Detalj sa utakmice (© Star Sport)
Detalj sa utakmice (© Star Sport)

Nedović bombom iz ugla utišao 18.000 partizanovaca - Zvezdi istorijski derbi

Vreme čitanja: 5min | čet. 08.12.22. | 22:25

Veličanstvena pobeda Crvene zvezde 76:73. Nemanja Nedović pogodio trojku za pobedu.

Ostaće upamćeno da je istorijski večiti derbi u Evroligi rešio Nemanja Nedović. U fantastičnom meču u kojem je kompletna Evropa mogla da uživa u borbi večitih rivala u prepunoj dvorani, ali na kraju pamtiće se hladnokrvnost beka Crvene zvezde koji je dve sekunde pre kraja pogodio trojku iz ugla za muk u dvorani u kojoj je bilo preko 18.000 navijača - 76:73.

Nedeljama se pričalo o večitom derbiju u elitnom takmičenju. Ali, na kraju bila je to predstava za ponos. Svi su mogli da vide kako izgleda pravi sportski rat na terrenu bez incidenata i ubačenih predmeta, a u takvoj utakmici, igrači su pokazali pravo lice. Borba, sjajni potezi, preokreti i na kraju ono najbolje - koš za pobedu. Ovoga puta u korist Crvene zvezde, s Nemanjom Nedovićem, najboljim igračem na parketu.

Izabrane vesti

Okončao je susret sa 20 poena. Pratio ga je Luka Vildoza sa 14, a dvocifren je bio još Filip Petrušev čija je energija preokrenula meč u drugoj deonici. On je okončao meč sa 10 poena i četiri skoka.

Partizan Mozzart Bet ponovo ima za čime da žali. Produžila se serija poraza, ali ono što više boli je činjenica da su crno-beli otvorili meč izvanredno, imali su i dvocifrenu prednost, ali intenzitet odbrane je opao i na kraju je sve rešeno u dramatičnom finišu gde je Zvezda imala više živaca.

Kevin Panter je prednjačio u porazu sa 15 poena, ali je promašio četiri od pet šuteva za tri. Jam Madar je imao 14, Joanis Papapetru 13, a Matijas Lesor 11 poena i 10 skokova.

Koliko god su igrači večitih rivala navikli na vatrenu atmosferu, niko na parketu nije mogao da ostane ravnodušan na istinsku "grmljavinu" oko terena. Nisu se ruke opustile u prva tri minuta, a upečatljiva je bila energija crno-belih. Odigrali su odbrannu kakva do sada nije viđena ove sezone, neprestani pritisak po celom terenu je definitivno usporio večitog rivala koji je ubacio samo četiri poena za pet minuta, dok je Partizan preko Lesora, Pantera i Ledeja imao velikih 16:4. Najveći problem u ekipi Duška Ivanovića bili su procenti šuta. Sedam ispaljenih šuteva za tri poena, a nijedna pogođena. Nije ni Partizan bio puno bolji, samo je Panter pogodio jedan šut van linije 6,75, ali zato neverovatna dominacija Lesora u reketu je donela devet poena prednosti 20:11.

---------------------------------

PARTIZAN MOZZART BET - CRVENA ZVEZDA 73:76

/20:11, 13:29, 19:14, 21:22/

Štark arena, Beograd;

Gledalaca: 18.340;

Sudije: Huan Karlos Garsija, Robert Lotermozer, Gitis Vilijus.

PARTIZAN MOZZART BET: Vukčević 2, Ledej 4, Panter 15 (1/5 za tri), Smailagić 2, Papapetru 13 (6sk), Egzum 5, Brodzijanski -, Naneli -, Lesor 11 (10sk), Trifunović 2, Anđušić 5, Madar 14 (1/6 za tri).

CRVENA ZVEZDA: Holand -, Vildosa 14 (6as, 4sk, 4uk), Lazarević 2, Mitrović 4, Lazić 3, Martin 8 (7sk), Dobrić 9, Nedović 20 (1/7 za tri), Marković -, Kuzmić -, Petrušev 10, Bentil 6.

---------------------------------

Koliko su crno-beli bili bolji u prvoj deonici, toliko je Zvezda blistala u drugoj. Nije ni moglo da se očekuje na ovoj utakmici da se crveno-beli predaju bez ispaljenog hica. Očigledno je Ivanović u nastavku posložio petorku po meri, a iks faktor je bio Filip Petrušev. Srpski reprezentativac uneo je preko potrebnu eneriju i trojkom za izjednačenje (22:22) je podigao čitavu ekipu na noge. Bio je to samo početak furiozne serije Zvezde u ovoj deonici u kojoj su ubacili čak 29 poena. Sav intenzitet u odbrani crno-belih je nestao, a večiti rival je to iskoristio da stekne sedam poena prednosti na poluvremenu – 40:33. Da nije bilo Jama Madara i njegovih porodora do koša, Zvezda bi već tada imala dvocifrenu prednost.

Panter je otvorio drugo poluvreme poenima, ali vrlo brzo u prvi plan je izbio već pominjani Madar. Bila je to deonica u kojoj je mladi Izraelac u potpunosti pokazao raskošan napadački talenat. Pogađao je sa distance, pronalazio put do koša i skoro sam vratio svoj tim u igru. Crno-beli su na kratko došli i do preokreta, ali Nedović i Vildoza su tada osetili da moraju da uzmu loptu u svoje ruke. Upravo je Nedović poravnao na 50:50, a kada je Lesor u narednom napadu napravio grešku u koracima, ponovo je Nedović pronašao rupu u odbrani i efektnim polaganjem ponovo vratio prednost crveno-belima u poslednjem minutu treće deonice.

Sve je nekako išlo ka tome da se ponovi prethodni derbi iz ABA lige kada je viđen egal preko 30 minuta, a onda je Zvezda stisla gas i prelomila susret bez većih problema.

Sada je četvrta deonica počela rezultatskom klackalicom. Prvo je Petrušev efektno zakucao. Anđušić je imao spreman odgovor. Posle serije promašaja sa distance, pogodio je trojku na veliko oduševljenje većine u dvorani za minimalnu prednost crno-belih. Za nijansu osetniju prednost doneo je Papapetru trojkom, ali onda dve izgubljene lopte i novi dobri poeni Zvezde preko Vildoze i Mitrovića. Međutim Tristan Vukčević je sjajnim mkinijaturama naterao Duška Ivanovića da pozove minut odmora pri rezultatu 67:65 na pet minuta pre kraja susreta. Može bez ikakvih problema da dobije epitet iks faktora crno-belih u poslednjih pet minuta. na dva poena dodao je izvanrednu blokadu posle koje je klub iz Humske poentirao i otišao na u tom momentu se činilo velikih šest poena prednosti.

Na trenutak je publika pomislila da je gotovo i da je pitanje pobednika rešeno. Ali tako nije mislio Vildoza. Za tren oka Zvezda uzvraća, a Argentinac pogađa trojku za 71:70 i tajm-aut Obradovića. Osetio je momenat Vildoza, već u narednom napadu Zvezde je ponovo pogodio i tako anulirao poene Papapetrua. U poslednjih 80 sekundi ušlo se sa 73:73.

A onda... odlučujući momenat - trojka Nemanje Nedovića. Vildoza je krenuo u prodor i nesebično pronašao srpskog reprezentativca koji je spremno čekao u uglu. Hladnorvno je Nedović ispalio trojku za muk preko 18.000 navijača Partizan Mozzart Beta.

EVROLIGA - 12. KOLO

Četvrtak

Alba – Fenerbahče 75:104

/Smit 15 – Gudurić 13/

Panatinaikos – Olimpija 90:77 (72:72)

/Bejkon 31 – Mitru Long 16/

Makabi Tel Aviv – Valensija 84:68

/Braun 15 – Lopez Arostegi 15/

Partizan Mozzart Bet – Crvena zvezda 73:76

/Panter 15 – Nedović 20/

Real Madrid – Monako (U TOKU)

Petak

19.00: (2,15) Žalgiris (14,5) Anadolu Efes (1,80)

20.00: (1,25) Olimpijakos (17,0) Virtus Bolonja (4,40)

20.30: (1,05) Barselona (27,0) Asvel (10,0)

20.30: (1,45) Baskonija (15,0) Bajern (3,05)

*** Kvote su podložna promenama



tagovi

KK PartizanKK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara