Nešto potpuno drugačije: LED staklena podloga na zvaničnom FIBA takmičenju

Vreme čitanja: 2min | pon. 27.03.23. | 12:27

FIBA pravi veliki korak napred u polju implementiranja modernih tehnologija

Košarka neprestano napreduje, prati svetske tokove i osluškuje potrebe navijača, isto tako pomera granice i radi neke stvari koje dosad nisu viđene.

Tako je FIBA objavila da će Svetski kup za košarkašice do 19 godina u Madridu (15-23. jul) biti zapravo globalna premijera LED staklene podloge koja će zameniti tradicionalne podloge na koje smo navikli kada je u pitanju igra pod obručima. Biće to prvi put da jedno zvanično takmičenje ima ovakvu vrstu podloge na kojim će se igrati takmičarske utakmice FIBA takmičenja.

Izabrane vesti

Kako je saopšteno, podloga je prošla rigorozne kontrole pre nego što je odlučeno da bude stavljena u upotrebu. Istu su već iskusili basketaši u 3x3 Pro lige Holandiji, a takođe su je isprobavali i neki košarkaški klubovi iz Bundeslige.

FIBA se na ovakav korak odlučila vodeći se strateškim planovima i prioritetima, da se uveća globalna košarkaška porodica tako što se podstiču nova, inovativna rešenja. LumiFlex podlogu je kreirao ASB GlassFloor, a ista dozvoljava upotrebu interaktivnih aplikacija, a takođe daje i dodatnu mogućnost za oglašavanje u reklamne svrhe. Podloga omogućava i praćenje kretnji igrača, prikazivanje statistike u tom trenutku, kao i razne druge informacije koje gledaocima mogu da budu zanimljive.

Generalni sekretar Fibe Andreas Zaglis sa ponosom je poručio da jedva čeka da LED podloga doživi takmičarsku premijeru u Madridu.

"Inovativna površina, koju možemo da koristimo zahvaljujući nedavnim promenama pravila, jasno pokazuje želju FIBA da prihvati nove tehnologije i inovacije. Isporuka istih je jedan od naših strateških prioriteta. Takođe ističe i koliko je FIBA spremna da ulaže u naš sport kako bi košarka bila još zanimljivija i privlačnija publici, čime ujedno uvećava i iskustvo igrača".

Predsednik Košarkaškog saveza Španije Horhe Garbahosa takođe je istakao kakve bi benefite moglo da donese takmičenje najboljih mladih košarkašica.

"Jako smo srećni i podržavamo odluku da se takmičenje igra na staklenoj podlozi. Verujem da će i same košarkašice biti jako srećne kada znaju da će biti prve koje će doživeti ovakvo iskustvo i novu dimenziju sportske umetnosti. Kao domaćini, svesni smo da ova prilika može da nam otvori nove mogućnosti na tržištu i brendingu, ne samo povezivanja sa komercijalnim partnerima, već i uvećava iskustvo navijača".

Promena pravila koja se dogodila na sastanku Centralnog borda prošle godine omogućila je upotrebu LED podloge na prvom nivou Fibinih takmičenja.

Utakmice Svetskog kupa igraće se u Vizink Centru u Madridu, ali tamo nažalost nećemo videti naše košarkašice.



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara