(©Reuters)
(©Reuters)

NBA vodič MOZZART sporta: Pojačanja, oslabljenja, iznenađenja, očekivanja...

Vreme čitanja: 14min | sub. 28.11.20. | 10:47

U prvom delu predstavljamo vam ekipe iz Istočne konferencije

NBA sezona je pred vratima. Za manje od mesec dana igraju se prve utakmice, trening kampovi počinju sledeće nedelje, a poslednjih petnaestak dana dogodilo se mnogo zanimljivih trejdova, potpisa slobodnih igrača, održan je i draft.

MOZZART sport vam u velikom pregledu donosi šta je napravio svaki od 30 timova u prelaznom roku, koga je "pokupio" na draftu, koga putem trejdova ili na slobodnom tržištu, s kim je produžio ugovor, ali i bez koga je ostao. Ukratko – sve na jednom mestu - danas Istok, sutra Zapad.

Izabrane vesti

 ATLANTA HOKS

Draft: Onjeka Okongvu (6. pik), Skajlar Mejs (50. pik)

Došli/free agency: Bogdan Bogdanović (4 godine/72.000.000 dolara), Danilo Galinari (3 godine/61.500.000 dolara), Režon Rondo (2 godine/15.000.000 dolara), Kris Dan (2 godine/10.000.000 dolara), Solomon Hil (1 godina/nepoznat iznos)

Došli/trejd: Toni Snel (Detroit), Kajri Tomas (Detroit)

Otišli: Džef Tig (Boston), Divejn Dedmon (Detroit), Aleks Len (Toronto), Dejmian Džons (Feniks)

Atlanta je jedna od ekipa koja je odlično odradila prelazni rok. Hoksi su poslednjih nekoliko godina sakupljali pikove i mlade igrače, a kada su dobili Treja Janga i Džona Kolinsa kao mlade nosioce igre, odlučili su da ih okruže iskusnim i odličnim igračima. Uspeli su da dovedu Bogdana Bogdanovića i teoretski ga "otmu" Milvokiju, a tu je i Danilo Galinari. Njih dvojica će doneti veliki napredak ekipi u fazi napada, a Hoksi računaju da će veteran Režon Rondo, te Kris Dan i Toni Snel popraviti i fazu odbrane. Tu će ipak Atlanta imati mnogo problema jer njihovi glavni igrači nisu baš najbolji na toj strani terena, ali tek ćemo da vidimo kako će biti na parketu. Van njega posao je odlično odrađen - dva Evropljanina su svakako pojačanja, Rondo je u plejo-fu pokazao da još nije za penziju, a Dan je jedan od najboljih odbrambenih bekova u Ligi. Atlanta je sigurno jedan od pobednika svega šta se događalo poslednjih desetak dana, a mogla bi da bude jedna od zanimljivijih ekipa za gledanje.

BOSTON SELTIKS

Novi ugovori: Džejson Tejtum (5 godina/195.000.000 dolara)

Draft: Eron Nesmit (14. pik), Pejton Pričard (26. pick), Jem Madar (47. pik)

Došli/free agency: Tristan Tompson (2 godine/19.000.000 dolara), Džef Tig (1 godina/nepoznat iznos)

Otišli: Gordon Hejvord (Šarlot), Enes Kanter (Portland), Bred Vonamejker (Golden Stejt), Vensan Poarje (Oklahoma)

Boston se pre drafta spominjao kao ekipa koja bi mogla da menja svoja tri pika prve runde (14, 26. i 30.) za jedan bolji, ali se to nije dogodilo. Pričalo se i o tome da će pokušati da dovede Majlsa Tarnera iz Indijane, ali ni to se nije dogodilo, a na kraju se desilo ono što je malo ko očekivao - Gordon Hajvord je odbio poslednju godinu ugovora, izašao na tržište i potpisao za Šarlot. Njegova epizoda u Bostonu je bila obeležena povredama, ali sigurno će nedostajati Seltiksima u sledećoj sezoni, posebno jer nije dovedena prava zamena. Ruki Eron Nesmit to sigurno još nije. Boston je doveo dva dobra igrača za rotaciju - Tompson bi im mogao da donese stabilnost na poziciji centra koju prošle sezone nisu imali, a Tig je sigurno bolji u ulozi plejmejkera s klupe od Vonamejkera. Ipak, odlazak Hejvorda ipak donosi mali minus.

BRUKLIN NETS

Novi ugovori: Džo Heris (4 godine/75.000.000 dolara), Tajler Džonson (1 godina / 2.028.594 dolara)

Draft: Redži Peri (57. pik)

Došli/free agency: Džef Grin (1 godina/2.600.000 dolara)

Došli/trejd: Lendri Šamet (LA Klipers), Brus Braun (Detroit)

Otišli: Džanan Musa (Detroit), Geret Templ (Čikago)

Najvažnija činjenica za Bruklin je da će Kevin Durent najzad da zaigra, a s njim i Kajrijem Irvingom Netsi postaju jedan od velikih favorita na Istoku. Ali, to možda neće biti jedine dve velike zvezde u Bruklinu. Džejms Harden je zatražio trejd iz Hjustona, Bruklin je tim u kojeg bi želeo da dođe. To se još nije dogodilo, ali ne znači da neće jer Netsi stvarno imaju mogućnost da za Hardena ponude odličan paket koji uključuje Karisa Laverta, Spensera Dinvidija i(li) Džereta Alena. S obzirom na činjenicu da se verovatno još vode pregovori, Bruklin je bio relativno miran ovih dana. Ipak, može se reći da su pojačali rotaciju, jer su Džef Grin, Lendri Šamet i Brus Braun igrači koji su pokazali da mogu da imaju ulogu u ozbiljnom timu. Netsi su dali novi ugovor, i to prilično veliki, Džou Herisu pa je ekipa praktično ista kao lane - jezgro je ostalo na okupu, dolazi Durent, a imaju i nove zanimljive igrače u rotaciji. Na papiru izgledaju dobro, još ako Harden da dođe...

ŠARLOT HORNETS

Novi ugovori: Bizmak Bijombo (nepoznati detalji)

Draft: Lamelo Bol (3. pik), Vernon Keri (32. pik), Nik Ričards (42. pik), Grent Riler (56. pik)

Došli/free agency: Gordon Hejvord (4 godine/120.000.000 dolara)

Otišli: Dvejn Bejkon (Orlando), Bili Ernagomez (Nju Orleans)

Majkl Džordan je odlučio da se kocka. Šarlot je prošle sezone, pogotovo u prvom delu, igrao lepu košarku i trener Džejms Borego je stvorio dobar mladi tim s potencijalom za budućnost. Sada mu je Džordan dodao Gordona Hejvorda za kojeg je izdvojio neverovatnih 120.000.000 dolara što je stvarno veliki iznos kada se zna da je šuter imao dve teške povrede poslednjih godina. Odličan je to bio igrač pre tih problema sa povredama, ali je pitanje može li da se vrati bar blizu te forme. Uz to, Šarlot je na draftu uzeo Lamela Bola, verovatno najboljeg igrača kojeg su mogli da pokupe s treće pozicije, ali igrača na poziciji koju pokrivaju Divonte Grejem i Teri Rozijer tako da bi neko od njih mogao uskoro da ode iz kluba. Teško je prognozirati kako će se ovo kockanje završiti - Hejvordu je u pitanju zdravlje, a Bolu prilagošavanje na ekipu, jer je on igrač koji teško može značajno da promeni stil. Ukoliko se obojica “skockaju“, moglo bi to da bude dobro, ako ne, Šarlot će zapasti u probleme.

ČIKAGO BULS

Novi ugovori: Denzel Valentajn (1 godina/4.700.000 dolara) 

Draft: Petrik Vilijams (4. pik), Marko Simonović (44. pik)

Došli/free agency: Geret Templ (1 godina/5.000.000 dolara), Noa Vonle (1 godina/nepoznat iznos), Zek Norvel (1 godina/nepoznat iznos)

Otišli: Kris Dan (Atlanta)

Čikago je uglavnom mirovao poslednjih 10-ak dana. Spominjalo se kako bi na draftu mogao da pokuša da dođe do prvog ili drugog pika, pa da će četvrtim da uzme Denija Avdiju. Ali, na kraju su se odlučili na Petrika Vilijamsa, mladića od kojeg ne može mnogo da se očekuje u debitantskoj sezoni. Bulsi imaju mlado jezgro, najzad su dobili i pravog trenera - Bilija Donovana. Pred njim je zadatak da složi dobru ekipu na krilima Zeka Lavina, Laurija Markanena, Kobija Vajta i Vendela Kartera. Neku veliku pomoć ovog leta nisu dobili. Tek je Templ igrač koji može da ima ima dobrih 10-15 minuta.

 

KLIVLEND KAVALIRS

Novi ugovori: Metju Delavedova (1 godina/2.300.000 dolara)

Draft: Ajzak Okoro (5. pik)

Došli/free agency: Demjin Dotson (2 godina/4.000.000 dolara)

Došli/trejd: Džaval Mekgi (LA Lejkers), Rejžon Taker (Juta)

Otišli: Tristan Tompson (Boston), Džordan Bel (LA Lejkers), Alfonso Mekini (LA Lejkers)

I Klivlend se odlučio na mirovanje, što nije ni čudno s obzirom da su bili nakrcani lošim ugovorima. Jednog od njih su se rešili, Tristan Tompson je potpisao za Boston, ali tu je i dalje Andre Dramond, pa neće mnogo izgubiti na poziciji centra. Kavsi su u pomaganju Lejkersima da dovedu Marka Gasola uzeli Džavala Mekija. što je posao koji se u NBA redovno radi pa ne treba nikoga da čudi. Jedini pravi dolazak je Dotson koji može da pomogne u rotaciji na bekovskim pozicijama, a vide će se šta može i ruki Ajzak Okoro. Klivlend u sezonu ulazi sa željom da se vidi koliko mogu mladići Kolin Sekston i da li Džedi Osman neko na koga tim može da se osloni i da li je moguće da se trejduje Kevin Lav. Sledećeg leta će imati veliki prostor za dovođenje igrača.

DETROIT PISTONS

Draft: Kilijan Hejs (7. pik), Ajseja Stjuvart (16. pik), Sadik Bej (19. pik), Sejben Li (38. pik)

Došli/free agency: Džeremi Grent (3 godine/60.000.000 dolara), Mejson Plamli (3 godine/25.000.000 dolara), Džalil Okafor (2 godine/3.900.000 dolara), Džoš Džekson (2 godine/3.400.000 dolara), Vejn Elington (2 godine/2.600.000 dolara)

Došli/trejd: Džanan Musa (Bruklin), Delon Rajt (Dalas), Rodni Mekgruder (LA Klipers), Divejn Dedmon (Atlanta), Zair Smith (Filadelfija)

Otišli: Kriščan Vud (Hjuston), Luk Kenard (El-Ej Klipers), Brus Braun (Bruklin), Toni Snel (Atlanta), Lengston Gelovej (Feniks), Derik Volton (Filadelfija)

Pistonsi su radili mnogo čudnih stvari poslednje dve nedelje. Odmah po otvaranju slobodnog tržišta potpisali su Mejsona Plamlija i Džalila Okafora, a kako su pre toga na draftu uzeli Ejseja Stjuarta, nikome nije bilo jasno šta će im toliko centara. Bio je tu i Toni Bredli, ali njega su prosledili Filadelfiji. Osim tih centara, skupo su platili Džeremi Grenta koji tek treba da potvrdi može li da bude jedan od nosioca igre. Na draftu su uzeli francuskog plejmejkera Kilijana Hejsa koji bi trebao da pomogne Deriku Rouzu. Aktivno razdoblje Troj Viver, novi GM kluba koji je došao iz Oklahome, zaključio je mnoge poslove u kojima je dovodio takozvane "second draft" igrače - one koji se nisu iskazali u prvim godinama ugovora, ali kojima se isplati dati barem još jednu šansu. Pistonsi takvih igrača sada imaju mnogo, videćemo hoće li od nekoga od njih da profitiraju, a navijačima ovog tima će biti teško da gledaju svoju ekipu na početku ove sezone jer u njoj neće biti gotovo nikoga iz prošle. Zanimljivo je da Pistonsi nisu zadržali Kriščana Vuda, a on nije bio mnogo skuplji od kombinovanog ugovora za Plamlija i Okafora. Nedostajaće će i Kenard koji će pomoći Klipersima u lovu na prsten.

INDIJANA PEJSERS

Novi ugovori: Džastin Holidej (3 godine/18.000.000 dolara), Džakar Sampson (1 godina/1.900.000 dolara)

Draft: Kesijus Stenli (54. pik)

Došli/free agency: Kelan Martin (2 godine/nepoznat iznos)

Došli/trejd: Džejlen Lekve (Feniks)

Otišli: Ti-Džej Lif (Oklahoma)

O Pejsersima se mnogo pisalo pre nego je počeo prelazni rok, ponajviše zbog mogućih trejdova Majlsa Tarnera i Viktora Oladipa, ali na kraju se u Indijani nije dogodilo ništa. Ekipa je, za sada, ostala na okupu, ali moguće je da se sledećih dana ipak ponešto promeni. Ne znamo šta će biti s Oladipom, ali Tarner je višak pored Domantasa Sabonisa, a za njega Pejsersi mogu da pazare sasvim dobar paket.

MAJAMI HIT

Novi ugovori: Bem Adebajo (5 godina/163.000.000 dolara), Goran Dragić (2 godine/37.400.000 dolara), Majers Lenard (2 godine/20.000.000 dolara), Judonis Haslem (1 godina/2.600.000 dolara)

Draft: Prešs Akiuva (20. pik)

Došli/free agency: Ejveri Bredli (2 godina/11.600.000 dolara), Moris Harkles (1 godina/3,600.000 dolara)

Otišli: Džej Krauder (Feniks), Derik Džons (Portland), Solomon Hil (Atlanta)

NBA finalisti su se orijentisali na produženja saradnje. Odmah su potpisali novi ugovor s Dragićem, zatim i s Lonardom kojem su dali preveliki novac, ali on se može dobro iskoristiti sledećeg leta ako se bude slagao neki trejd za Janisa Adetokunba kojeg će Majami, kao i mnogi drugi, pokušati da dovede. I legendarni Haslem će ostati još jednu sezonu, a Bem Adebajo je dobio zasluženo produženje u vidu maksimalnog ugovora. Hit se spominjao oko nekih igrača, pre svega Galinarija, ali na kraju od svega nije bilo ništa. Što se dolazaka i odlazaka tiče, Moris Harkles bi barem donekle trebalo da zameni Džeja Kraudera koji se odlično snašao na Floridi, a Ejveri Bredli donosi novu odbrambenu snagu na bekovskim pozicijama.

MILVOKI BAKS

Novi ugovori: Pet Konohton (3 godine/16.000.000 dolara)

Draft: Džordan Nvora (45. pick), Sem Meril (60. pik)

Došli/free agency: Di Džej Ogastin (3 godine/21.000.000 dolara), Bobi Portis (2 godine/8.000.000 dolara), Brin Forbs (2 godine/3.800.000 dolara), Tori Krejg (1 godina/1.700.000 dolara), Nik Stauskas (1 godina/nepoznat iznos)

Došli/trejd: Džru Holidej (Nju Orleans)

Otišli: Erik Bledso (Nju Orleans), Džordž Hil (Oklahoma), Vesli Metjus (El-Ej Lejkers), Robin Lopez (Vašington), Sterling Braun (Nju Orleans)

Nije lako biti u Milvokiju ovih dana, ali i meseci. Prvo su Baksi neslavno završili prošlu sezonu šta je inicirao sve glasnije priče kako bi Janis Adetokunbo mogo sledećeg leta da napusti franšizu, da bi zatim doživeli pravi debakl u prelaznom roku. Njega su, doduše, barem malo ispravili, ali gorak okus u ustima sigurno ostaje. Kada su objavili da su dogovorili trejd u kojem dolazi Džru Holidej, a odmah zatim i angažman Bogdana Bogdanovića, ceo NBA svet je požurio da im čestita i to bez obzira šta su za Holideja dali stvarno mnogo toga - tri pika prve runde i dve zamene pikova prve runde, a da o igračima ne pričamo. Svima je bilo jasno da se tim trejdom ne kupuje samo Džru nego i Janis koji je tražio od uprave da se promeni ekipa. S Holidejom i Bogdanom je ta promena izgledala sjajno, ali onda se dogodio preokret - srpski košarkaš nije bio uopšte kontaktiran, što je protiv NBA pravila. Odbio je odlazak u Bakse, celi posao je propao, a s Milvokijem su se počele da se zbijaju šale o neverovatnoj gluposti koju su napravili. Još je moguće da će popiti i kaznu zbog svega, ali otom-potom. Posle toga je Milvoki odradio nekoliko dobrim poteza, ali sve je ostalo u senci skandala s Bogdanom. Realno, Portis, Ogastin, Krejg i Forbs će, uz Holideja, sigurno doneti više Milvokiju nego što su donosili igrači koji su otišli, ali da li je to dovoljno za dominaciju na Istoku i borbu za titulu. Ili je ovo poslednja godina braka Janisa i Baksa?

NJUJORK NIKS

Novi ugovori: Elfrid Pejton (1 godina/5.000.000 dolara)

Draft: Obi Topin (8. pik), Imanuel Kvikli (25. pik)

Došli/free agency: Alek Burks (1 godina/6.000.000 dolara), Nerlens Noel (1 godina/5.000.000 dolara), Ostin Rivers (3 godina/10.000.000 dolara)

Došli/trejd: Omari Spelman (Minesota), Džejkob Evans (Minesota)

Otišli: Bobi Portis (Milvoki), Demjan Dotson (Klivlend), Moris Harkles (Majami), Vejn Elington (Detroit)

Najbolja stvar za navijače Njujorka je ta da su Niksi u ovom prelaznom roku odlučili da miruju. Od njih se uvek može očekivati da ća napraviti neki ludi potez kako bi osigurali poneku veliki zvezdu ili zvezdicu u tim iz jednog od najvećih košarkaških tržišta na svetu. Ali nova uprava na čelu s Lionom Rouzom se za sada nije odlučila za takav potez. Doduše, nije još kasno da se pošalje paket za Rasela Vestbruka, a najbolje od svega je što se nama čini da bi Vestbruk njima dobro i legao.

ORLANDO MEDŽIK

Novi ugovori: Majkl Karter-Vilijams (2 godine/6.000.000 dolara), Geri Klark (2 godine/4.100.000 dolara), Džejms Enis (1 godina/nepoznat iznos)

Draft: Koul Entoni (15. pik)

Došli/free agency: Dvejn Bejkon (2 godine/3.400.000 dolara)

Otišli: Di-Džej Ogastin (Milvoki), Vesli Ivundu (Dalas)

Ni u Orlandu nisu bili preterano aktivni poslednjih nekoliko nedelja. Nisu doveli nijedno važno pojačanje, a ostali su bez Ogastina koji im je bio prvi plejmejker u poslednje dve sezone. Iako on nije baš velika klasa, ipak je bio mnogo važan za njihovu igru pa će biti zanimljivo videti kako misle da ga zamene. Na Orlando još treba paziti jer nas ne bi čudilo da se odluče da naprave neki posao u kojem bi trejdovali Erona Gordona od kojeg nikako da dobiju ono šta su očekivali.

FILADELFIJA SEVENTISIKSERS

Draft: Tajris Maksi (21. pik), Ajseja Džo (49. pik), Pol Rid (58. pik)

Došli/free agency: Dvajt Hauvard (1 godina/2.600.000 dolara), Rajan Brohof (1 godina/1.600.000 dolara), Derik Volton (1 godina/nepoznat iznos)

Došli/trejd: Deni Grin (LA Lejkers), Set Kari (Dalas), Terans Ferguson (Oklahoma), Toni Bredli (Juta)

Otišli: Al Horford (Oklahoma), Džoš Ričardson (Dalas), Alek Burks (Njujork), Zair Smit (Detroit), Raul Neto (Vašington)

Kada je objavljeno da će Deril Mori, koji se na kraju prošle sezone razišao s Hjustonom, preuzeti glavnu ulogu u Filadelfiji, svi su počeli da pričaju o potencijalnim trejdovima koje će napraviti jedan od najboljih generalnih menadžera Lige, ovde u funkciji direktora košarkaških operacija. Počele su rasprave o tome je li bolje zadržati Džoela Embida ili Bena Simonsa, ali ipak je bilo jasno da će se Mori teško odlučiti da u prvoj sezoni promeni jednog od dvojice mladih igrača na kojima Fila gradi budućnost, ali i sadašnjost. Važnije je bilo da ispravi greške ranijih uprava, pre svega da proba da se nekako rešiti ugovora Ala Horforda i Tobajasa Herisa. Ovaj drugi je još u klubu. Prvi je otišao u Oklahomu, što nije previše koštalo Morija, jer je uz Horforda poslao samo jedan pik prve runde, a dobio je korisnog Denija Grina i Teransa Fergusona od koga može nešto da se izvuče. Onaj drugi trejd, u kojem je poslao Džoša Ričardsona u Dalas da bi dobio Seta Karija, mnoge je iznenadio. Ali očigledno da Mori nije računao na Ričardsona u budućnosti te nije imao nameru na kraju ove sezone da mu da novi ugovor. U Kariju je dobio ono što je i od Grina - šut spolja koji je bio veliki problem Filadelfiji poslednjih godina. Posle toga su ostale stvari kozmetičke prirode - potpisi Hauarda i Brokhofa, dovođenje Bredlija u trejdu. To su sitnice koje mogu da pomognu rotaciji Siksersa, ali najvažnije je za njihovu igru kako će da izgledaju Embid i Simons, odnosno kakvu će saradnju s njima da ima novi trener Dok Rivers. Van parketa je Mori odradio solidan posao. Teško da smo i očekivali nešto manje od njega.

TORONTO REPTORS

Novi ugovori: Fred Vanvlit (4 godine/85.000.000 dolara), Kris Bučer (2 godine/13.500.000 dolara)

Draft: Malači Lin (29. pik), Dželen Heris (59. pik)

Došli/free agency: Eron Bejns (2 godine/14.300.000 dolara), Aleks Len (1 godina/2.300.000 dolara)

Otišli: Serž Ibaka (LA Klipers), Mark Gasol (LA Lejkers)

Znali smo da će Toronto da napravi sve da zadrži Freda Vanvlita, što se i dogodilo, pa će on opet s Kajlom Laurijem da pravi zanimljiv bekovski dvojac. Reptorsi su pokušali da zadrže Serža Ibaku i Marka Gasola, a kada su videli da od toga neće biti ništa, odmah su reagovali. Dali su novi ugovor Krisu Bučeru i doveli su Erona Bejnsa i Aleksa Lena. Stabilno odrađeni posao Masajia Udžirija, čoveka o čijem se vođenju kluba može da se napiše knjiga. Taj nikada neće previše da pogreši, ako uopšte pogreši.

 VAŠINGTON VIZARDS

Novi ugovori: Davis Bertans (5 godina/80.000.000 dolara), Gerison Metjus (1 godina/nepoznat iznos)

Draft: Deni Avdija (9. pik), Kasijus Vinston (53. pik)

Došli/Free agency: Robin Lopez (1 godina/5.000.000 dolara), Entoni Gil (2 godine/2.400.000 dolara), Raul Neto (1 godina/1.800.000 dolara)

Njihov glavni zadatak je bio da zadrže Davisa Bertansa, što su i napravili, pa su mu dali jedan stvarno ludo bogati ugovor. Ovih 80.000.000 dolara najbolje pokazuje koliko u NBA ligi cene šutere, a Bertans će sada da nosi pritisak na leđima jer treba da opravda ovaj novac. Osim Bertansa, Vizardsi nisu radili neke veće poslove - u ruke im je pao Deni Avdija, kojem su prognozirali četvrti, peti izbor na draftu, pa će biti zanimljivo kako Vašington misli da posloži rotaciju na krilima u kojoma su Bertans, Avdija i Rui Hačimura. Ipak, najveća priča oko Vašingtona je potencijalni trejd Džona Vola. On zbog teške povrede nije jako dugo bio na parketima, a sada se priča kako bi mogao da napust Vizardse. Doduše, teško je naći klub koji bi uzeo njegov ugovor po kojem će do leta 2023. godine da zaradi oko 133.000.000 dolara.

Piše: Emir Fulurija


tagovi

Bogdan BogdanovićGoran Dragić

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara