Džejson Tejtum gleda sudiju (©AFP)
Džejson Tejtum gleda sudiju (©AFP)

NBA spremio značajnu promenu za trenerski 'čelendž'

Vreme čitanja: 2min | uto. 10.09.24. | 22:23

Bitna izmena u načinu funkcionisanja video pregleda

NBA liga je poznata po inovacijama i promenama koje brzo prihvati ostatak planete. Tako je pre nekoliko godina uvela 'čelendž' sistem za trenere, što je nedugo zatim postala norma za sve najjače košarkaške lige.

Kako je objavljeno na sajtu NBA lige, 'čelendž' će doživeti značajnu promenu u odnosu na dosadašnji način primene. Naime, dosad je trener mogao da uloži prigovor samo za poslednju situaciju na parketu, odnosno na poslednju sudijsku odluku. To će se od sada značajno promeniti.

Izabrane vesti

Počev sa novom NBA sezonom, treneri će imati pravo da traže 'čelendž' situacije koje su se desile pre sudijskog zvižduka. Ova odluka doneta je jednoglasno na poslednjoj sednici Borda direktora.

Takođe, prigovor će moći da se uloži u bilo kom trenutku. Na primer, moći će da se gleda da li je bio faul u akciji i sudije se nisu oglasile, a lopta kasnije završi u autu. Trener zatraži 'čelendž' da bi se utvrdilo čija je lopta pošto je lopta otišla van, a sudije mogu da gledaju da li je bilo faula u prethodnoj akciji.

Postoje naravno i određeni uslovi koji moraju da budu ispunjeni kako bi se 'čelendž' tražio po novim parametrima. Pre svega, da li su igrači uključeni u situaciju kada nije sviran faul isti ili drugi u odnosu na dalji momenat kada lopta izađe napolje, zatim koliko je vremena prošlo između nedosuđenog faula i trenutka kada lopta odlazi napolje, te kolika je distanca između te dve situacije.

Očekujte da će ova promena uskoro biti primenjena i širom planete.


tagovi

NBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara