Juan Nunjez (©AFP)
Juan Nunjez (©AFP)

Navarova druga revolucija: Ćerka mu dovodi dečka iz Nemačke, Kalinić sigurno ide, a ko još?

Vreme čitanja: 3min | pon. 03.06.24. | 09:48

Moguće je da ni trener neće biti isti u narednoj sezoni

Rođer Grimau na klupi, Huan Karlos Navaro na funkciji generalnog menadžera. Zvučalo je idealno, ali nije ispalo tako. Barselona je posle prošlosezonskog skraćenja budžeta odigrala godinu bez trofeja i posle poraza od Reala u finalnoj seriji ACB lige svima je jasno da ekipu čeka nova rekonstrukcija.

Prošlog leta je urađena prva, trošak je morao da se skrati, jer fudbalska sekcija više ne želi da daje koliko i do sada, pošto se u evropskoj košarci – investicija ne vrača. Šarunas Jasikevičijus je otišao sa mesta trenera, klub je napustila i prva zvezda tima Nikola Mirotić i to se osetilo na terenu. Problem je samo što Barsu opet čekaju velike promene, jer ugovori ističu trojici igrača (Nikola Kalinić, Oriol Pauli, Riki Rubio), a nije nemoguće da ode i neko od igrača koji trenutno ima garantovanu platu.

Izabrane vesti

Biće dakle i pojačanja, a prvo je već ugovoreno, mada neće odjektnuti Evropom koliko Španijom. Po uzoru na Crvenu zvezdu, Barselona je novog plejmejkera pronašla u nemačkom Ulmu. Što govori zašto neće odjeknuti u Evropi. Ali rekosmo već, hoće u Španiji, jer je u pitanju bivši igrač madridskog Reala Huan Nunjez.

Real je napustio pre dve sezone jer zbog žestoke konkurencije nije mogao da računa na veću minutažu. Zbog odsustva Rikija Rubija imao je značajnu minutažu na prošlogodišnjem Mundobasketu i opravdao je očekivanja. U Ulmu je ove sezone prosečno beležio 9,4 poena uz 4,6 asistencije, 3,5 skokova i 1,4 ukradene po meču.

Sutra će proslaviti 20. rođendan, ima 191 cm i enorman prostor za napredak. A, ima i jednu od Navarovih ćerki za devojku. Sigurno je imalo uticaja. Mundo Deportivo tvrdi da je posao završen, jer je i Real odbio da iskoristi pravo preče kupovine.

Što se tiče ostalih?

Neće to biti revolucija, bitne su nam dve ili tri pozicije”, tvrdi Navaro, mada i sam priznaje da prvo treba da se priča o budućnosti trenera Grimaua.

Moraćemo da razmislimo, da razgovaramo. Nije sve njegova krivica. Nešto je i do igrača koji nisu ispunili očekivanja. I mi smo kao klub grešili. Moramo da učimo. Nemam trenutno odgovor, ali biće promena svakako”.

Jedna je sigurna. Kalinića nije bilo ni na klupi u trećoj utakmici serije sa Realom i Navaro je otvoreno rekao da Nikolana terenu ne izgleda dobro već neko vreme”. Odbio je da odgovori da li je Kalinićevo “proterivanje” u vezi sa njegovim osmesima u trenucima kada je Real vodio u drugoj utakmici serije.

Pitanje je i šta će biti sa Rubiom. On je u avgustu uzeo odmor kako bi se izborio sa psihčkim problemima. Napustio je NBA, tek u februaru se vratio u Barselonu i prvo će se gledati u kakvom mu je stanju glava. Tek onda će se pričati o košarci.

Nemam pojma. Ne želim da donosim odluke vruće glave. Želim se ohladim par nedelja, pa da sve procenim”, rekao je Rubio.

Ugovore do 2025. imaju Rokas Jokubaitis i Oskar Da Silva, ali njih dvojica su potpuno podbacili i ako stignu zadovoljavajuće ponude rastanak nije nemoguč.

Do 2026. su tu Džabari Parker i Jan Veseli, a sporni ne bi trebalo ni da su Nikolas Laprovitola, Tomaš Satoranski i Aleks Abrines. Dario Brizuela (doveden iz Unikahe za 2.000.000 evra) i Vili Ernangomez jesu razočarali, ali imaju čvrste ugovore. Džejms Nađi b mogao da ode ako dobije priliku u NBA ligi, svakako nije previše igrao.  Žoel Para je svakako doveden kao zalog za budućnost.

Nije to tragedija, ali svaka sezona bez trofeja za Barselonu je jasan neuspeh. A Ćavi Paskval je odradio ugovor sa Zenitom, klubove nemaju ni Dimitris Itudis, Serđo Skariolo

Nisam idiot, znam da ovo nije bila dobra sezona”, prihvata i Grimau ono što je neminovno.

Neminovno posle 51 pobede i čak 31 poraza. I jednog finala. Bez Fajnal for a Evrolige. Premalo za Barsu. Jesu skraćivali budžet, ali su i dalje među najbogatijima.


tagovi

BarselonaKK BarselonaHuan Nunjez

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara