Nastavak teške serije

Vreme čitanja: 4min | uto. 19.11.19. | 10:25

Crvena zvezda gostuje ekipi Albe u Berlinu (20.00)

Nisu prošla ni puna dva dana od večitog derbija, tek ekipa Crvene zvezde mora da se okrene obavezama u Evroligi u kojoj je ove nedelje planiran dupli program. Da sve bude još teže, crveno-bele očekuju dva izuzetno teška i naporna gostovanja, a prvo će odigrati već večeras. U Berlinu, klub sa Malog Kalemegdana gledaće da prekine nešto lošiju seriju rezultata i dođe do treće pobede u elitnom takmičenju (Sport Klub 1, 20.00).

Košarkaši Crvene zvezde u Berlin dolaze u lošem raspoloženju, nakon što su poraženi od Partizana u prvom večitom derbiju u novoj sezoni. Iako su tokom većeg dela tog susreta bili u rezultatskom zaostatku, crveno-beli su na kraju imali šansu da odnesu pobedu i tako ostave ljutog rivala korak iza u borbi za plasman u plej-of ABA lige. Međutim, u toj nameri nisu uspeli.

Izabrane vesti

Ponovo je košarkaše kluba sa Malog Kalemegdana koštao preveliki broj izgubljenih lopti, kojih su imali čak 19. I ono što je posebno upadalo u oči jeste da su one dolazile u najtežim mogućim trenucima, kada se rezultat uveliko lomio.

Poredeći ostale paramtere, Crvena zvezda je uglavnom bila konkurentna ekipi Partizana, pa će Andrija Gavrilović pred večerašnji duel u Berlinu sa igračima isključivo morati da poradi na koncentraciji, ali i oporavku od prilično napornog puta u Nemačku. Faktički, crveno-beli između dva susreta nisu ni imali vremena za bilo kakav odmor.

Za predstojeći susret protiv Albe, strateg Crvene zvezde neće moći da računa na usluge Džejmsa Gista, dok bi na parketu ponovo mogao da se nađe Derik Braun uz Stratosa Perperoglua. Obojica su se oporavila od zadobijenih povreda, a naročito dugo se čekalo na povratak američkog igrača koji je poslednji put bio na parketu još 17. oktobra na meču protiv Makabija iz Tel Aviva.

Alba iz Berlina je u novu sezonu Evrolige ušla kao finalista prošlogodišnjeg izdanja domaćeg košarkaškog šampionata. Sastav iz nemačke prestonice je uz to bio veoma blizu osvajanja titule u Evrokupu predvođen iskusnim Aitom Garsijom Renensesom sa klupe, tako da je jasno da se ovaj tim ne nalazi sasvim slučajno u elitnom takmičenju.

Kao i Crvena zvezda, Alba iz Berlina je do sada zabeležila dva trijumfa u osam odigranih kola, a najviše se ističe onaj u prethodnom kolu u Grčkoj protiv Panatinaikosa. Albatrosi su nakon velike borbe i dva odigrana produžetka uspeli da savladaju Zelene i tako „potpišu“ otkaz treneru grčkog sastava, Argirisu Pedulakisu.

Može se reći da berlinska Alba gaji potpuno drugačiji stil igre u odnosu na Crvenu zvezdu. I dok Beograđani pokušavaju rivale da slome igrom na mali broj poena, Albatrosi uživaju u brzoj igri u tranziciji, tako da im nije strano da na nekom susretu ubace stotku, a nekada i da je prime.

Ono što je jako važno napomenuti jeste da će i Alba ozbiljno oslabljena ući u predstojeći meč. Tako na terenu neće biti možda i ponajboljeg njihovog košarkaša, Pejtona Sive, potom Amerikanca Tajlera Kavanoa, kao ni srpskog košarkaša, Stefana Pena. I sam trener Albe, Aito Garsija Renenses je u najavi večerašnjeg susreta istakao da bi to moglo da predstavlja određeni problem po njegovu ekipu.

Ovo neće biti prvi okršaj između Crvene zvezde i Albe iz Berlina, pošto su se dva kluba sastala u Evroligi i pre četiri godine. Tada su obe ekipe zabeležile po pobedu i poraz, s tim da su u oba navrata trijumfovali timovi koji su bili domaćini.

Trener Crvene zvezde, Andrija Gavrilović, naglašava da je iza njegove ekipe izuzetno naporan period, ali da će bez obzira na sve to crveno-beli pokušati da dođu do pobede u nemačkoj prestonici.
„Očekuje nas još jedna teška utakmica za čiju pripremu nemamo previše vremena. Iza nas su dva meča u kojima smo bili u igri svih 40 minuta i imali šansu da ih dobijemo, ali i velika potrošnja nakon produžetka sa Asvelom i derbija koji sam po sebi donosi dodatni utrošak snage. Ponovo smo u situaciji da imamo jako malo vremena, uz dodatno putovanje u Nemačku, kako bi spremni dočekali utakmicu sa ekipom Albe. Naša je obaveza, bez obzira na već dve odigrane utakmice u petak i nedelju, da u svaki meč ulazimo sa željom i namerom da ga dobijemo, a tako je i pred utakmicu u Berlinu. Znamo kako igra Alba i svesni smo da u dobrom raspoloženju dočekuju ovaj meč, jer su pobedili Panatinaikos u Atini. Ipak, naš cilj se zna“, istakao je strateg kluba sa Malog Kalemegdana.

Očekivanja pred predstojeći susret u Berlinu dao je i prvotimac crveno-belih, Ognjen Dobrić koji ističe da će on i njegovi saigrači pokušati da ograniče Albu i ne dozvole joj da uđe u svoj prepoznatljiv ritam.
„Očekuje nas izuzetno težak ispit i duel sa nemačkom ekipom Albe koja igra brzo sa puno šuteva i na veliki broj poena. Moramo da odigramo čvrsto u odbrani, kontrolišemo ritam i ne dozvolimo im da igraju i nametnu svoj tempo. Sa druge strane, zaista nemamo puno vremena da se odmorimo i spremimo za ovu utakmicu posle dve fizički zahtevne utakmice tokom vikenda“, rekao je Ognjen Dobrić.

EVROLIGA – 9. KOLO

Utorak
18.30: (1,70) Žalgiris Kaunas (14,5) Panatinaikos (2,30)
20.00: (1,35) Alba Berlin (16,0) Crvena zvezda (3,50)
20.30: (1,55) Bajern Minhen (14,5) Olimpijakos (2,70)
20.45: (3,05) Asvel Lion (15,0) Anadolu Efes (1,45)
20.45: (1,70) Olimpija Milano (14,5) Makabi Tel Aviv (2,30)
21.00: (1,30) Real Madrid (16,0) Himki Moskva (3,90)
21.00: (1,30) Valensija (16,0) Zenit Sankt Peterburg (3,90)

Sreda
21.00: (1,45) Barselona (15,0) Fenerbahče (3,05)
21.00: (2,55) Baskonija (14,5) CSKA Moskva (1,60)

Napomena: Kvote su podložne promenama!

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara