Nataša Kovačević (© Star sport)
Nataša Kovačević (© Star sport)

Nataša Kovačević dobitnica Nacionalnog ordena Francuske

Vreme čitanja: 2min | čet. 14.04.22. | 15:27

Ambasador Francuske Pjer Košar je istakao da Nataša predstavlja mladu generaciju Srbije i da je njen životni put inspiracija za sve koji je prate

Nacionalni orden Francuske za zasluge uručen je srpskoj košarkašici Nataši Kovačević u francuskoj ambasadi.

Izabrane vesti

"Gospođo Nataša Kovačević Stojaković, zbog vašeg izuzetnog životnog puta i doprinosa francusko-srpskom prijateljstvu srećan sam i čast mi je što ću vam predati ovo visoko odlikovanje. U ime predsednika Republike proglašavom vas vitezom Nacionalnog reda za zasluge", rekao je ambasador Francuske Pjer Košar.

Košar je istakao da Nataša predstavlja mladu generaciju Srbije i da je njen životni put inspiracija za sve koji je prate. On je podsetio na nesreću zbog koje mlada košarkašica koristi protezu za nogu i rekao da je vrlo brzo posle toga "pokušala nemoguće - da se vrati na teren kao profesionalna košarkašica i takmiči se sa ostalim igračima".

"Zahvaljujući vežbama i izdržljivosti, uz podršku trenera ženske ekipe Cevene zvezde, postali ste prva košarkašica na svetu sa protezom u profesionalnoj košarci", rekao je Košar.

Po okončanju karijere 2016. osnovala fondaciju koja prati mlade sportiste sa poteškoćama, promoviše njihova prava i prava žena u sportu ili pruža pomoć sportistima koji su se odlučili za promenu karijere. Ona je ambasadorka francusko-srpskog prijateljstva koje živi već vekovima i prevazilazi najteža iskušenja zahvaljujući osobama kakva je i ona, koje ga održavaju svojim primerom, angažovanjem i odanošću.

Nataša je naglasila da ovo priznanje oslikava i razigranost francusko-srpskog prijateljstva i bliskost dva naroda, koji će se nesmetano razvijati i u budućnosti.

Ona je rekla da orden posmatra idealistički - "viteški kodeksi ponekad zaboravljeni u moru površnosti danas imaju veću vrednost nego ikad" i poručila da u svetskim krizama solidarnost, saosećanje i prijateljstvo postaju važniji.

Kako je rekla, bez košarkaških saveza Srbije i Francuske njen "povratak na parket i profesionalno vraćanje košarci" ne bi bio moguć.

"Postoji nešto neverovatno u relaciji Beograd-Pariz. Uverena sam da me je upravo osobina koju delimo, a koju Srbi zovu inat, a Francuzi depit i inspirisala da sama odlučim kako će se i kada moj košarkaški put završiti", poručila je Nataša Kovačević.

Ona je rekla da retko koji narodi mogu da se pohvale tako dubokom zajedničkom istorijom poput Srbije i Francuske.

"Naša je dužnost da se zajednički podsećamo na naše veze, jer bez suštinskog poznavanja istorije nema svetle budućnosti", kazala je Kovačević.

Orden je 1963. ustanovio Šarl de Gol i jedan je od dva francuska nacionalna ordena.





tagovi

Nataša Kovačević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara