Nikola Jokić (©Star Sport)
Nikola Jokić (©Star Sport)

Nemoj da mračiš, popij svetlo u Pragu: Jokićev dabl-dabl za drugu pobedu Srbije, Česi hrabri do kraja

Vreme čitanja: 6min | sub. 03.09.22. | 19:22

Idemo na zasluženi odmor, Česi bez Satoranskog i indisponiranim Veselim uspeli da pruže solidan otpor u drugom poluvremenu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Praga)

Druga pobeda je u džepu, Srbija je prevazišla psihološki možda i najtežu barijeru u ovoj grupi i nadigrala domaćina Češku pred dupke punom O2 Arenom - 81:68 (20:15, 23:10, 17:24, 21:19). Posle napete završnice, u gradu koji je poznat po kvalitetnom pivu, vredi iskoristiti sada već popularnu rečenicu iz reklame za jedno naše alkoholno pivo od ječma: "Nemoj da mračiš, popij svetlo u Pragu".

Izabrane vesti

Nije slučajno naglašeno "psihološki" jer se potvrdila teza da je ranjeni lav najopasniji. Češka nam je bila najveći takmac u punom sastavu, to možda sada nije slučaj posle izostanka Tomaša Satoranskog, ali je publika dala snažan impuls svojim sunarodnicima da se bore i ne predaju čak ni kada su bili u zaostatku od 22 poena u drugoj četvrtini. Nije možda toliko ni važno ko nam je glavna konkurencija na papiru, sve dok mi budemo dizali formu i igrali shodno zamislima Svetislava Pešića. Večeras je bilo i dobrih i loših stvari, a možda najvažnije u svemu je to što nismo dopustili da Česi iskoriste jak zamah i eventualno uvedu susret u neizvesniji finiš. Ako ništa drugo, bilo je zabavno za publiku.

Sporije smo ušli u utakmicu uz loš izbor šuta, verovatno malo i pod utiskom pune Arene, ali kada su se naši asovi opustili i ruka počela da sluša, Česi su se našli u ozbiljnim problemima. Čak i kada je domaćin uspeo da se podigne iz nokdauna i zahvaljujući trojkama Martina Peterke, odnosno pogocima kapitena Vojćeha Hrubana i slobodnim bacanjima Vita Krejčija stigne prvo serijom 11:0 do daleko prihvatljivijih 60:49, onda i spustili zaostatak na samo devet poena (62:53), Orlovi su zadržali pribranost. Vasilije Micić je imao spremnu asistenciju za Dušana Ristića kojom smo se vratili iznad dvocifrene granice, da bi onda trojkom plejmejker Efesa utišao punu O2 Arenu koja je logično većinski bila na strani Češke. To opet nije bilo dovoljno da se do kraja uguši otpor ekipe sa kojom smo se 2019. u Pekingu nadmetali za peto mesto, ali nismo mu ni pružili ruku spasa.

Mogli smo možda i lakše da stignemo do pobede. Desilo nam se delimično ono što smo proživeli sa Turskom kada smo pali u drugom poluvremenu, ali bitno je da smo pobedili. Duži periodi visokog ritma sa manjim padovima će nadamo se doći kada bude najvažnije. Nastavlja se niz utakmica u kojim je Nikola Jokić najefikasniji igrač Srbije. Večeras je ubacio 18 poena (7/11 iz igre) uz 11 skokova, pet asistencija i dve ukradene lopte. Micić ga je ispratio sa 13 poena, šest završnih dodavanja, četiri uhvaćene i dve ukradene lopte. Falio nam je definitivno neko ko će uz Jokića i Micića da ima veću ulogu u napadu. Vanja Marinković je na kraju ipak uspeo da stigne do 11 poena, Nikola Kalinić do 10, Marko Gudurić je stao na osam, a Vladimir Lučić na šest poena.

Pogodi najduži tiket i osvoji teren

Trenutni lider ima 12 parova. Da li možeš bolje?

Već pred izlazak dva tima na zagrevanje moglo je da se nasluti da će domaćin loše da se provede ovog subotnjeg popodneva. Selektor Ronen Ginzburg je u kratkom intervjuu pred utakmicu obelodanio da Satoranski neće igrati, što je već predstavljalo veliki problem za Čehe. Bilo je spekulacija u Areni da se radi o igricama izraelskog stručnjaka, ubrzo su se njegove reči jer pošto je najbolji igrač protivničkog tima saigrače posmatrao u civilu.

Čak i da je Satoranski bio dostupan Ginzburgu, teško da bi bio od velike pomoći s obzirom da je stanje njegove povrede i dalje ozbiljno i definitivno nije u stanju da pomogne saigračima. Pogotovo ne protiv Srbije koja je posle relativno nervozne prve deonice pronašla svoj ritam i praktično već posle prvog dela susreta došla do prednosti koja je garantovala mirniji nastavak.

Jagodić Kuridža i Veseli (©FIBA Basketball)Jagodić Kuridža i Veseli (©FIBA Basketball)

U tome nam je mnogo pomogla Češka koja nije ostavljala utisak ekipe spremne ne samo da izađe na crtu Srbiji, već i da se uopšte ozbijnije takmiči na ovogodišnjem Evrobasketu. Jan Veseli je odigrao utakmicu za zaborav i nije postojao na parketu kraj Nikole Jokića, Vladimira Lučića, Nikole Kalinića i Marka Jagodić Kuridže. Sve do sredine treće četvrtine nije mogao da pogodi ništa, doduše nije mnogo lopti mogao ni da dobije u reketu, a pitanje je da li bi neka ekipa mogla da diše normalno kada joj dva najbolja igrača nisu u optimalnom stanju.

Dok smo se mi na trenutke mučili da odigramo smislenu akciju i dođemo do nekih lakih poena možda i suvišnim komplikovanjem u čemu je samo Jokić imao nekakvo rešenje, za Ginzburgove igrače su ofanzivni zadaci bili prava muka i "nudili" su nam se da uzmemo pobedu na tacni. U prvoj četvrtini smo se premišljali, u nastavku smo je oberučke prihvatili! Serijom 15:0 na otvaranju drugog perioda Srbija je sa 20:15 otišla na 35:15 bez previše uloženog truda. Defanzivno Orlovi su perfektno zatvorili sve puteve ka košu, nisu dozvoljavali Česima pristup reketu, niti da se uopšte dođe do lakih pozicija za realizaciju. Tako domaćin grupe do kraja prve deonice nije imao igrača sa više od tri, a do poluvremena sa četiri poena. Kod nas su za isti interval svi osim Ristića upisali u listu strelaca, kasnije je zaokružio još jedan meč u kojem su svi imali bar jedan poen...

Pošto ni nama nije išlo najbolje u početku, Jokić je morao da odigra prvih jedanaest i po minuta utakmice kako bi postavio stvari na svoje i zatim prepustio mesto Ristiću koji je protiv Holandije ostavio dobar utisak. Posle asistencije za Ognjena Jaramaza i njegova dva pogotka sa crte, centar Denvera je i sam došao do poena nakon pravog rvanja sa Patrikom Audom. Trojka Vanje Marinkovića posle jednostavne akcije iz auta dala je Srbiji dvocifrenu razliku (27:15) i mogućnost Svetislavu Pešiću da odmori svog najboljeg igrača, koji se do treće deonice više nije vraćao na parket. Jokić je već tada imao 13 poena, pet skokova i dve asistencije.

Marko Gudurić (©Star Sport)Marko Gudurić (©Star Sport)

Po Jokićevom izlasku, s obzirom da ni Micića nije bilo na parketu, glavnu reč vodio je Gudurić. Poeni iz prodora, faul za dodatno slobodno bacanje, potom ukradena lopta i trojka kojom se častio za dobru odbranu, te asistencija za Marinkovića dovela je Srbiju do tada maksimalnih +20 (35:15). Česi za šest i po minuta druge četvrtine nisu mogli da ubace ništa. Bukvalno ništa, a to nas je uvelo u zonu komfora iz koje smo kasnije tražili najlakši put do konačne pobede. Umeli smo da zakomplikujemo sebi životu praškoj dvorani, ali sa tim će da se pozabavi struka. Sada zasluženi odmor, pa Finska u ponedeljak.

ČEŠKA - SRBIJA 68:81

(15:20, 10:23, 24:17, 19:21)

ČEŠKA: Auda 8, Balvin 8, 9 sk, Bohačik, Hruban 13, 4 sk, 3 as, Jelinek 3, Krejči 13, Križ 2, Kizlink 5, 6 sk, Peterka 11, Sehnal 3, 7 as, Veseli 2, 6 sk.

SRBIJA: Davidovac 2, 2 sk, Gudurić 8, Jagodić-Kuridža 2, 3sk, Jaramaz 5, Jokić 18 (10-6 za dva 1-1 za tri), 11 sk, 5 as, Kalinić 10, 6, 4 as, Lučić 6, 4 sk, Marinković 11 (5-3 za tri), Micić 13 4 sk, 6 as, Nedović 2, Ristić 4, 3 sk.

EVROBASKET DANAS

Crna Gora - Belgija 76:70

Finska - Poljska 89:59

Velika Britanija - Hrvatska 65:86

Nemačka - BiH 92:82

Bugarska - Turska 87:101

Estonija - Ukrajina 73:74

Češka - Srbija 68:81

Litvanija - Francuska 73:77

Gruzija - Španija U TOKU

20.30: (1,90) Mađarska (hendikep 16,5) Slovenija (1,90)

21.00: (1,30) Grčka (16,0) Italija (3,90)

21.00: (5,00) Holandija (19,0) Izrael (1,20)

*** Kvote su podložne promenama





tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeKošarkaška reprezentacija ČeškeEvrobasket 2022Nikola JokićVasilije MicićMarko Gudurić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara