Adam Silver (Reuters)
Adam Silver (Reuters)

NBA ponovo u Kini?

Vreme čitanja: 3min | pet. 11.10.24. | 14:30

Ne zna se kada tačno, ali tako kaže Adam Silver

Politika je nesumnjivo često umešana u sport. Možda i previše. Upravo se zbog politike utakmice NBA lige ili barem predsezonski mečevi ne igraju u Kini od 2019. Godine. I to sve zbog jedne objave na tadašnjem „tviteru“.

NBA liga je uvek bila popularna u Kini, još od kada je 2002. godine Jao Ming draftovan u Hjuston Roketse. A kako je Kina druga najmnogoljudnija zemlja planete, logično je i da ogroman broj navijača potiče upravo odavde. NBA liga je to odavno prepoznala, konstantno se radilo na promociji košarke u ovoj zemlji, najveće zvezde su redovno išle u Kinu da igraju predsezonske mečeve, bile su neretko primorane da snimaju reklame na kineskom, da tom narodu čestitaju Novu Godinu, da baš u toj zemlji održavaju svoje košarkaške kampove...

Izabrane vesti

Ipak, 2019. godine tadašnji generalni menadžer Hjuston Roketsa, Deril Mori, napravio je grešku koja je oštetila odnos NBA lige i Kine zauvek. On je, naime, postavio tvit u kome je poručio da podržava prodemokratske proteste koji su se tada dešavali u Hong Kongu. Kina je odgovorila tako što je prekšila ugovor o TV pravima i nije prenosila pojedine predsezonske mečeve.

Onda je otišla i nivo više, pa čak 18 meseci ljudi u Kini nisu mogli da gledaju najbolju košarku na svetu na televiziji „CCTV“. Tek su u martu 2022. godine Kinezi ponovo počeli da prenose NBA mečeve.


Poslednja utakmica koja je odigrana u Kini jesu dva predsezonsa susreta Bruklin Netsa i Los Anđeles Lejkersa 2019. godine. Budući da je odnos sa Kinom bio hladan, NBA je u prethodnih pet godina priprne mečeve priređivao publici u Japanu i Abu Dabiju, dok se mečevi regularnog dela sezone tradicionalno igrao u Meksiku i Parizu.

Želja da se NBA vrati u Kinu je izgleda obostrana, a tako smatra i Adam Silver, komesar lige.

Mislim da ćemo vratiti utakmice u Kinu u nekom momentu“, rekao je Silver na konferenciji sporstkog menadžmenta na Univerzitetu Kolumbija.

Dodao je da svako u NBA ligi ima pravo da iskaže svoje političko mišljenje.

Vlada Kine odlučila je da se naše utakmice ne prenose neko vreme. Mi smo to prihvatili, ali smo ostali pri svojim vrednostima, svako u našoj ligi ima pravo da govori o političkim dešavanjima i temama“, poručio je Silver.


Iako su predsezonske utakmice u NBA ligi manje-više nebitne i često dosadne, ponekad nam ti mečevi ponude i neke istorijske momente. Jedan od takvih je sigurno bio 2017. godine kada su pred kineskom publikom Golden Stejt Voriorsi protiv Minesote igrali sa velikom četvorkom u sastavu Stef Kari-Klej Tompson-Kevin Durent-Drejmond Grin koja je te sezone onda osvojila drugu titulu zaredom.

A samo godinu dana kasnije svoj debi u dresu Dalasa je imao Luka Dončić, a tada su Maveriksi bili poraženi od Džoela Embida i Filadelfije.

Kina je ogromno tržište koje je od velikog značaja za NBA, a toga je svestan i Silver. Pre će se odigrati duel na Dalekom Istoku pred ljudima koji ne znaju puno u košarci nego u Srbiji koja je „zemlja košarke“, a to je potvrdio i sam komesar lige, iako su dve najveće zvezde u ligi, Dončić i Nikola Jokić to želeli da prirerde ovdašnjim ljubiteljima "igre pod obručima".


tagovi

Adam Silver

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara