Nejt Volters (©Star Sport)
Nejt Volters (©Star Sport)

Ni “D“ od derbija: Zvezda 29. uzastopni put dobila FMP i obrisala prefiks "neosvojiva" tvrđavi u Železniku

Vreme čitanja: 4min | ned. 26.12.21. | 13:44

Ipak je Crvena zvezda pokazala razliku u kvalitetu nedostižnu za Pantere

Nedeljni matine u Železniku označen je kao derbi kola, rezultat pokazuje da nije bilo ni “D“ od derbija. Utakmica je očekivano prošla u znaku Crvene zvezde. Tradicija je nastavljena, ni posle deset i po godina FMP nije uspeo da nadigra šampiona Jadranske lige koji je stigao do 29. uzastopne pobede u međusobnim susretima - 98:74 (20:18, 24:19, 26:16, 28:21).

Zvezda polusezonu završava sa samo jednim porazom, onim u Laktašima od Igokee. Nakon poslednje utakmice u prvom delu regionalne lige ima aktivnu seriju od deset pobeda čime je jednog, doduše neočekivanog konkurenta za prvo mesto bar trenutno izbacila iz kombinacije za vrh, pa je Partizan ostao najbliži braniocu titule.

Izabrane vesti

FMP Arena više nije neosvojiva tvrđava. Mesto na kojem su ravnotežu gubili svi dosadašnji rivali videlo je evroligaša sa potrebnom širinom i iskustvom, što se pokazalo kao preveliki zalogaj za Pantere. Već od polovine druge četvrtine na parketu se osećala ta jasna razlika u kvalitetu, za koji domaći sastav nije imao adekvatno rešenje i Zvezda je brzo počela rezultatski da odlepljuje, da bi praktično već u trećoj deonici rešila pitanje pobednika.

Na papiru je ovo trebalo da bude ne samo gradski, već i derbi dva od tri najbolje plasirana tima Jadranske lige, ali od velikog okršaja videli su se samo obrisi jer je neizvesnost trajala tek nešto duže od četvrtine. Mladi trener Nenad Stefanović neprestano je kraj aut linije dirigovao igrom svog tima i ohrabrivao ih da drže visok ritam, da napadnu favorizovanog rivala i nakratko iznenadi svog kolegu na suprotnoj strani, a pogotovo njegove igrače zonskim presingom preko celog terena. FMP jeste znao da namuči Zvezdu tokom uvodnih deset minuta što je obećavalo dobru i zanimljivu utakmicu kola. Međutim, gosti sa Malog Kalemegdana su u naredne dve četvrtine učinili da oštrica FMP otupi i ostane daleko ispod dosadašnjeg proseka od 89,8 poena kada je domaćin.

Nikola Ivanović (©Star Sport)Nikola Ivanović (©Star Sport)

Još jednom je stručni štab Crvene zvezde uspeo da rasporedi minutažu praktično svih igrača iz protokola, u kojem se nisu našli Ognjen Dobrić i Dejan Davidovac zbog povreda ramena, odnosno skočnog zgloba. Uz pravu kontrolu utakmice, pogotovo kada se smanjio broj grešaka i iskontrolisao defanzivni skok gde je FMP bio najopasniji, Zvezda je ušla u mirnije vode i uplovila brzo u pobedničku luku.

Pogled na semafor pokazivao je jasnu sliku – desetorica košarkaša Crvene zvezde - svi se upisali u listu strelaca izuzev Kuzmića - meč je završilo sa bar pet poena. Najefikasniji je bio Ivanović koji je 10 od svojih sa 18 poena ubacio u trećoj deonici, kada je Zvezda napravila presudnu seriju i otišla na +15 (58:43), a ubrzo i na 20 poena razlike (65:45). Imao je još četiri skoka i tri asistencije, mada i isto toliko izgubljenih lopti. Majk Cirbes imao je 12 poena, 10 sa penala, po 10 poena dopisali su Luka Mitrović i Stefan Marković, s tim što je Zvezdin krilni centar imao po četiri uhvaćene i podeljene, te tri izgubljene lopte. Marković je veliki posao odradio u drugoj četvrtini kada je sa nekoliko dobrih reakcija u oba smera, pre svega dobrom odbranom i ukradenim loptama, potom i poenima prvi put odlepio Zvezdu od FMP. Uveo je Zvezdu u dobar ritam koji je kasnije doveo do stabilnog, kontinuiranog ritma pobede. Po devet poena dodali su Lazarević i Volters, jedan manje upisao je Vajt, što je najboljem igraču crveno-belih dalo mogućnost da malo odmori i prepusti saigračima veći uticaj na igru, pa je susret završio sa samo tri poena. Na parketu je proveo tek 18 minuta, što mu je ovosezonski minimum.

Najveći problem za domaćina bio je nedostatak ofanzivnog učinka trilinga Nevels – Nerandžić – Izundu koji je u dosadašnjem toku sezone zajedno sa Brajsom Džonsom i Danilom Tasićem držao ključeve ekipe u rukama. Zvezdina odbrana učinila je da Nevels bude potpuno izolovan u prvom poluvremenu, pa je prve poene postigao tek u nastavku. Nerandžić i Izundu su tokom uvodna dva perioda imali zajedno samo tri poena, mada se FMP i pored toga dobro držao zahvaljujući učinku Tasića i talentovanog Pavićevića iz reketa, te pogocima Radonjića iz drugog plana. No, to nije bilo dovoljno da se Crvenoj zvezdi pruži jači otpor, mada je ovo bila dobra škola za Stefanovićeve igrače kojima će glavni cilj u nastavku sezone biti da održe ritam iz prvog dela i ostanu u zoni plej-ofa. Kod FMP najefikasniji bio je Džons sa 17 poena, dok je 12 imao Tasić, od čega 10 u prvom poluvremenu.

Zvezda za kraj kalendarske godine dočekuje Zenit iz Sankt Peterburga u četvrtak od 19 časova.

------------------------------

- ABA liga - 13. kolo -

FMP - CRVENA ZVEZDA 74:98

/19:20, 19:24, 16:26, 21:28/

Dvorana: FMP (Železnik)

Sudije: Igor Dragojević, Ivan Stefanović, Stefan Ćalić

FMP: Nevels 8, Pavićević 8, Vujičić 5, Džons 17, Šaranović 2, Tasić 12, Radonjić 9, Izundu 6, Simović 2, Nerandžić 1, Stepanović 4

Crvena zvezda: Lazarević 9, Volters 9, Mitrović 10, Lazić 5, Kalinić 3, Holins 6, Simonović 8, Ivanović 18, Marković 10, Vajt 8, Kuzmić, Cirbes 12

ABA LIGA – 13. kolo

Petak:

Studentski Centar – Mornar 76:95

/Vinjales 16 – Mihailović 26/

Subota:

FMP Železnik – Crvena zvezda 74:98

/Džons 17 - Ivanović 18/

17.00: (2,70) Krka (14,5) Igokea (1,55)

19.00: (1,35) Zadar (16,0) Split (3,50)

Ponedeljak:

18.00: (3,50) Borac Čačak (16,0) Budućnost (1,35)

21.00: (1,17) Partizan (20,0) Mega Mozzart (5,50)

Utorak:

19.00: Cibona – Cedevita Olimpija

*** Kvote mogu biti podložne promenama




tagovi

FMP ŽeleznikKK Crvena zvezdaNikola IvanovićStefan MarkovićBrajs DžonsMajk Cirbes

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara