Luka Dončić (© FIBA)
Luka Dončić (© FIBA)

Nema više Adetokunba, ni Jokića, sve oči na Evrobasketu uperene u Luku Dončića, a on vidi samo Poljake

Vreme čitanja: 3min | sre. 14.09.22. | 10:00

Aktuelni šampion Evrope od 20.30 igra meč četvrtfinala Evrobasketa

Pre šest, sedam godina, samim plasmanom u četvrtfinale, većina bi rekla da je Slovenija napravila solidan rezultat na šampionatu Evrope, a istinska je senzacija bila kada su se popeli na evropski tron 2017. u Istanbulu. Danas, Slovenci su sila u košarci, a kako stvari stoje slove za favorita broj jedan za zlato. Posle eliminacije Srbije s Nikolom Jokićem i Grčke s Janisom Adetokunbom, sve oči su u senzacionalnog Luke Dončića, a u ovom momentu glavna prepreka je Poljska koja stoji na putu plasmana u polufinale (20.30).

Slovenci su grupu u Kelnu okončali baš onako kako su očekivali. Na krilima Dončića i Dragića dokopali su se prvog mesta, a jedini kiks viđen je protiv Bosne i Hercegovine, ali očigledno je taj poraz bio pozitivan jer je dodatno zbio redove aktuelnog šampiona koji je spreman za sve izazove, ali ne bez problema.

Izabrane vesti

Slovenci više ne mogu da računaju na Zorana Dragića koga je povreda prinudila da pre vremena završi šampionat. Sada se očekuje pojačana minutaža Jake Blažiča i Klemena Prepeliča.

Pogled ka brojkama ne iznenađuje. Luka Dončić je vredan divljenja. As Dalasa u proseku ubacuje 28 poena, prati ga Goran Dragić sa 14,5.

Čak i u skokovima prednjači Luka - 7,2... Ni tu nije kraj. prva zvezda Slovenije najbolji je asistent tima sa 6,5 asistencija u proseku.

Čovek tim.

Na papiru, nema dileme ko je favorit. Slovenci na svakoj poziciji imaju prednost, a onda je tu i Dončić koji je trenirao smanjenim intenzitetom jer ga muče problemi sa skočnim zglobom. Međutim ne postavlja se pitanje da li će igrati.

20.30: (1,10) Slovenija (23,0) Poljska (7,50)

"Ovo su utakmice u kojima možete izgubiti sve. Ciljam na polufinale. Naravno, pobeda ne može da se podrazumeva, moramo da se borimo i pokažemo sve na parketu. Stalno ponavljam da na ovom prvenstvu nema loših ekipa, pa je važan pristup. Imamo Dragića i Dončića. Sa njima možemo da izgradimo prednost. Računao sam da ćemo na Ukrajinu, jer mislim da Ukrajina ima bolji tim, ali to ne znači da je Poljska loša. Daleko od toga", svestan je selektor Slovenije Aleksandar Sekulić da je ogroman pritisak na njegov tim.

Kao što ste mogli zaključiti iz njegove izjave, Poljaci su do četvrtfinala stigli posle trijumfa nad Ukrajinom, najprijatnijim iznenađenjem šampionata u grupnoj fazi. Ipak, Mateuš Ponitka i drugovi su pokazali izuzetan borbeni karakter.

Poljska je došla do Berlina preko Praga gde je bila i Srbija koja je ih je rutinski nadigrala, ali će se pamtiti da su oni dalje dogurali od naše reprezentacije na ovom šampionatu. Onda je došao meč sa Ukrajinom gde je prikazana sjajna timska igra, ali mora posebno da se pohvali Ej Džej Sloter, Amerikanac u dresu Poljske i, uz pomenutog Ponitku udarna snaga ekipe.

Sloter na ovom šampionatu prosečno beleži 14 poena po meču, a odmah iza njega je Ponitka sa 13,2. Tu je i Mikael Sokolovski sa 12,3. Njih trojica će uz Aleksandera Balcerovskog imati glavni zadatak da zaustave razigranu Sloveniju.

Čeka ih težak zadatak, ali su Italijani i Nemci pokazali da su čuda moguća kada sve staje u 40 minuta.

Slovenija ima jednog od najboljih košarkaša na svetu. Protiv Dončića ću igrati treći put. Ovo će za mene sigurno biti jedan od vrhunaca ovog šampionata. Znamo da nas čeka veoma raspoložena reprezentacija. Mi pak nemamo šta da izgubimo. Moramo da igramo sa ponosom. Siguran sam da će i naš trener Igor Miličić pronaći plan za odbranu. Košarka je sport u kome se i favorit može okliznuti. Videćemo“, rekao je 35-godišnji Amerikanac.

Što se tiče međusobnih duela, poslednji je bio 2021. godine, tada je Slovenije deklasirala Poljake, ali sada je potpuno drugačije, igra se četvrtfinale šampionata Evrope.

ČETVRTFINALE EVROBASKETA

Utorak

Španija - Finska 100:90

Nemačka - Grčka 107:96

Sreda

17.15: (1,70) Francuska (14,5) Italija (2,30)

20.30: (1,10) Slovenija (23,0) Poljska (7,50)

POLUFINALE

16. septembar

Španija - Nemačka

pobednik 3 - pobednik 4

MEČ ZA TREĆE MESTO

18. septembar

17.15 časova

FINALE

18. septembar

20.30 časova


tagovi

Evrobasket 2022košarkaška reprezentacija Slovenijekošarkaška reprezentacija Poljske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara