Adam Silver (©Reuters)
Adam Silver (©Reuters)

NBA neće u Evropu: Posao nije održiv ako tržište nije zainteresovano

Vreme čitanja: 2min | sre. 11.09.24. | 10:39

Ne još, a čini se ne ni u skorije vreme

Tema je to koju smo obrađivali “milion” puta. Jer iako nema sumnje da Evropa voli košarku, bolna je istina i da evropski menadžeri ne umeju da monetizuju svu tu ljubav. Finansijske nagrade čak i za titulu u Evroligi ne mogu da pokriju ni platu najskupljeg igrača i svima je jasno da košarka na Starom kontinentu neminovno vodi u minus.

“Preko bare” sasvim druga priča. Tamo je košarka biznis, tamo košarka zarađuje i mada je jasno da navijači na Starom kontinentu nikako ne bi voleli da se košarka pretvori u američki šou činjenica je da bi mnogi klubovi – ili bar njihovi vlasnici – potpisali da NBA preuzme brigu o njima, jer bi imali kakvu-takvu finansijsku sigurnost.

Izabrane vesti

Međutim, komesar NBA lige Adam Silver otvoreno kaže da se bar trenutno ne razmišlja o širenju na evropski kontinent. Tačnije, razmišlja, ali ništa konkretno ne preduzima. Iz vrlo prostog razloga: ne vidi način da se naplati.

Trenutno ne postoji konkretan plan o Evropi, osim toga što smo se saglasili da detaljno razmotrimo mogućnost”, rekao je Silver.

Ali…

Ono što vidimo kad je u pitanju nivo interesovanja za košarku nije u proporciji za komercijalnim aktivnostima”.

Silver dalje jasno pojašnjava: u SAD se na sport ne gleda samo kao na sport. Sve je biznis. I sve se planira dugoročno, tako da niko ne bude u gubitku.

Bili smo već u ovim situacijama. Ako ne možete da tržištu dokažete da možete da vodite uspešan posao onda to nije održivo”.

NBA liga je inače razmatrala i mogućnost da osnuje franšize u Sijetlu i Las Vegasu, ali je prema Silverovim rečima odlučeno da liga “nije sasvim spremna” za tako nešto.


tagovi

Adam SilverEvroliga

Obaveštavaj me

NBA
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara