(©ABA liga)
(©ABA liga)

Nedović jači od uvreda, Zvezda od Budućnosti u paklu Morače!

Vreme čitanja: 6min | pon. 21.10.24. | 21:35

Vatrena atmosfera na tribinama i na parketu uz više prekida obeležilo derbi petog kola ABA lige koji je otišao na stranu crveno-belih - 73:75

Prekidi, uvrede na račun supruge Nemanje Nedovića, izbacivanje iz hale prvog čoveka Crvene zvezde Željka Drčelića, povreda Džoela Bolomboja.... Ma, svega je bilo večeras u Morači gde smo videli sve najbolje i najgore što jedan derbi nosi. I na kraju posle više od dvo i po časovne utakmice pobedu crveno-belih rezultatom 73:75 čime su upisali treći, ali neverovatno bitan trijumf za nastavak ne samo regionalnog takmičenja, već celokupne sezone!

Au, šta se sve izdešavalo na ovom meču. Podsetio je na "dobru staru" atmosferu linča iz nekih prethodnih godina. Zvezdi je gorelo pod nogama, Budućnost je htela da zadrži maksimalan učinak. Strasti su bile na nedopuštenom maksimumu, prečesto su prelazile meru, a pobedu je uz sjajnog Nedovića koji je ubacio 24 poena (6/8 za tri), doneo Miloš Teodosić sa linije penala. Penali su upravo ono što je koštalo domaćina slavlja pošto su u trenucima odluke neprecizni bili Alen Omić i Mekinli Rajt koji je lako mogao da izraste u heroja pošto je napunio koš gostiju sa 20 poena.

Malo je nedostajalo da se utakmica prekine na šest minuta do kraja kada su sa tribina krenule uvrede na račun Nedovićeve supruge. Prekid zbog toga je trajao dosta dugo, deo tribina je ispražnjen, a baš tada je i naterenu krenulo da se lomi. Ni jedni ni drugi nisu briljirali, bila je očigledna nervoza u oba tabora, ali je za razliku od meča sa Barselonom pre tri dana, sada ekipa Janisa Sferopulosa bila pribrana i uknjižila pobedu koja im višestruko znači.

Energično, ali ne i efiksno je bila na samom startu. Zvezda je prvi poen iz igre tražila puna tri minuta, a Budućnost za sve to vreme nije uspela da napravi opipljiviju prednost. Drhtavicu u rukama su imali i jedni i drugi pošto spolja gotovo ništa nisu uspeli da ubace, ali je zato domaćin preko sjajnog ofanzivnog skoka pravio razliku. Čak duplo više uhvaćenih lopti je imao crnogorski sastav u prvih deset minuta, što mu je omogućilo i da lake poene pod košem upišu Alen Omić, Kenan Kamenjaš, ali najviše Nikola Tanasković.

Rastrčao se u uvodna dva minuta i Jogi Ferel koji obožava da igra protiv beogradskih večitih. Ipak, to je bilo kratkog daha. Najviše dobrih stvari za crnogorskog šampiona je uradio Flečer Megi. Jedan od najboljih šutera u ligi je dozvolio svom timu da se nešto prijatnije oseća na šutu za tri jer su uz njega sa ovalne polukružne linije pogađali i Rašid Salomon i Mekinli Rajt tako da je sredinom drugog kvartala sa minimalnog plusa, domaćin došao na dvocifreni.

Jasni su bili znaci umora u kretnjama gostiju, ali i neodgovornost u igri u većem delu prvog poluvremena. Jago dos Santos i Ajzea Kenan su se ispucavali kao da su na treningu, ali ništa nisu mogli da ubace. Mada, praktično niko kod crveno-belih nije bio šuterski raspoložen u prvih 20 minuta. Dovoljno je videti podatak da je Zvezda sa 6,75 metara šutirala 3/15!

Još kada se na to doda i kritično loš skok koji je nešto kasnije popravio uvek borbeni Bolomboj, još je i rezultat od 37:33 bio dobar za aktuelnog šampiona.

U par navrata je ekipa Andreja Žakelja imala deset poena suficita, ali uvek je iz tajmauta Zvezda nalazila način da odgovori. Teodosić je imao nekoliko dodavanja sa druge planete, dok je Kodi Miler-Mekintajer definitivno bio najviđeniji od svih u gostujućem timu pošto je radio praktično sve. U svom fazonu. Poenitao, asistirao, skakao.

Usledila je reakcija Sferopulosovih momaka po povratku iz svlačionice. Serijom 7:2, Zvezda je nakratko vratila suficit na svoju stranu. Ali, baš nakratko. Kenan je pogodio trojku iz četvrtog pokušaja, ali je onda u sledečem napadu odmah zabrljao i izgubio loptu. Za tili čas je domaćin vratio plus (46:42), dok su Beograđani opet mnogo štucali.

I onda, negde na četiri minuta pre kraja treće deonice, desile su se dve situacije koje su determinisale konačan epilog meča. Najpre je povredu kolena i to po svemu sudeći teže prirode, doživeo Bolomoj prilikom proklizavanja na bloku, da bi odmah potom usledio kraći prekid zbog odluke arbitara da iz hale udalje prvog čoveka kluba, Željka Drčelića.

Nije poznat razlog, ali se može pretpostaviti da je nešto dobacivao sudijskoj trojci. I potrajalo je to dosta, jer je rasprava trajala nekoliko minuta. Na kraju je ipak uz dosta nervoze, Drčelić napustio parket, kao i Bolomboj koji nije mogao da hoda pa je iznet uz pomoć Ognjena Dobrića i Dejana Davidovca, dvojca koji je ovaj meč gledao u civilu.

Kada su se dešavanja opet preumserila na parket, važne poene koji su održavali Zvezdu u pristojnom deficitu su dali Nedović i Miler-Mekintajer, ali je usledio novi šok kada je Rajt sa nekih devet metara uz zvuk sirene pogodio tricu kojom se u odlučujućih deset minuta otišlo sa prednošću Budućnosti od 58:52.

Nije to naravno, ništa značilo. Imalo je još puno da se igra. I ta konstantacija se pokazala kao ispravna odmah na startu kada je Nedović sa dve veličanstvene trojke u visokom luku vratio egal. Nije ga bilo protiv Barselone, ali je večeras bio opet onaj pravi. Pokušale su i protivničke pristalice da ga uvredljivim povicima izbace iz takta, ali to mu je dalo samo još više goriva. Sevnula je još jedna trojka u lice Matea Drežnjaka za 65:68 na šest minuta do kraja. Tajmaut je zatražila klupa domaćina, ali onda su sudije proglasile novi prekid i nisu htele da se vrate na parket dok se deo tribina ne isprazni. Nulta tolerancija će ove sezone biti prema ovakvim huliganskim ispadima, verbalnim ili fizičkim - to je jasno i to je pohvalno.

Nakon 20-minutnog prekida, meč je nastavljen. I bio je smušen kao onda na početku. Očekivano. Previše se toga izdešavalo. To se videlo i po tome što je Rajt promašio dva slobodba bacanja u vrlo važnim trenucima kada je svaki koš vredeo duplo.

Ipak, skratila se ruka i Plavšiću, Mileru-Mekintajeru i Kaliniću u završnici, ali zato promašeni penali nisu obeshrabrili Rajta da nastavi sa nadiranjem na koš crveno-belih. Jako bitnu poludistancu je pogodio na nešto više od minuta do kraja. Jedan poen za pet minuta je dala Zvezda, međutim kada je trebao ukazao se ponovo sjajni Nedović. Trojka za novo vođstvo na 45 sekundi do kraja. Ipak, odgovor je ponovo imao Rajt.

I mogao je da bude apsolutni junak, ali je njegov prodor u poslednjem napadu zaustavljen na obruču, a sa druge strane je pre toga poklon penale dobio Teodosić i njima zapravo stavio tačku na triler u Podgorici.

Ostaje da se vidi kakva je težina povrede Bolomboja, i da li će crveno-beli sa velikim hendikepom put Madrida gde ih u četvrtak (20.45) očekuje evroligaški duel sa Realom.

BUDUĆNOST - CRVENA ZVEZDA 73:75

(17:16, 20:17, 21:19, 15:23)

Dvorana: "Morača"

Gledalaca: 4.210

Sudije: Saša Pukl, Josip Radojković, Denis Hadžić

Budućnost: Salomon 5, Ilić 2, Megi 12, Slavković 3, Tanasković 8 (8sk.), Ferel 5, Jovanović 3, Drežnjak, Omić 9 (6sk.), Rajt 20, Azubike, Kamenjaš 6 (11sk.)

C. zvezda: Miler-Mekintajer 13 (7sk., 7as.), Kenan 6, Teodosić 6, Mitrović, Lazić, Kalinić 5 (5sk.), Daum 3, Bolomboj, Giedraitis 7, Plavšić 3, Nedović 24 (6/8 za tri), Dos Santos


ABA LIGA – 5. KOLO

Petak

Igokea – Cedevita 91:78

/Simanić 22 – Robinson 19/

FMP – Cibona 89:84

/Rebec 23 – Bundović 26/

Subota

Mornar – Borac Mozzart Bet 90:98

/Dženkins 22 – Jošilo 23/

Split – Mega 90:80

/Šorter 22 – Kondić 19/

Nedelja

Dubai - Spartak 80:79

/Bertans 17 - Kadžami-Kin 16/

Zadar - Partizan Mozzart Bet 71:75

/Mihailović 29 - Bonga 16/

Krka - SC Derbi 97:91

/Garsija 19 - Nikolić 21/

Ponedeljak

Budućnost - Crvena zvezda 73:75

/Rajt 20 - Nedović 24/

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Budućnost PodgoricaABA liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Ostale vesti


Najviše komentara