Miloš Teodosić na poslednjem večitom derbiju (©Starsport)
Miloš Teodosić na poslednjem večitom derbiju (©Starsport)

Neizvesna budućnost večitih u Evroligi: Ne mogu svi da igraju i da budu srećni

Vreme čitanja: 5min | sre. 10.01.24. | 13:29

"Popravljaju se, ali popravljaju se i drugi... Potrebni su nam održivi klubovi”, kaže izvršni direktor Paulius Motijejunas

Šuška se već neko vreme, ali sada već zveči. Iako još nismo dobili definitivan odgovor čini se da Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda više ne spadaju u krug nedodirljivih u Evroligi u koji su, uostalom, ušli tek kada su ruski klubovi ispali zbog rata sa Ukrajinom. Oni se još nisu vratili, ali već se priča o tome da bi ABA liga mogla da se vrati na samo jednog predstavnika u elitnom takmičenju – na šampiona – dok bi drugi beogradski klub, jer objektivno nemaju konkurenciju u regionu, ispao iz jednačine.

Izvršni direktor Evrolige Paulius Motijejunas u intervjuu za BasketNews to ne želi javno da kaže, ali ne krije da se razmišlja o drugim tržištima. Bogatijim, jer istorija nas je naučila da je novac uvek najbitniji Evroligi.

Izabrane vesti

Dakle, o budućnosti Crvene zvezde i Partizana…

Moramo da se fokusiramo na dva različita aspekta. Jedan su klubovi koji igraju Evroligu, njegovi navijači, takmičenje kome pristupaju. Ali drugi deo je taj što moramo da imamo održive klubove. Moramo svi zajedno da razvijamo tržište”, rekao je Motijejunas za BasketNewsa na konkretno pitanje o standardima koje bi Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda morali da ispune kako bi dobili licencu ili barem trogodišnju “vajld kartu”.

To je najteža stvar kada se izvršni direktor Evrolige. Nemoguće je da učinimo sve srećnim. Nemoguće je iskusiti sve najbolje dvorane u kojima se košarka igra. A Beograd je jedno od najboljih mesta, to je očigledno. Ali moramo da imamo brojke iza toga i da pogledamo sve druge klubove i rastuća tržišta”.

Šta to tačno znači? Ne otkriva ni Motijejunas precizno.

Teško je reći koje sve kolone treba štriklirati. Prvo da vidimo na čemu da radimo? Koja je vizija? Gde želimo da budemo? Sve to mora da bude održivo, dugoročno, da imamo nešto što uvećava tržište i celu ligu, ne samo jedan region”.

Ne zvuči dobro, mada Motijejunas hvali beogradske rivale.

Takmičarski nivo oba tima je značajano viši. I jedni i drugi su upoznatiji sa pravilima lige mnogo više nego ranije, nije im ovo prva godina i sada poštuju propise. Definitivno se popravljaju. Ali popravljaju se i drugi klubovi. Pogledajte Virtus, koji takođe ima sjajne navijače i rezultate. Pogledajte Monako. Imaju sjajan sportski rezultat. Ima mnogo timova koji po meni zaslužuju da igraju Evroligu. Ne možemo nikome da zatvorimo vrata. To je najteži deo. Ne mogu svi da igraju. Ne mogu svi da budu srećni. Ali moramo da imamo kriterijum koji će svima ostaviti otvorena vrata”.

Šampion ABA lige svakako će zadržati mesto u Evroligi za sezonu 2024/2025.

Trenutni dogovor je da šampion ABA lige igra Evroligu i to se nije promenilo”, potvrdio je Motijejunas.

Dakle, ne i Zvezda i Partizan Mozzart Bet?

Zavisiće od drugih opcija koje budemo imali u Evropi i Evroligi, od osvajača Evrokupa i finaliste. Sešćemo i razgovaraćemo”.

DUBAI MOŽE, JER DEONIČARIMA NUDI PO 5.000.000 EVRA

Dobro, ko onda ako ne večiti? Novoizabrani predsednik Bešiktaša Hasan Arat javno je rekao da želi u Evroligu, ali Motijejunas nije oduševljen gazdom kluba u kome kao trener radi Dušan Alimpijević.

Moj kriterijum je uvek bio jednostavan: moraš da ponudiš održive rezultate. Ne volim te ‘sugar daddy’ projekte kad neko dođe i kaže: ‘Sad ćemo da uložimo milione, želimo da igramo Evroligu i da je osvojimo’. To mogu da urade samo na osnovu prekomernog trošenja”.

Evroliga zato ne odustaje od Evrokupa.

Imamo Evrokup, to je drugi rang takmičenja i ako želiš da napreduješl, igraj Evrokup, ispadni, vrati se, pokaži dobre rezultate u periodu od tri do pet godina. To pokazuje dugoročan interes. Nije sve u novcu i tome koliko možeš da platiš. Već o tome koliko posvećen možeš da budeš čak i ako si neuspešan vlasnik. Ti bogati ljudi, mnogi od njih, sipaju novac, nameste im se loši rezultati, onda oni procene da nema dalje smisla”.

Pa iako Motijejunas kaže da nije sve u novcu jasno je da Evroliga godinama “juri” Francusku, Nemačku i Veliku Britaniju, baš zato što tamo ima najviše para. I tu izvršni direktor ima spreman odgovor.

Druga stvar je, kako da unapredimo ligu? Uvek smo govorili da su Francuska, Nemačka i Velika Britanija tržišta u kojima želimo da porastemo. Moramo da se fokusiramo na ta tržišta i potencijal koji bi novi tim mogao da donese ligi”.

I nisu to samo te tri pomenute zemlje. Dubai je tržište koje novac nudi sada i želi u Evroligu već u sezoni 2024/2025.

Teško je odrediti vremenski okvir”, odgovara Motijejunas odbijajući da kaže da li će onda tim iz Dubaija u Evroligu u sezoni 2025/2026?

Kao liga, nikada ovako nešto nismo uradili. To je potpuno novo tržište. Uvek kažem da se o tome raspravlja. Idemo napred sitnim koracima. Ali ne znam kada ćemo moći da kažemo da je dogovor postignut. Može da bude brzo, a i ne mora. Proces traje. Ali to je taj drugi deo o kome sam pričao, jer otvaramo potpuno novo tržište, izgleda ohrabrujuće i motivišuće”.

Konkretnije, koje su šanse da Dubai zaigra Evroligu već od oktobra?

U procentima? Možda 50/50”, jasan je ovde Motiejunas.

Što i ne čudi, jer Basket News piše da Dubai vlasnicima 13 stalnih licenci nudi i finansijku naknadu od okruglo milion evra po sezoni za narednih pet godina!

KLUBOVI TROŠE PREVIŠE, NE SMEMO DA BACAMO PARE KROZ PROZOR

Sa druge strane, nekadašnji izvršni direktor Evrolige Serhio Vargas izrazio je bojazan da bi baš Dubaijev dolazak mogao da uzrokuje inflaciju i pride napravi probleme klubovima zbog dužine letova, te da bi menadžment morao da se fokusira samo na Pariz i London.

Potpuno smo svesni rizika. Rizik nije Dubai. Rizik je to što imamo timova koji previše troše. Ponavljam da su nam potrebni održivi klubovi. Moramo da trošimo onoliko koliko zarađujemo. Ne smemo da bacamo novac kroz prozor, samo zbog rezultata. O tome govorimo sa klubovima. Svi moramo da budemo na istoj strani. Dubai, ako i dođe, neće to promeniti. Problem postoji i sada i to moramo da rešimo bez njih, na tome i radimo”.

Sad, da li to ima veze i sa opšte poznatim negodovanjem bogatih evropskih klubova zbog toga što Crvena zvezda i Partizan Mozzart Bet najednom imaju konkurentne budžete? Teško je reći, ali nešto će se menjati.

Fer-plej pravila su usvojena i nastavićemo da umanjujemo sumu koji vlasnici smeju da unesu u klub. Ne govorimo o seleri-kepu, već o nečem sličnom, da možemo da kontrolišemo koliko klubovi troše na igrače. To nema veze sa Dubaijem. To svakako moramo da radimo”.

Motiejunas ipak ne želi da priča o brojkama kada je Dubai u pitanju.

Više nas zanima potencijal tog tržišta. Ne tražimo mi ribu. Mi dobijamo pecaljku sa kojom krećemo da lovimo nove sponzore. A stari sponzori mogu da se prikažu na sasvim novom tržištu. To je potencijal koji me vodi”.


tagovi

Paulius MotiejunasEvroligaKK Crvena zvezdaKK Partizan

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara