Vuk Danilović (©FIBA Basketball)
Vuk Danilović (©FIBA Basketball)

Nastavlja se žetva medalja: Vuk Danilović pocepao mrežice i odveo Srbiju do bronze!

Vreme čitanja: 3min | sub. 17.08.24. | 19:30

Mladi puleni Vladimira Zlatanovića uspeli da prebrode poraz od Francuske i dobili Grčku

Seniori su osvojili olimpijsku bronzu, juniori evropsko srebro, juniorke bronzu, a samo nekoliko dana kasnije i kadeti su nas obradovali evropskom bronzom!

Žetva medalja muških reprezentativnih selekcija se nastavlja, kadeti Srbije su treći u Evropi. Nije mnogo trebalo izabranicima Vladimira Zlatanovića da prebrode tesan poraz od Francuske na Kritu i uspeli su da prebrode teške emocije kako bi odigrali sjajnu utakmicu i pobedili Grčku rezultatom 74:65 (23:13, 16:19, 18:12, 17:21).

Izabrane vesti

Budućnost Srbije jeste svetla, samo treba da zadržimo ovu pobedničku nit kako bismo u narednim godinama imali legitimne kandidate za dres A reprezentacije. Neki od momaka koji su u Herklionu osvojili bronzu taman će stasati da budu bar u široj konkurenciji za Olimpijske igre u Los Anđelesu, dok u međuvremenu čekamo da neko od srebrnih Orlića iskoči i možda se u narednom periodu uključi u sistem prvog tima.

Sjajan su uspeh napravili košarkaši uzrasta do 16 godina, izuzetan je i doprinos selektora Zlatanovića koji je je još jednom na delu potvrdio da radi odličan posao u mlađim kategorijama, s obzirom na to da je uradio mnogo toga dobrog u kadetskoj selekciji Borca Mozzart. Kao i maltene ceo turnir, prva figura u pobedi Srbije bio je Vuk Danilović!

Sin žive legende jugoslovenske košarke Predraga Danilovića odigrao je još jednu jako dobru partiju i sa 24 poena (8/18 iz igre) bio presudan faktor duela sa Grcima. Mladi košarkaš Mege je na terenu proveo 32 minuta i bio konstantna opasnost po koš Grka. Kada nije bio u akciji da poentira, uglavnom bi ga protivnička odbrana faulirala za dva slobodna bacanja. Odigrao je možda i ključnu ulogu u momentima kada se Srbija rezultatski udaljavala od protivnika jer je vezao dve brze trojke, da bi ubrzo pogodio i treću nakon dobre blokade Alekseja Ivkovića. Srbija je tako uspela da prebrodi krizu i zadrži prednost koju je u svojim rukama čuvala maltene od prvog do poslednjeg minuta.

Pored Danilovića poenterski se istakao Andrej Bjelić sa 15 poena. Istina, nije ga lopta slušala pošto je ubacio tri od 16 pokušaja (1/7 za tri), ali je to nadoknadio sa 8/9 na liniji slobodnih bacanja, te 12 skokova i sedam asistencija! Nikola Karalić je dodao 11 poena, šest uhvaćenih i pet podeljenih lopti, dok je Andrej Pavlović ubacio 10 poena, bez greške iz igre! Po pet poena dodali su Aleksej Nedeljković i Vukašin Gavranović. Kod Grčke Hrisostomos Hacilampru je imao 21 poen (6/18 iz igre, 2/10 za tri).

Tri četvrtine su Zlatanovićevi momci bili dominantniji u odnosu na Grčku, mada su rizikovali da sve prokockaju u odlučujućem periodu iako su u isti ušli sa 13 poena više. Dugo je kadetima Srbije obruč bio uži nego inače, nisu uspevali da pronađu nikakvo rešenje, pa su Grci stigli na -7 (58:65). Veliku trojku pogodio je Nikola Karalić kojom je zapravo prelomio susret!

Srpski košarkaši su turnir završili sa samo jednim porazom, pa je bronzana medalja bila više nego zaslužena.



tagovi

kadetska košarkaška reprezentacija SrbijeVuk DanilovićAndrej BjelićNikola Karalić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara