(Foto: Starsport)
(Foto: Starsport)

Naša taktika nije bila da jašemo po sudijama 490 minuta; izdržali smo sve pritiske i pokazali karakter

Vreme čitanja: 4min | čet. 06.06.24. | 21:54

"Vajld karta za Evroligu će naredne sezone koštati 1.000.000 evra. Ne vidim svrhu ABA lige ako nam ne daje ono zašto je i formirana", ističe Čović

Uz kapitena Branka Lazića, ovacije navijačke publike na dodeli šampionskog pehara Superlige Srbije je dobio jedino još predsednik kluba Nebojša Čović. Što dovoljno govori kakvu podršku i ljubav uživa među pristalicama Crvene zvezde. Na slavljeničkoj konferenciji za medije posle zvaničnog programa je naširoko govorio o mnogim temama, uglavnom u hvaljeničkom maniru, koji je svakako zaslužio s obzirom da je sa timom sa Malog Kalemegdana uspeo da u jednoj turbulentnoj sezoni osvoji čak tri trofeja.

"Jako specifična i teška sezona je za nama. I sami znate da smo formirali tim koji je , bar što se tiče Evrolige imao veće ambicije. Ali, tako je u Evroligi, ne možete sve da isplanirate. Imali smo velika očekivanja od Šabaza. Zatim očekivanja od veoma kompetentnog i stručnog trenera Duška Ivanovića. Posle pet pobeda, dogodilo se nešto suprotno i morali smo u hodu da menjamo određene stvar. Znam da to nije popularno i da se pojavljuju oni koji komentarišu, ali tek na kraju sezone se vrši sabiranje i oduzimanje svega što ste prošli. Naš rezultat je omalovažavan i posle Kup Radivoja Koraća. Sve smo izdržali, a onda je i ABA liga postala nevažna. Kada Partizan osvoji, to je najvažnije, a mi kada osvojimo to je nevažno. Značajno je to pojačano, naročito prkeo određenih medija”, naglasio je prvi čovek srpskog i regionalnog šampiona na početku svog opširnom obraćanja.

Izabrane vesti

Ističe da je sve krenulo u dobrom pravcu od dolaska Janisa Sferopulosa na klupu tima.

"Zvezda je dolaskom Janisa pokazala da je vrlo dobro sklopljena hemija, i sa Smartom, koji je otišao, i sa Gilespijem, kog zovemo “Gile”. Janis se nije plašio da dođe kada smo imali pred nama dva derbija. Pitao je, da li hoće da pomerimo njegov dolazak, akda se završe derbiji, a on je rekao da hoće odmah da dođe i da krenemo da radimo. Prvi derbi smo sami sebe pobedili, što ne umanjujem kao pobedu Partizana. Onda smo dobili neku iskrenu priču, od Janisa, kompetentnog trenra, koji je rekao da ćemo sigurno uzeti sve ove titule. Šta ćemo raditi u Evroligi, to zavisi od drugih faktora. IMali smo puno povreda. Sve to kada se sabere, čestitam i stručnom štabu, i ljudima u menadžmentu, i igračima na svemu što su disciplinovano izdržali. Naši igrači nisu jurili sudije, nismo vršili pritisak, naša taktika nije bila: “490 minuta jaši po sudijama”. Niko u medijima nije pisao o kvalitetu, o načinu igre, nego o kukanju. treba da se bavimo košarkom. Sve smo to izdržali, kompletne medijske napade i pokazali čvrst karakter u sezoni u kojoj smo osvojili tri trofeja.”

Naglasio je već da se uveliko radi na sklapanju tima za narednu sezonu, u kojoj je rekao da je uz odbranu svih domaćih i regionalnih trofeja, cilj i konačan pomak u Evroligi. Barem ulazak u top osam.

"Možeš da budeš i prvi u Evroligi, što ne znači da ćeš tamo i ostati. Nemamo garantovano mesto. Nadamo se da će to biti u sezoni 2025/26. Rekao sam i ambicije, da napadnemo Top 8, pa onda i F4. Nismo uspeli, ali smo osvojili tri trofeja. Svi ti koji drže predavanja, otvoreno je mesto da dođu i probaju šta mogu da urade. Nisam nikada bežao od kritike. Sećam se kritika onih koji su pričali da je Jokić debeo, a on ispade najbolji."

Nastavio je u istom tonu

"Ja se držim onoga što smo pričali sa čelnicima Evrolige i onoga što su rekli u Beogradu i predsedniku Bodirogi koji se zalaže za dva tima u Evroligi. Prioritet je osvajač ABA lige. Treba raditi maksimalno da oba kluba idu dalje. Otvara se drugo pitanje. Ako sve bude onako kako je. Vidim da se licitiralo sa ciframa. Vajld kard za ABA ligu je nešto što se dogodilo posle tri godine. Mi smo ABA ligu oslobodili onih 6 privatnih lica. Tada smo potpisali da imamo zagarantovano mesto u Evroligi i mesta u Evrokupu, ako hoće da igraju. Ugovor je istekao i niko se nije setio da to treba da se produžava. Sada imamo situaciju da to košta, Partizan je to koštalo 500.000 evra, nas je koštalo 250.000 evra, a ove sezone će to koštati 1.000.000."

Doveo je Čović još jednom u pitanje smisao regionalne lige.

"Kada sve to saberete, postavlja se pitanje budućnosti ABA lige. Kroz drugu ABA ligu su ojačani centri poput Zlatibora, Spartaka, Vojvodine, Vršca. Mi relativno brzo možemo da napravimo kvalitetnu ligu sa 12 klubova. Ne vidim svrhu ABA lige, ako mi ne obezbeđuje prolazak dalje. Čak mi se čini da nas guši za prolazak dalje. Ispod radara nam deca odlaze u Italiju, Tursku, Grčku. Zvezda ostaje opredeljena prema ABA ligi. Raduje nas što je Dubai ušao. Ugovor sa Telekomom je sezona 24/25, završava se 10-godišnji ugovor. Srbija je većinski finansijer ABA lige. Nemam ništa protiv, ali ako ona ne daje ono zašto je formirana, ne vidim funkciju."

Nije propustio priliku ni da pecne najvećeg rivala kojeg je pokudio zbog činjenice da je previše vremena proveo u žaljenju na sudije.

"Partizan je napravio takvu medijsku atmosferu da su za sve što izgube pokradeni od sudija. Tako je bilo sa Virtusom, Olimpijakosom, Bajernom, ali to ja tako nisam video. Ista atmosfera je bila u Kupu, a i finalu plej.ofa ABA lige gde po prvi put nismo imali da nam dvojica slovenačkih sudija sude. Verovatno zbog Boltauzerovog lopovluka. Zanima me koji je to autoritet uticao da se on pusti 6. septembra kada je učinio kazneno delo, pa tek da 11. aprila iskorisit oportunitet. Zaradio je 1.800 evra kao delegirani sudija te nedelje na utakmic izmežu Partizana i Monako koji su crno-beli dobii posle produžetka."


tagovi

KK Crvena zvezdaNebojša ČovićKLS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara