Ar Džej Beret zakucava (©AFP)
Ar Džej Beret zakucava (©AFP)

Nije ovo Marijeva, već Šejova Kanada! Janis ubacio 34, ali nestao kad je bilo najvažnije

Vreme čitanja: 3min | sub. 27.07.24. | 23:08

Trijumf osvajača svetske bronze za kraj prvog dana Olimpijskih igara

Mnogi su se pitali kako će Kanađani da izgledaju kada im se u sastav priključi Džamal Mari i zaključak je da im, bar večeras, nije bio potreban. Ovaj tim izgledalo je dosta bolje kada je plejmejker Denver Nagetsa bio na klupi jer kad god je bio na parketu, Kanada nije uspevala da se poveže protiv Grčke. Tačnije, Mari nije imao sa kim da se poveže kao što bi to bio slučaj u Koloradu gde ima Nikolu Jokića ili Erona Gordona.

Već u prvoj utakmici na turniru pokazalo se da ovo nije Marijeva, već Šejova Kanada! Jeste as Denvera pogodio dva slobodna bacanja kojim je overio pobedu nad Grčkom, ali je upravo superzvezda Oklahome povukla najviše i obezbedila važnu prvu recku na turniru - 86:79 (26:22, 22:16, 20:22, 18:19).

Izabrane vesti

Imaće Đordi Fernadez pune ruke posla da uklopi ekipu u kojoj Džamal Mari bar trenutno deluje kao višak. Jasno je svima da ne može da odbaci kvalitet pleja Nagetsa i biće potreban njegov individualni kvalitet kroz turnir, ali jednostavno Kanada se mučila sa Marijem na terenu i čini se kao da nije 'kliknuo' sa ostatkom ekipe koja je u Manili prošle godine stvorila posebnu vezu osvajanjem svetske bronze.

Reklo bi se da i asu Tandera treba malo vremena da pronađe optimalni ritam, ali je Kanada mogla da se osloni na njega. U završna četiri i po minuta ubacio je sedam od jedanaest timskih poena, počev od trojke za dvocifrenu prednost (78:68) kada se činilo da je gotovo, do minijature za špice i plesa kojim je iz balansa izbacio Kostasa Papanikolaua i Tomasa Vokapa, a zatim pogodio 'flouter' preko Janisa Adetokunba.

Šej je posle tog koša odmahivao glavom, svestan da nikako nije smelo da se dogodi da Kanada ispusti ozbiljnu prednost i dozvoli Grcima tračak nade. Iskru je zapalio Janis koji je prvog dana Olimpijskih igara bio najubedljiviji igrač među svih osam selekcija na današnjem programu sa 34 poena (11/17 iz igre, 12/15 slobodna bacanja) zakucavanjem kojim su Heleni prišli na zaostatak od dva poena (78:80) uz minut na semaforu. Ipak, predugo su Grci čekali da se Janis pojavi na parketu u poslednjoj četvrtini. Dugo je bio suviše pasivan, sa samo dva ubačena poena maltene sve do pred sam kraj utakmice, a ni saigrači mu nisu olakšali jer su čekali da njihova zvezda uradi nešto konkretno. Dok se to dešavalo, Kanađani su uzeli opipljivo vođstvo, mada su na kraju morali da vade kestenje iz vatre...

Kanada može da odahne i pokazala je snagu u 'grupi smrti'. Ar Džej Beret predvodio je listu strelaca svog tima sa 23 poena, Šej Gildžes Aleksander je uz 21 poen dopisao sedam asistencija, pet skokova i jednu ukradenu loptu. Dilon Bruks je imao 14, a Džamal Mari osam poena za 18 minuta na terenu (2/6 iz igre, 0/3 za tri) te tri izgubljene lopte.

Grčka sa ovakvom igrom nema šta da traži u ovoj grupi. Jeste Janis najdominantniji i svaka mu čast na tome što je ubacio 34 poena za 33 minuta, ali od celog tima ispratio ga je samo Kostas Papanikolau sa 17 poena za nepun 31 minut. Od ostalih samo je Vasilis Toliopulos bio blizu dvocifrenog učinka sa devet poena, dok su ostali bili u katastrofalnoj šuterskoj formi. Tomas Vokap i Janulis Larencakis na po 1/7, Nik Kalates na 1/4, Dinos Mitoglu 1/5 iz igre... Grčka ukupno ispod 40 odsto (23/59) i uz mršavih 28 odsto sa distance (9/32)! Kanađani su bili za nijansu bolji, taman toliko da odnesu pobedu...

Sledeći meč Kanada igra u utorak sa Australijom, dok će Grčka na Španiju.

KOŠARKA - OLIMPIJSKE IGRE

Subota:

Australija - Španija 92:80

/Lendejl 20 - Aldama 27/

Nemačka - Japan 97:77

/Vagner 22 - Hačimura 20/

Francuska – Brazil 78:66

/Vembanjama 19, Batum 19 - Mejndl 14, Felisio 14/

Grčka - Kanada 79:86

/Adetokunbo 34 - Beret 23/


tagovi

košarkaška reprezentacija Grčkekošarkaška reprezentacija KanadeJanis AdetokunboŠej Gildžes AleksanderDžamal MariDilon BruksKostas PapanikolauPariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara