Jan Veseli (©AFP)
Jan Veseli (©AFP)

Ni Grci ne idu u Tokio: Česi kao u transu, zaledili Helene na -25 (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pon. 05.07.21. | 03:40

Jan Veseli i drugovi u kanadskoj Viktoriji dobili Grčku sa 97:72 i osvojili poslednju vizu za Olimpijske igre krajem meseca

Seča favorita na košarkaškim kvalifikacionom turnirima za plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Prvo su Slovenci usred Kaunasa pregazili Litvaniju, Nemačka je iznenadila Brazil u Splitu, nažalost, Srbija je poražena od Italije u Beogradu, a za potpuni sjaj autsajdera pobrinula se Češka. Jan Veseli i drugovi pregazili su Grčku u kanadskom gradu Viktoriji sa 97:72.

Česi su do finala stigli posle velike pobede nad domaćinom Kanadom posle produžetka dan ranije. Heleni su bili favoriti, ali su ostali zaleđeni na -25. Sam rezultat govori o superiornosti Češke koja je obezbedila poslednju kartu za najveće sportsko takmičenje na svetu gde će igrati u Grupi A sa Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskom i Iranom.

Izabrane vesti

Sreda, 03.00: (1,50) Finiks (13,0) Milvoki (2,95)

Iako su Grci igrali bez prve zvezde Janisa Adetokumba koji se sa Milvoki Baksima bori za šampionski prsten u NBA ligi, očekivalo se da će Grci sa iskusnim asovima Nikom Kalatesom i Kostasom Slukasom da stignu do Tokija, ali Češka je kao u transu odigrali svih 40 minuta.

Već posle prvih 10 minuta bilo je 32:22, Grcu su na poluvremenu otišli sa samo -7, ali rapsodija Veselog i drugova u trećem periodu igre koji su dobili sa čak 31:11. Raspala se igra Helena, dok su Česi pogađali iz svih pozicija i naneli pravi katastrofu evropskim prvacima iz 2005. godine.

Na prva četiri mesta liste strelaca našli su se Česi. Patrik Auda je za samo 18 minuta na parketu postigao 20 poena. Košarkaš Fenerbahčea, nekadašnji as Partizana, Jan Veseli, dominirao je pod obručima. Imao je 16 poena, uz devet skokova. Dvocifreni košgeterski učinak imali su Bohačik sa 15 i Balvin sa 14 poena. Nekadašnji košarkaš Crvene zvezde Blejk Šilb je završio sa osam poena na kontu.

Kod indisponiranih Grka jedini vredni pomena bili su Papajanis sa 14, Larencakis i Mitoglu sa po 12 poena. Slukas i Kalates nisu imali svoje veče, ubacili su 11, odnosno devet poena.



tagovi

košarkaška reprezentacija Grčkekvalifikacije za Olimpijske igreJan VeseliKošarkaška reprezentacija Češke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara