Stef Kari i Andre Iguodala (©AFP)
Stef Kari i Andre Iguodala (©AFP)

Nije bio najbolji, ali je pomogao podizanje dinastije: Legenda Voriorsa u penziji

Vreme čitanja: 2min | pet. 20.10.23. | 20:23

Igrao je 19 godina i osvojio četiri titule

Fokus košarkaške javnosti u SAD bila je mahom na prvom duelu Kevina Durenta i Lebrona Džejmsa još od Božića 2018. godine, a vest dana u najjačoj ligi sveta definitivno je odluka Andrea Iguodale da okači patike o klin posle karijere duge 19 godina.

Iako je statistički najbolje godine karijere proveo u Filadelfiji, daleko najbolje godine karijere i života odigrao je u Golden Stejtu. Nije bio na vrhuncu karijere tih godina u Ouklendu, ali je i te kako zaslužan što se franšiza podigla u red najvećih današnje košarke i rast poslednje velike NBA dinastije.

Izabrane vesti

Pomogao je Golden Stejtu da dođe do četiri šampionska prstena u sedam finala, igrao kraj Stefa Karija, Kleja Tompsona i Drejmonda Grina, pod komandom Stiva Kera. Ceo život posvetio je košarci i rešio je da sa 39 godina ode u penziju. Nije želeo, ali nije mogao više da se nosi sa povredama koje su ga mučile tokom poslednje dve sezone u kojim je odigrao ukupno samo 39 utakmica, od toga osam u poslednjoj godini.

Poslednju utakmicu odigrao je 13. marta protiv Sansa, kada je ubacio šest poena, uz tri asistencije i dva skoka. Uprkos povredama, pomogao je Voriorsima da uzmu titulu 2022. godine, pošto je dve godine proveo u Majamiju sa kojim je igrao finale u “balonu“. Bile su to jedine dve sezone u kojima nije branio boje Voriorsa, gledajući period od 2013. do danas.

Iguodala je izabran kao deveti pik na draftu 2004. godine od strane Filadelfije. U gradu bratske ljubavi ostao je sve do 2012. godine, kada je otišao u Denver sa statusom Ol star igrača. Posle samo jedne sezone pod vođstvom Džordža Karla, potpisao je za Voriorse. Svojevremeno je važio za košarkaša sa ozbiljnim napadačkim talentom i vertikalnim skokom, ali je u u Golden Stejtu potpuno izmenio svoju ulogu, te postao defanzivna mašina i jedna od najvažnijih karika u taktičkom lancu Stiva Kera.

Sa reprezentacijom SAD osvojio je olimpijsko zlato 2012, kao i svetsku titulu dve godine ranije u Turskoj. Takođe je bio član idealne petorke rukija ui MVP “ruki čelendža“ 2006. godine. Izabran je i u idealnu defanzivnu petorku NBA lige 2011. godine. Njegova uloga u Voriorsima najviše se pamti po tome što je bio isključivo zadužen za čuvanje Lebrona Džejmsa u finalu 2015. godine, kada je osvojen prvi od četiri prstena tokom proteklih osam godina. Bio je MVP tog finala pošto je beležio 16,2 poena uz 50 odsto iz igre i 40 odsto za tri poena.

Jedna od najvažnijih figura Golden Stejta u šampionskom nizu. Živa legenda.


tagovi

Andre IguodalaNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara