Luka Dončić dominantno po Bostonu (©AFP)
Luka Dončić dominantno po Bostonu (©AFP)

Neka uzmu sad titulu, ako ih nije sramota

Vreme čitanja: 5min | sub. 15.06.24. | 04:59

Eksplodirao Dalas i ponizio Seltikse sa 38 razlike

Uništenje!

Sve smo mogli da očekujemo, pre svega reakciju košarkaša Dalasa kao poslednji trzaj davljenika kako bi se sprečilo krunisanje Bostona za rekordnu 18. titulu, ali da najbolji tim NBA lige po gotovo svim merilima i standardima bude ovako ponižen u srcu Teksasa, to je malo ko mogao da predvidi.

Izabrane vesti

Uz podsećanje na čuvenu izjavu Lole Smiljanića, neka sada Seltiksi uzmu titulu, ako ih nije sramota!? Dalas je deklasirao Boston sa 38 razlike i zapalio plamičak nade da bi moglo da se dogodi rasplet bez presedana - da se ne samo vrati u život posle 0-3, već i da osvoji titulu! Dalas - Boston 122:84 (34:21, 27:14, 31:25, 30:24).

Teško da će tako nešto da se dogodi, Dalas je vanvremenskim izdanjem pred krcatim tribinama Amerikan Erlajnz Centra verovatno sam odložio povratak Kelta na NBA tron posle 16 godina čekanja! Serija se vraća u Boston, a peta utakmica se igra u noći između ponedeljka i utorka.

Treća najveća pobeda jednog tima u velikom finalu najjače lige sveta. To dovoljno govori o tome šta se u protekloj noći dogodilo pred 20.000 naelektrisanih gledalaca! Čak je bilo i nekoliko hiljada onih koji su doputovali iz Bostona sa nadom da će ovogodišnje finale da se završi 'metlom', ali su Mavsi istu uzeli i slomili je o koleno. Idemo dalje!

Košarkaši Dalasa bili su saterani uza zid i morali su da uzvrate udarac. Da li je ovo samo poslednja varnica pre neminovnog kraja pokazaće peti susret, ali evidentno je bilo da se u redovima Mavsa skupila značajna količina frustracije, besa i razočaranja zbog prva tri poraza i uspeli su sve to da kanališu u jednu od najubedljivijih pobeda i izdanja otkako se igra NBA košarka.

Najavu onoga što se dogodilo u četvrtom susretu mogli smo da vidimo još u prvom poluvremenu, kada je domaćin taman pred odlazak u svlačionice dostigao tada maksimalnih +26 (61:35), a da se Bostonu sprema debakl potvrdilo se bukvalno u uvodnim minutima trećeg kvartala. Džo Mazula, čovek koga mnogi kritikuju što ne zove tajm-aute, večeras je potrošio sve što je imao, a da je mogao zvao bi ih svaki minut ili dva. Jer, ono što je Boston odigrao nije dostojno tima koji teži osvajanju titule! Samo u trećem periodu Mazula je za devet minuta potrošio tri pauze jer je delovalo kao da se sve što govori odbija o zid i da ga ekipa uopšte ne sluša.

Ogroman udeo u tome ima i do postavke i pre svega energije košarkaša Dalasa, jer gosti bukvalno nisu znali šta ih je snašlo za kratko vreme. Sve se to dešavalo na oči Dirka Novickog koji je sa ponosom mogao da gleda kako njegovi Mavsi delju Boston i vraćaju tračak nade u čudo, ali i Džoela Embida koji se iznenađujuće pojavio na večerašnjem meču i posmatrao akciju iz prvih redova. Neko bi rekao da je to najbliže što je u dosadašnjoj karijeri prišao trofeju...

Dalas je eksplodirao na parketu, vođen Lukom Dončićem i Kajrijem Irvingom. Konačno je Dalas počeo da ubacuje neke smislene šuteve, a isto tako je proradila i njihova konekcija sa centrima od kojih su bili gotovo potpuno odsečeni u prve tri utakmice finala. Izuzetno su raspoloženi za igru bili Dončić i rving koji su zajedno ubacili 50 od 122 poena ekipe. Još i važnije je to što su se probudili igrači poput Tima Hardaveja Džuniora koji je ubacio 15 poena ili Dantea Egzuma sa 10 poena, dok je Derek Lajvli imao 11 poena i 12 skokova. Kod Bostona Džejson Tejtum je dugo bio jedini dvocifreni sa 15 poena, dok je Sem Hauzer dodao 14, a Pejton Pričard 11 poena. Džejlen Braun je ostao na 10 poena uz očajnih 3/12 iz igre, dok je Džru Holidej imao isti učinak uz 4/10 iz igre. Bostoj je na kraju šutirao skromnih 36 odsto iz igre (29/80), odnosno tek 34 procenata za tri (14/41)

Boston je odigrao jednu od najlošijih utakmica u celoj sezoni. Dugo su Kelti igrali utakmicu sa manje od 30 odsto preciznosti u šutu iz igre, na poluvremenu su jedva 'namakli' tu granicu od 30 odsto. Bukvalno ništa niko nije mogao da pogodi i Boston je žestoko patio zbog toga. I odbrana Dalasa bila je tip-top, maksimalno agresivno i na granici faula, tako da se Boston na kraju osećao poniženo i pregaženo. Iz takvog defanzivnog pristupa Mavsima je bilo lako da rešetaju koš protivnika. Dončić je na kraju imao 29, a Irving 21 poen, pre nego što su izašli pred kraj treće deonice, kao i ostatak petorke.

Džo Mazula je na sve moguće načine pokušavao da trgne ekipu, zvao tajm-aute i slao drugačije postavke, a kada je shvatio da nema šta da traži povukao je sve nosioce igre i poslao šansu pružio svim rezervistima, baš kao što je to nedugo zatim učinio i Džejson Kid. Mazula i njegov stručni štab predali su se bukvalno 15 minuta pre kraja, u trenucima kada je Dalas stigao na prag vođstva od preko 40 razlike!

Dalasovi drugopozivci nastavili su ono što su vodeće zvezde radile gotovo tri četvrtine, pa je umalo probijena granica od 50 poena... Na kraju je maksimalna udaljenost dva tima bila 48 poena, kod rezultata 115:67!

Imaju sada košarkaši Bostona motiv više da u svom TD Gardenu razmontiraju Dalas i tako stave tačku na 18. titulu. Do tada će šampanjac još malo da se hladi.

NBA FINALE - ČETVRTI MEČ

Subota

Dalas - Boston 122:84 (1-3 u seriji)

/Dončić 29 - Tejtum 15/



tagovi

Dalas MaveriksBoston SeltiksLuka DončićKajri IrvingDžejson TejtumDžejlen BraunNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara