Ne može se protiv Pešićeve Barse! PAO pokušao preko Fredeta i Kalatesa, Španci im vratili trojkama

Vreme čitanja: 4min | pet. 13.12.19. | 22:58

Zeleni iz Atine pružili sjajan otpor favorizovanim Špancima

Procvetao je Panatinaikos od kako se na klupu vratio stari znanac, Rik Pitino, ali protiv Barse večeras nije mogao. Doduše, nije dopustio Svetislavu Pešiću ni da samo lagodno sedi na klupi, već je s vremena na vreme pokušao dodatno da mu podigne pritisak. Njegovi košarkaši su se lavovski borili, imali su odgovor na skoro svaku seriju Barselone i držali su se u igri do samog kraja. Ali, poklekli su pred rafalnom paljbom domaćih u Blaugrani. Sa tim, ipak, nisu mogli da se nose – 98:86.

Pogodili su košarkaši Svetislava Pešića veoma vredne četiri trojke u uvodnih pet minuta poslednje deonice, što im je faktički i otvorilo vrata ka velikom trijumfu protiv Zelenih pred svojim navijačima. Koliko god da su gosti iz Atine pokušavali da se vrate natrag i koliko god prilazili na posed zaostatka, uvek bi ih u tom trenutku sasekla neka trojka na drugoj strani terena. I nisu domaći ni birali preko koga će da je postignu, svi su bili u igri.

Izabrane vesti

Meč je bio na koncu sve do pred sam kraj, kada je Barsa konačno uspela da zada konačan udarac i manjom serijom otišla na dvocifrenu prednost. Počeli su tada košarkaši Panatinaikosa da pokušavaju sa nekim nerezonskim šutevima, pošto je bilo očito da je nervoza ušla pod kožu, ali ništa nije funkcionisalo. Prosto, Barsa je imala više snage za završnicu. Protiv Pešićevih momaka se tada nije moglo.

U čitavoj ovoj zbrci, teško je i izdvojiti košarkaša Barselone koji je pružio najbolju partiju. Doduše, najefikasniji bio je Nikola Mirotić sa 23 poena, ali odlične partije kada je bilo najvažnije pružili su Malkolm Dilejni sa 17 poena i Brendon Dejvis sa 12. Sa druge strane, Zeleni su pokušali preko Džimera Fredeta koji je došao do 19 poena, te Nika Kalatesa koji je završio sa 13 poena i 13 asistencija da promene stvar, ali to jednostavno nije bilo dovoljno.

Sam početak susreta nagovestio nam je da ćemo na istoku Španije večeras gledati pravi revoleveraški obračun dve izuzetno raspoložene šuterske ekipe. Bolje ga je otvorila Barselona, koja je odmah na startu napravila seriju 10:2, ali se kasnije pokazalo da je ona bila kratkog daha. Nekoliko puta su domaći odlazili na po devet poena prednosti, ali su Zeleni svaki put uspevali da uzvrate i da u meč unesu dodatnu tenziju i neizvesnost.

I u drugoj četvrtini gledali smo istu priču. Nije uspevao PAO nijednom da povede, zapravo to nije uspeo da učini nijednom do samog kraja meča, ali je konstantno odavao utisak ekipe koja može do preokreta i pobede. Imali su Zeleni neku posebnu energiju večeras u Barseloni i bilo ih je uživanje gledati, uostalom, kao i košarkaše Barselone. Španski sastav je tako na poluvreme otišao sa skoro dvocifrenom prednošću – 55:47.

Treća četvrtina donela nam je baš ono što se i očekivalo. Znatno angažovaniju i energičniju igru gostiju. Očigledno je Rik Pitino u svlačionici uspeo da promrda svoje košarkaše koji su preko Fredeta i Kalatesa u nekoliko momenata izgledali kao tim koji godinama unazad igra zajedno, a ne na sastav koji je do pre samo nekoliko nedelja više ličio na tim koji će se jedva izboriti za mesto u plej-ofu. Spustili su Zeleni razliku u jednom trenutku na samo dva poena, ali je Barsa tada ponovo upalila motore i malo po malo, otišla je osam poena ispred pred poslednjih deset minuta košarke.

A onda, rafalna paljba u četvrtoj četvrtini, koja je faktički i presudila Zelenima iz Atine. Krenuli su sa distance u ovom delu igre da pogađaju Dilejni, Oriola i Hanga, ali je u tome najviše prednjačio Amerikanac, koji je postigao tri trojke iz tri pokušaja u ovom periodu. Nije ni Panatinaikos igrao loše. Naprotiv, konstantno su imali odgovor, uglavnom iz reketa, na drugoj strani, ali to nije bilo ni izbliza dovoljno da se prednost u Blagurani istopi. Svetislav Pešić je sve pratio sa ozbiljnim izrazom lica, iako je u poslednjih nekoliko minuta mogao u potpunosti da se opusti, jer je sve bilo rešeno.

No, posle svega ovoga jedna stvar je jasna – Barsa ponovo preti vrhu. Svetislav Pešić želi to prvo mesto na kraju sezone. Zeleni će morati da čekaju neku drugu šansu.

EVROLIGA - 13. KOLO

Četvrtak
Himki - Alba 104:87
/Buker 24 - Giedraitis 17/

Fenerbahče -  Efes 73:81
/Vilijams 16 - Larkin 20/

Crvena zvezda -  Baskonija 64:72
/Braun 20 - Stauskas 22/

Makabi - CSKA 90:80
/Vilbekin 22 - Džejms 22/

Real Madrid - Olimpijakos 93:77
/Kozer 18 - Čeri 12/

Petak
Žalgiris - Valensija 82:86
/Ulanovas 16 - Labejri 22/

Bajern - Zenit 77:69
/Lučić 17 - Renfro 18/

Asvel - Armani 89:82
/Lajti 19 - Skola 14, Micov 7/

Barselona - Panatinaikos 98:86
/Mirotić 23 - Fredet 19/

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: MN Press

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara