjeg zvuka sirene održala iskru nade.

Zvezda se od tog Markovićevog pogotka nije proslavila. Tokom zaključnih minut i po Ostin Holins, pa Nikola Kalinić i onda ponovo Marković nisu mogli da ubace trojku za potpunu dramu. Dvaput u istom napadu posle ofanzivnog skoka nekadašnjeg reprezentativca Srbije pošto nije iskoristio slobodno bacanje. I to je boljka koja bi do kraja takmičenja u Evroligi mogla Zvezdu da ostavi van konkurencije za Top 8.

Ekipa Dejana Radonjića oseća duboko poštovanje košarkaške javnosti širom Evrope zbog demonstracije odbrane za kakvu je potreban specifičan mentalitet i generalno košarke koja se značajno razlikuje od svega što gledamo u vremenu najboljeg šutera svih vremena Stefa Karija, primera radi. Zvezda od početka sezone kuburi sa šutem i nije reprezentativan podatak da je pogođeno 27,8 odsto upućenih lopti van linije 6,75 metara.

Ognjen Dobrić (©MN Press)Ognjen Dobrić (©MN Press)

Stručni štab doneo je logičnu odluku da ulogu prvog šutera poveri Ognjenu Dobriću koji, opet, od povratka iz reprezentacije nikako da uhvati prošlosezonski ritam. Prevashodno zbog povrede od koje se oporavljao mesecima. Dobrićev procenat uspešnosti je 22,2 (12/54) što je daleko od željenih visina. Nikola Kalinić je na 28,9 odsto (13/45), Ostin Holins na 26,6 odsto (17/64), Dejan Davidovac takođe na 22,2 odsto (6/27)... Od svih prvotimaca sa dvocifrenim brojem realizovanih šuteva sa distance samo su Nikola Ivanović (12/36 - 33,3%) i Nejt Volters (13/37 - 35,1%) na iznad 30 odsto uspešnosti. To nije statistika koja garantuje četvrtfinale.

Crvena zvezda je spoljnu liniju praktično zatvorila dolaskom Stefana Markovića i nije realno očekivati promene. Ali opet, Crvenoj zvezdi jako nedostaje raspoložen šuter, neko kome može da se poveri lopta kada je najvažnije. Kalinić je rešio onu situaciju u Novom Mestu, samo što ni on nije elitni šuterski rang, pogotovo ne uz ostala zaduženja koja ima.

Šut jeste varljiva kategorija, ali Dejanu Radonjiću bi dobro došao neko ko može u kontinuitetu da pogađa, kako bi se proširio napadački spektar.


tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaDejan RadonjićStefan MarkovićOgnjen KuzmićNikola KalinićOstin HolinsNikola IvanovićOgnjen Dobrić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara