Ni Sloboda nema lek za Borac, Čačani dominiraju domaćom ligom

Vreme čitanja: 5min | ned. 19.01.20. | 20:08

Gosti iz grada sa Zapadne Morave odneli ubedljivu pobedu u Užicu

Kada se sastanu Sloboda i Borac u poslednje vreme, pobednik obično bude samo jedan, pa čak i večeras kada je na stolu bilo lidersko mesto u Košarkaškoj ligi Srbije. Jednostavno rečeno, Morava je za milju dublja od Đetinje u ovom trenutku, što je bilo jasno tokom čitavog toka utakmice u centru Zlatiborskog okruga. Čačanski klub večeras je protutnjao kroz čuveni "Veliki park" i nije dao Užičanima ni najmanju nadu da bi večeras mogli da dođu do trijumfa - 77:89.

Sem borbe za titulu prvaka Srbije, ovaj meč bio je važan u nastojanju obe ekipe da obezbede vizu za izlazak na Jadran naredne sezone. Naravno, Čačani bi tu poziciju "zacementirali" u slučaju osvajanja ABA 2 lige i plasmana u prvi rang, ali su Užičani ti koji će morati do samog kraja da "grizu" ne bili se izborili za ovo mesto. I istovremeno će navijati za komšije...

Izabrane vesti

A što se tiče dešavanja večeras, Borac je od početka do kraja kontrolisao meč. Užičani su se znatno mučili na liniji za slobodna bacanja, kao i na šutu za tri poena, koji je do sada bio njihov zaštitni znak. Sa druge strane, centarska linija Čačana funkcionisala je gotovo bez problema, što je igračima gostujuće ekipe davalo dodatnu sigurnost.

Može se reći da su ključnu prednost Čačani stekli u drugoj deonici, kada su izbrojali do maksimalnih plus 18. Jeste Sloboda nakon toga uspela da se vrati na jednocifrenu razliku, ali je krajem treće i početkom poslednje deonice ponovo pala, što tim ranga Borca nije propustio da kazni.

Na kraju, najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio je Đorđe Majstorović sa 17 poena, ali samo po jedan manje upisali su Radovan Đoković i Tajler Džons. Dvocifrenim učinkom mogli su da se pohvale i Dušan Miletić, koji je brojao do 11 poena, te Nenad Nerandžić koji je upisao ravno deset. Sa druge strane, u ekipi Slobode se istakao odlični Dimitrije Nikolić, koji je večeras upisao čak 26 poena (11/16 za dva, 0/2 za tri, 4/4 sa penala), a društvo sa dve cifre su mu još pravili Dušan Kutlešić koji je brojao do 13 poena, te Ranko Simović, koji je završio sa 10 poena na svom kontu. Inače, Nikolić i Simović su zabeležili i dabl-dabl, pošto su došli i do 11 skokova.

Kao u neka stara dobra vremena, krcata hala "Veliki park" dočekala je košarkaše obe ekipe. Gotovo igla nije mogla da padne u užičkom borilištu, što je podsetilo na onu sezonu kada je Sloboda odmeravala snage sa Partizanom, Zvezdom i Radničkim u Superligi. Dakle, više od 2.500 duša posmatralo je večerašnji okršaj između Užičana i Čačana.

A u ovoj, gotovo festivalskoj atmosferi, početni nalet imala je ekipa Slobode, koja je preko Kutlešića, Pažina i Nikolića došla do blage prednosti. Međutim, ona je potrajala tek koji sekund, pošto su odlučni gosti iz Čačka brzo preuzeli konce i uglavnom odličnom igrom u reketu uspevali da ograniče domaćina. U par navrata delovalo je da će Borac otići i na dvocifrenu razliku, ali su se Rosoneri zadržali u igri, pa su nakon uvodnih deset minuta imali "samo" minus pet – 23:28.

Pravo je pitanje šta se desilo sa košarkašima Slobode na startu drugog kvartala. Užičani su čekali na koš iz igre punih pet minuta, što je Borac umeo znalački da iskoristi. Publika u "Velikom parku" je u neverici posmatrala kako Čačani odlaze na maksimalnih plus 18, ali na njihovu sreću, košarkaši u crveno-crnim dresovima pronašli su snage za odgovor već do kraja ovog dela igre.

Sloboda je poluvreme završila odličnom serijom od 13:3, čime je pred drugo poluvreme i dalje imala prilično golem zaostatak od osam poena, ali je ipak mogla da kaže da je u igri – 41:49.

Treća četvrtina počela je najgore moguće po domaće – trojkom Đokovića, a potom i poenima Čarapića sa linije za slobodna bacanja. Užičani se nakon toga jesu trgli, ali nisu tokom čitave ove deonice nisu uspeli da spuste prednost ispod sedam poena. Uglavnom se igrao egal i na jednoj i na drugoj strani igrališta, gde je domaće održavao Dimitrije Nikolić, a goste odlični Radovan Đoković. Na kraju, Borac je uspeo da u svoju korist reši i ovu deonicu, pa je pred poslednjih deset minuta imao 11 poena prednosti – 61:72.

Kao preslikana u odnosu na treću, započela je i poslednja deonica u "Velikom parku". Trojka Majstorovića, a potom i lej-ap Džonsa doneli su Borcu velikih plus 16 nakon čega je svima u publici bilo jasno ko će večeras odneti pobedu u Užicu. Naravno, Ere su se do kraja svim silama trudile da koliko-toliko ublaže poraz, ali se razlika uglavnom nije mnogo menjala, što znači da Borac sada ima dve pobede više od Slobode na tabeli domaćeg šampionata pred samu završnicu.


KOŠARKAŠKA LIGA SRBIJE, 16. KOLO: Sloboda Užice – Borac Čačak 77:89 (23:28, 18:21, 20:23, 16:17)

Dvorana: Hala sportova "Veliki Park", Užice
Gledalaca: 2.500
Sudije: Aleksandar Glišić, Marko Juras, Ivan Stefanović

SLOBODA UŽICE: Pažin 7, Tadić 5, Kutlešić 13, Nikolić 26, Đorđević 3, Tejić, Foster 6, Simić 7, Božić, Krstić, Matović, Simović 10
BORAC ČAČAK: Đoković 16, Majstorović 17, Nerandžić 10, Džons 16, Čarapić 8, Alikadić 6, Popović, Krsmanović, Miletić 11, Gavrilović, Kočović 3, Todorović 2


KOŠARKAŠKA LIGA SRBIJE - 16. KOLO

Petak
Vojvodina - Napredak JKP Aleksinac 79:75
/Simović 20 (7sk), Latifagić 18, Radulović 15 - Raičević D. 16, Raičević N. 14/

Subota
OKK Beograd - Kolubara 98:84
/Miljenović 20 (10as), Popović 18, Jovičić 17 (7sk) - Pen 32 (8sk), Simić 17, Vuletić 15 (8sk)/

Tamiš - Mladost Zemun 82:83
/Rouds 17, Nikolić 17 (6as) - Taker 22 (9sk), Mijailović 14/

Metalac Valjevo - Zlatibor Čajetina 90:85
/Anđušić, Vojinović 21, Vasić 13 (7as) - Popović 20 (12as), Papić 16, Vorkapić 13/

Nedelja
Novi Pazar - Vršac 88:78
/Brunčević 25, Islamović 16 (11sk), Korać 13 (10as) - Grušanović 25, Dimić 13, Savović 11/

Sloboda Užice - Borac 77:89
/Nikolić 26 (11sk), Kutlešić 13, Simović 10 (11sk) - Majstorović 17, Džons 16 (9sk), Đoković 16/

19.00: Dinamik - Dunav Stari Banovci

Foto: ABA 2 liga (KK Borac / Duško Radišić), Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara