Nije drim-tim, nego američki košmar: Rudi Gober razbucao Popov “smallball“, Francuska u polufinalu!

Vreme čitanja: 3min | sre. 11.09.19. | 14:51

Fantastična partija Jutinog centra

Pojave se sa lošim timom jednom u 15 godina i ova je bila ta “prestupna“. Šteta samo što sve te silne otkaze NBA asova neće iskoristiti Srbija, već neko drugi. Francuska sa pravom može da se nada da će to biti baš ona pošto je na leđima moćnog Rudija Gobera slavila sa 89:79 i izborila plasman u polufinale Mundobasketa u kome će udariti na našeg dželata Argentinu.

Biće to fantastičan sudar dva majstorska centra: Luisa Skole i Rudija Gobera. Ovaj prvi je uništio srpske centre. Gober je dana razbucao američku “smallball“ postavu bez pravog centra. Kad je Jutin centar bio na terenu Amerikanci nisu znali šta će pod obručima. Svaki put kad bi stekli kakvu-takvu prednost Gober je obnavljao energiju na klupi. Čim bi se vratio opet bi mangupski maltretirao SAD pod košem.

Izabrane vesti

Na kraju, 21 poena i neverovatnih 16 skokova Rudija Gobera. Jeste Evan Furnije postigao poen više, ali Gober je bio ključ utakmice. Izgledao je kao Guliver u zemlji liliputanaca.

Sa druge strane, vukao je Donovan Mičel, jedini koji je držao Amere u životu. Samo u trećoj deonici – počela je ona vođstvom Francuske od poena10 razlike, a završila se sa prednošću Amerikanaca od 66:63 – ubacio je 14 od svojih ukupno 29 poena. Uzalud, u u nekim trenucima američka igra podsetila je na Srbiju u kojoj sve zavisi od Bogdana Bogdanovića. Nikakva pomoć sa strane. Kembe Vokera nije bilo na terenu, samo 10 njegovih poena, premalo za igrača takvog renomea. Dvocifren je sa 11 poena bio i Markus Smart, mnogo je falio Džejson Tejtum, koji se zbog povrede nije ni skidao.

Evan Furnije

Gober je pak imao Evana Furnije da trojkom umire Amerikance baš u trenucima kad se rastrče. U poslednjoj četvrtini nekoliko važnih koševa ubacio je i Frank Ntilikina, Nando De Kolo je slobodnim bacanjima u finišu ugasio i poslednju vatru u očima američkog tima. U nekim raznijim godinama zvali bi ga drim-tim. Ovaj Grega Popovića se pretvorio u noćnu moru. Prvi poraz Amerikanaca na zvaničnim utakmicama još od 2006. i Grčke u polufinalu.

Sad im sledi okršaj sa Srbijom u razigravanju za plasman od petog do osmog mesta. Svi smo se nadali da će se desiti tek u finalu, ali realnost je drugačija - ima ekipa koje su u Kini jednostavno pokazale više. Srbija se "raspala" u sudarima protiv Španije i Argentine, Amerikanci su ostavili možda i gori utisak s obzirom na očekivanja. Nekako su "preživeli" Tursku još u grupi, ali svi nedostaci u igri nisu mogli doveka da ostanu zamaskirani.

Kao što je Serđo Skariolo pročitao igru Orlova, tako je i Kole uočio da je Gober džoker na koga SAD neće imati odgovor. Dok je Mičel ubacivao sve što je šutnuo, nekako su se Amerikanci i držali. Ali i Mičel je nestao u poslednjem kvartalu, a niko se nije odvažio da iskorači i odmeni ga. Nije baš ni NBA toliko moćan pa da Amerikanci mogu da sa trećom postavom šetaju do titule prvaka sveta. Svesni su toga i oni, u poslednjih nekoliko napada ni nalik nekakvoj NBA mašini, više odsustvo samopouzdanja, pa čak i primetan strah zbog sve bližeg poraza.

Francuska, zasluženo, ide na Australiju. A Srbija ne ide na Olimpijske igre. Protiv Amerikanaca samo za prestiž.

(FOTO: FIBA Basketball)

Pogledajte epizodu serije Ekipizza koja se bavi utakmicom Srbija - SAD...

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara